Diskutēs par Stūra mājas nākotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

13.oktobrī Stūra mājā Rīgā norisināsies diskusija "Pārkrāsosim?", kurā tiks runāts par Stūra mājas turpmāko likteni un to, vai turpinājums Eiropas kultūras galvaspilsētas projektiem var būt mūsu aktīvas piemiņas darbs gan Stūra mājā, gan ārpus tās.

Viens no "Rīga 2014" projekta "Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014" mērķiem bija uzsākt plašāku diskusiju sabiedrībā par daudziem līdz šim neizdiskutētiem 20.gadsimta vēstures jautājumiem: par totalitārisma atstātajām sekām, totalitārās varas upuru piemiņas saglabāšanu, publiskas sarunu un diskusiju nozīmi mūsdienu politiskajā kultūrā, par to, kādā veidā saglabājamas un nododamas Latvijas iedzīvotāju atmiņas no notikumiem, kuros visa iepriekšējā gadsimta garumā bijusi iesaistīta Latvija.

Stūra māja Latvijas okupācijas piecdesmitgadē kļuva par totalitārās varas spilgtāko simbolu un tā joprojām ir pagājušā - totālo karu, masu represiju un genocīda - gadsimta relikts 21.gadsimta Rīgā.

Diskusiju "Pārkrāsosim?" ievadīs priekšlasījumi par līdzīgu objektu darbību citās valstīs. "Stasi" muzeju Berlīnē pārstāvēs muzeja valdes loceklis Ūve Hilmers, savukārt Lietuvas Genocīda upuru muzeja darbību prezentēs Vilma Jozevičute. Latvijas Okupācijas muzeja vēsturniece Inese Dreimane stāstīs par projekta "Izstaigā Stūra māju" izaicinājumiem un atklājumiem.

Pēc priekšlasījumiem sekos diskusija, kuru vadīs "Rīga 2014" tematiskās līnijas "Brīvības iela" kurators Gints Grūbe. Ekspertu diskusijā piedalīsies vēsturnieks Budapeštas Terora nama Pētniecības nodaļas vadītājs Tamašs Peters Baraņi, kultūras mantojuma eksperts Kaspars Zellis, arhitekts Pēteris Blūms, mākslinieks Kristaps Ģelzis, "Valsts nekustamo īpašumu" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols, Kultūras ministrijas Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns, biedrības "Laikmetīgās kultūras NVO asociācija" pārstāve Solvita Krese, projekta "Stūra māja" gidu vadītāja Aija Abens, Eiropas vēstures nama Akadēmiskās darba grupas asistents Raivis Sīmansons, uzņēmējs Māris Gailis un politoloģijas students Roberts Rasums.

Kā vēstīts, Eiropas kultūras galvaspilsētas ekspozīcija "Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014" ir atvērta līdz 19.oktobrim. Sabiedrības spiediena dēļ atbildīgās institūcijas slēgšanas ieceri nolēma pārskatīt.

Diskusija par Stūra mājas turpmāko likteni ir atvērta ikvienam interesentam. Tā notiks pirmdien, 13.oktobrī, no plkst. 13 līdz 17 Stūra mājā Rīgā, Brīvības ielā 61.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti