Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles atjaunošana tuvojas noslēgumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Noslēgumam tuvojas Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles fasādes atjaunošanas darbi. Restaurācijas un atjaunošanas darbi bija izaicinājumu un pārbaudījumu ilgs process, taču jau šobrīd Liepājas dievnams, kur atrodas unikālās ērģeles, ir mainījis savu vizuālo ietērpu. Pelēkā katedrāle nu ir kļuvusi dzeltenīgi balta.

Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles atjaunošana tuvojas noslēgumam
00:00 / 05:00
Lejuplādēt
Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles fasādes atjaunošana būvuzņēmēja SIA "UPTK" vadībā norit kopš 2018. gada vasaras. Projekts tuvojas noslēgumam un paveikto darbu saraksts ir gana iespaidīgs, stāstīja fasādes atjaunošanas darbu projekta vadītājs Pēteris Bikše.  

 

"Mēs esam projekta beigu stadijā, šobrīd ir sasniegti vairāk nekā 90% no plānotajiem darbiem," atzīmēja Bikše.

Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāle pirms atjaunošanas
Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāle pirms atjaunošanas

Dievnamā atjaunotas fasādes sienu plaknes un elementi; atjaunots, tostarp apzeltīts, krusts un ierīkota zibensaizsardzības sistēma; restaurēti torņa slēģi; ērģeļu telpas logos izlīmētas UV starojuma aizsardzības plēves, lai pasargātu instrumentu no saules staru iedarbības. Tāpat pabeigti pamatu hidroizolācijas darbi un ierīkota lietusūdens kanalizācijas novadīšanas sistēma ap baznīcas perimetru; restaurētas dievnama durvis.

Pagājušā gadā vēl nācās meklēt papildu finansējumu dievnama torņa atjaunošanai, jo izrādījās, ka tā tehniskais stāvoklis ir daudz sliktāks, nekā sākotnēji domāts. Izaicinājumu pilns ir bijis šis laiks, tāpēc gandarījums par paveikto, stāstīja būvnieku "UPTK" pārstāvis, projektu vadītājs Mārtiņš Lielienfelds, kurš ir padziļināti pievērsis uzmanību visiem restaurācijas darbiem. 

"Bija daudzi neparedzami faktori. (..) Atceroties tos brīžus, bija sajūta, ka dūša saskrien papēžos. Ir izdarīts. Gāja nevis smagi, bet interesanti," sacīja Lielienfelds.

Pašlaik notiek darbs ar dievnama portāliem, kas jāpabeidz līdz augustam, atklāja Sv. Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda vadītāja Ilze Vitāle.

"Esam mazliet pagarinājuši termiņu, jo ilgāku laiku prasīja saskaņošana un izpratne, kādu metodiku izmantot portālu, skulptūru atjaunošanā," sacīja Vitāle.

Atjaunojot dievnamu, daudz domāts tieši par dabisku būvniecības materiālu izmantošanu, kam ir būtiska nozīme, skaidroja būvnieku pārstāvis Bikše, tāpēc portāliem izmantos kaļķi.

"Svarīgi izdarīt pēc iespējas mazāku ļaunumu. (..) Ja ieliek materiālus, kas tur vēsturiski nav bijuši, tas var būt neatgriezeniski pēdējais. Tā jau ieejas portāli ir uz sabrukšanas robežas. Ja nokritīs, tad nokritīs kaļķis, mēs to pieliksim no jauna, bet nesabojāsim oriģinālo substanci," klāstīja Bikše.

Kreisā pusē skulptūras "Mīlestība" fragments, labā pusē – skulptūras “Ticība” fragments ar...
Kreisā pusē skulptūras "Mīlestība" fragments, labā pusē – skulptūras “Ticība” fragments ar saglabājušos krusta zīmi

Bijušas dažādas versijas, bet to, kā rīkoties nākamajām paaudzēm, saglabājot dievnamu, par to tiekot domāts jau pašlaik, stāstīja fasādes atjaunošanas darbu projekta vadītājs. Sākumā bijusi doma izmantot 3 D datu skenēšanas programmu, tā izgriežot jaunas skulptūras, taču bija grūti atrast, kas precīzi datus varētu iztulkot.

"Saprotam, ka jaunas skulptūras uztaisīt nevarēsim, bet būvnieks tās veidos sākotnējā izskatā. Vēlreiz tiks veikta 3D skenēšana, lai šos datus varētu izmantot nākamās paaudzes, kad skulptūras vairs nebūs glābjamas, izfrēzēt jaunas," teica Bikše.

Portālu atjaunošana būtu jāpabeidz līdz augustam. Runājot par nākotnes uzdevumiem, viens no darbiem būs unikālo ērģeļu turpmāka restaurācija un pulksteņa mehānisma atjaunošana. Gan ērģeles, gan pulkstenis ir Liepājas neatņemamas sastāvdaļas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti