Nacionālajā bibliotēkā sāk būvēt pastāvīgo ekspozīciju «Grāmata Latvijā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

28.aprīlī Latvijas Nacionālās bibliotēkā (LNB) sākta pastāvīgās ekspozīcijas “Grāmata Latvijā” uzbūve. Ekspozīcija tiks atklāta 29.augustā – bibliotēkas 97.gadadienā, lsm.lv pavēstīja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Ekspozīciju “Grāmata Latvijā” veido arhitekti Arnita un Kārlis Melzobi (arhitektu birojs “GAISS”), kuri kopā ar grafikas dizaina studiju “Associates, Partners et Sons” uzvarēja LNB izsludinātajā konkursā par ekspozīcijas māksliniecisko koncepciju un tās realizāciju.

Viens no mākslinieku sarežģītākajiem uzdevumiem bija atrast precīzu veidolu katrai no ekspozīcijas četrām, krasi atšķirīgajām daļām, norāda rkspozīcijas veidotāji.

Arhitekti skaidro, ka ekspozīcijai nebūs ierastā linearā struktūra. Tā tiks kārtota četros tematiskos blokos, kas būtu gan uztverami katrs atsevišķi, gan ļautu apmeklētājiem meklēt savstarpēju kopsakarību tīklus.

Ekspozīcijas telpu ieskaus hronoloģisks pārskats par grāmatniecības vēsturi Latvijas teritorijā. Savukārt telpas centrā atradīsies trīs mikroizstādes – “Maņas”, “Vara” un “Gars” – veltītas grāmatas lomai ikviena cilvēka dzīvē, pievēršoties lasītāja ķermeniskai, sociālai un garīgai pieredzei.

Interaktīvākā ekspozīcijas daļa “Maņas” būs veidota kā liels ozolkoka darbagalds, pie kura apmeklētāji ar dažādu uzdevumu palīdzību varēs iepazīt grāmatu pasaules faktūras, krāsas, smaržas un pat garšas. Masīva metāla konstrukcija un sarkana krāsa veidos ietvaru “Varas” vēstījumam par grāmatu kā sabiedrības organizēšanas rīku. Ar to kontrastēs sadaļa “Gars”, risināta vieglas, gaisīgas telpas formā, ko ieskaus gaiša auduma sienas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti