Operetes izrādē video ar kara laika ainām jēkabpilieši uzņem ar bažām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jūlija beigās vairākus tūkstošus skatītāju Jēkabpilī priecēja Johana Štrausa operetes „Sikspārnis” uzvedums Sanktpēterburgas operteātra mākslinieku izpildījumā. Diemžēl daudzi mājās aizgāja ar nepatīkamām sajūtām, jo izrādē tieši balles ainas fonā tika rādīts videoklips ar kara ainām, tajā skaitā lielgabaliem un grimstošiem kuģiem. Pēc šā video demonstrēšanas daudzi skatītāji līdz izrādes beigām nepalika, bet devās projām.

Šīs ir jau ceturtās Operas dienas Jēkabpilī, kurās ar izrādēm viesojas Sanktpēterburgas operteātris, izrādes režisors Jurijs Aleksandrovs vienmēr nodrošinājis augstu māksliniecisko kvalitāti. Taču skatītāju neizpratni un sašutumu šoreiz raisīja tas, ka centrālajai ainai fonā pēkšņi tika rādīts videoklips ar Pirmā pasaules kara ainām.

Skatītāji to uztvēra kā draudu Latvijas drošībai, ņemot vērā Krievijas politiku Ukrainā. Iedzīvotāji bija neizpratnē, kāpēc tiek demonstrēts tāds videoklips, piebilstot, ka tā ir tieša kara propaganda, un jautā, kā to pieļāva pilsētas vadība.

Taču ne tikai iedzīvotāji vien bija uztraukti. Izrādes menedžeris Spartaks Leimanis telefonsarunā sacīja: „Par šo kara ainu esmu tikpat sašutis kā jūsu iedzīvotāji. Es nezināju, ka tāds video ir iekļauts izrādes gaitā. Kad ieraudzīju to stobru, nevarēju saprast, kā tā varēja izrīkoties. Šeit teātri uzņem ļoti labi, bet arī ciemiņam ir jāzina savas robežas, cik tālu drīkst iet. Jā, preses konferencē režisors gan runāja par kara ēnu, kas klājas pāri līksmībai, bet es neiedomājos, ka būs kaut kas tāds. Tas liek pārskatīt mūsu sadarbību.”

Jēkabpils kultūras pārvalde uzskata - lai arī pastāv sadarbības līgums Jēkabpils pilsētas pašvaldību un Sankpēterburgas operu uz pieciem gadiem un izrādēm ir ļoti augsts mākslinieciskais līmenis (Aleksandrovs ir augstas raudzes režisors), tomēr šis precedents liek izvērtēt tālāko sadarbību. Arī kultūras pārvalde par šāda videoklipa iekļaušanu nebija informēta.

Savukārt Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs uzskata, ka par šo video ir sacelta pārāk liela ažiotāža un diskusijas nemaz nav nepieciešamas:

„Tas, ka tur parādījās šādas tādas ažiotāžas par kādu sižetu, atklāti sakot, es tam pat nepievērsu uzmanību, varētu pat sacīt, ka neievēroju. Uzskatu, ka jēkabpilieši tāda līmeņa izrādes ir pelnījuši, un to mazo niansīti, kas tur parādījās, katrs uztver tā, kā viņš to izprot. Tur es nekādus draudus mieram Latvijā nesaskatu, tas bija režisora inscenējums, interpretācija, ka dzīres notiek mēra laikā. Ceru, ka visi šo akcentu uztvers ar sapratni un nekādus draudus nesaskatīs.”

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti