Ekspozīcija «Sirdsapziņas ugunskurs» Cēsīs saņem «Europa Nostra» kultūras mantojuma balvas žūrijas atzinību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ekspozīcija “Sirdsapziņas ugunskurs” Cēsīs iemantojusi starptautisku atzinību – Eiropas Savienības “Europa Nostra” kultūras mantojuma balvas žūrija novērtējusi Cēsīs izveidoto ekspozīciju, piešķirot tai žūrijas atzinību kategorijā “Izglītība, apmācība un izpratnes veidošana”, medijus informēja Cēsu novada pašvaldībā.

Pašvaldībā atzīmēja, ka Eiropas Savienības “Europa Nostra” kultūras mantojuma balva ir kultūras mantojuma nozares prestižākā balva, kas Eiropas mērogā godina ievērojamākos sasniegumus.

Balvu reizi gadā piešķir četrās kategorijās, un šī ir piektā reize, kad Latvijas sniegums kultūras mantojuma jomā gūst panākumus: 2013. gadā par balvas laureātu kategorijā “Izglītība, apmācība un izpratnes veidošana” kļuva Kuldīgas novada pašvaldības Restaurācijas centrs; 2002. gadā diplomu kategorijā “Pašaizliedzīgs darbs” ieguva Rundāles pils muzejs; 2004. gadā diplomu kategorijā “Saglabāšana” saņēma Bauskas pils; 2016. gadā atzinība kategorijā “Izpēte” tika piešķirta Jāņa Krastiņa Liepājas jūgendstila arhitektūras izpētei.

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis atzīst, ka “ekspozīcija “Sirdsapziņas ugunskurs” izvēlētās tēmas, tās satura, atturīgā, neuzbāzīgā un nepiebāztā atspoguļojuma veida dēļ Eiropas mērogā ir īpaša. Pavisam nesenas pagātnes skarbo vēstures faktu netradicionāls, domāšanu rosinošs atspoguļojums uzrunā un neatstāj vienaldzīgu katru ekspozīcijas apmeklētāju. Spēcīgais vēstījums nav uztverams kā nodevas pagātnei, bet rosina sarunu par atbildību, cilvēka dzīves kvalitāti un mūsu nākotni. Īpaši svarīgi tas ir jaunajai paaudzei, kura nepazīst okupācijas režīmu noziedzīgo rīcību.

Ekspozīcijas izveidošana pēdējā brīdī ir “noķērusi” pazūdošus, no sabiedrības atmiņas izgaistošus faktus un tos pacēlusi jaunā humānai sabiedrībai nepieciešamā aktualitātē. Šīs tēmas aktualitāte nezudīs, bet par to interese tikai pieaugs.”

No 22. maija ekspozīcija “Sirdsapziņas ugunskurs” ir atkal atvērta un savā mājvietā, Pils ielas 12 pagalmā Cēsīs, gaida apmeklētājus piektdienās, sestdienās un svētdienās. Apmeklētāji aicināti ieejas biļetes iegādāties attālināti ar aplikācijas “Mobilly” starpniecību.

Eiropas Savienības “Europa Nostra” kultūras mantojuma balvas piešķiršanu kopš 2002. gada rīko nevalstiska organizācija “Europa Nostra” un Eiropas Komisija. “Europa Nostra” apvieno 250 nevalstiskas un bezpeļņās organizācijas, kas darbojas kultūras mantojuma jomā vairāk nekā 50 Eiropas valstīs. To atbalsta arī vairāk nekā 150 asociēto valstu iestādes un korporācijas, kā arī vairāk nekā 1500 individuālo dalībnieku.

Par ekspozīciju “Sirdsapziņas ugunskurs”

Iekārtota autentiskā padomju okupācijas laika vidē – bijušajā milicijas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, ekspozīcija “Sirdsapziņas ugunskurs” skaidro Latvijas okupācijas vēsturi no 1939. līdz 1957. gadam un iepazīstina ar nacionālo pretošanos kādreizējā Cēsu aprinķī.

Ekspozīcijas tapšana sākās kā Latvijas Politiski represēto Cēsu biedrības iniciatīva un, piesaistot profesionālus palīgus, rezultējās gan reģionāli, gan nacionāli nozīmīgā mantojuma izpētes un interpretācijas projektā. Ekspozīcija kļuva publiski pieejama 2018. gada 23. augustā.

Ekspozīcijas koncepcijas un satura kuratorei, kultūras mantojuma interpretācijas jomas speciālistei Elīnai Kalniņai veidojot ekspozīcijas saturu, konsultācijas sniedza Latvijas Okupācijas muzeja vēsturniece Inese Dreimane un Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūta ārštata pētnieks vēsturnieks Zigmārs Turčinskis, nozīmīgs bija arī Latvijas Valsts arhīva eksperta vēsturnieka Aināra Bambala atbalsts. Savukārt veiksmīgi sadarbojoties ar māksliniekiem Kristu un Reini Dzudzilo, ekspozīcija ieguva izcilu dizainu un 2019. gadā kļuva par Latvijas Dizaina gada balvas laureāti. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti