Rīta Panorāma

Trampu civillietā atzīst par vainīgu krāpšanā

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Kardiologu biedrības prezidentu Andreju Ērgli

Prāgā izstādīta Vestonices Venēras skulptūra

Prāgā izstādīta Vestonices Venēras skulptūra

Apsardzes pavadībā Nacionālajā muzejā Čehijas galvaspilsētā Prāgā nogādātas unikālās Vestonices Venēras un tā dēvētā Brno medicīnas cilvēka skulptūras. Šķietami necilie cilvēku atveidi ir nenovērtējami, jo tiek uzskatīti par pirmajiem tēlniecības paraugiem pasaulē.

"Mums jāatceras, ka šie ir vieni no retākajiem priekšmetiem, kas mums ir Čehijā. Tie nav paredzēti pārdošanai, tāpēc mēs nevaram noteikt cenu. Bet es varu pateikt apdrošināšanas vērtību – simt miljoni Čehijas kronu jeb 4 miljoni eiro," atklāja Nacionālā muzeja direktors Mihals Lukešs.

Vestonices Venēru arheologi 1925. gadā atrada aizvēsturiska pavarda paliekās mamutu mednieku apmetnē Čehijas dienvidaustrumu daļā kopā ar akmens darbarīkiem un dzīvnieku kauliem.

11,5 centimetrus garā figūriņa radīta pirms apmēram 29 tūkstošiem gadu un tiek uzskatīta par pasaulē pirmo keramikas skulptūru. Tā parasti atrodas muzeju glabātuvēs un tiek izstādīta neregulāri.

Ne mazāka vērtība ir cilvēka – kāda šamaņa – kapā atrastai vīrieša skulptūrai, kura sastāv no atsevišķām savienojamām daļām. Eksperti uzskata, ka tā ir vismaz 25 tūkstošus gadu sena un to senatnē, iespējams, izmantoja rituālās medicīniskās darbībās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti