Daļai kultūras darbinieku mīkstina pašizolācijas noteikumus pēc ierašanās no Covid-19 īpaši skartajām valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Virkne kultūras darbinieku, kuri ieceļo no Covid-19 īpaši skartajām valstīm un kuru ierašanās Latvijā nepieciešama kultūras pakalpojumu un publisko pasākumu rīkošanai, drīkstēs neievērot pašizolācijas prasības. Šāds izņēmums paredzēts kultūras ministra pienākumu izpildītāja zemkopības ministra Kaspara Gerharda (Nacionālā apvienība) rīkojumā.

Iebraucot no Covid-19 īpaši skartajām valstīm, prasību par pašizolāciju virkne kultūras darbinieku varēs neievērot, ja personai nav novērojamas akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes. Tas attiecas uz personām, kuras ierodas pēc Latvijā reģistrēta kultūras pakalpojumu sniedzēja vai publiska pasākuma rīkotāja uzaicinājuma, lai veiktu darba pienākumus, kas saistīti ar šo pasākumu rīkošanu.

Izņēmums attiecas uz režisoriem, scenogrāfiem, tērpu māksliniekiem, aktieriem, solistiem, mūziķiem, diriģentiem, baleta māksliniekiem, koncertmeistariem un horeogrāfiem.

Tiesa, pasākumu rīkotājiem jānodrošina, ka šie kultūras darbinieki ievēro pašizolāciju ārpus darba laika 14 dienas pēc ierašanās Latvijā, jānodrošina viņu transportēšana uz darbu, nepieļaujot sabiedriskā transporta izmantošanu.

Tāpat pirms šo kultūras darbinieku ierašanās pasākumu rīkotājiem jāsniedz Kultūras ministrijā apliecinājums par viņu pienākumiem pasākumos, uzturēšanās mērķi un ilgumu. Arī jāapliecina, ka persona, kas ierodas Latvijā, nav inficēta ar Covid-19.

Pasākumu organizatoriem arī jāapliecina, ka tiks nodrošināta ar ārstniecību saistīto izmaksu segšana, ja attiecīgajam kultūras darbiniekam tiks apstiprināta Covid-19 infekcija.

Iespēju kultūras ministram, saskaņojot ar veselības ministri, noteikt šādu izņēmumu paredz valdības noteikumi par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Kultūra gan nav vienīgā joma, kurā pieļautas atkāpes no pašizolācijas nosacījumiem no ārzemēm atbraukušajiem.

Uz to Latvijas Radio norādīja Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane, sakot, ka atviegloti nosacījumi ir arī, piemēram, palīgstrādniekiem lauksaimniecībā.

Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane
00:00 / 00:57
Lejuplādēt

"Vadoties pēc tā, lai kultūras dzīve Latvijā pamazām atjaunotos, tā iestāde, kas aicina viesmāksliniekus, piemēram, Latvijas Nacionālā opera un balets, tiešām uzņemas par viņiem atbildību un tie cilvēki neievēro pašizolāciju tajā brīdī, kad veic darba pienākumus, piemēram, muzicē vai sniedz priekšnesumu," sacīja Feldmane.

Vienlaikus šajos gadījumos būtiski ievērot noteiktos papildus piesardzības pasākumus. "Vadoties pēc citu darba devēju piemēra, mēs arī esam rekomendējuši šajos gadījumos, kad ierodas cilvēki no valstīm ar augstu Covid-19 saslimstību, organizēt Covid-19 testus gan cilvēka ierašanās brīdī, gan vēlāk atkārtoti. Šobrīd jau spēkā ir vairāki līdzīgi izņēmumi par profesijām un darbiniekiem, kuri nozīmīgi Latvijas saimniecībai un ekonomikai ir ļoti nozīmīgi. Būtībā šajā gadījumā runa ir par daudz vairāk cilvēkiem nekā būs uzaicināto viesmākslinieku," skaidroja Feldmane.

KONTEKSTS:

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē, un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas. Arvien ir spēkā atsevišķi ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai.

No jūlija pasākumos ārā drīkst pulcēties 1000 cilvēki; no augusta šie griesti būs 3000 cilvēku. Ierobežojumi iekštelpās atkarīgi no telpas lieluma. Joprojām spēkā ir divu metru distances ievērošana. Sabiedriskajā transportā mutes un deguna aizsegi vairs nav obligāti.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti