20 gadu laikā AKKA/LAA iekasējusi atlīdzību teju 40 miljonu latu apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau 21. gadu autoru biedrība „Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/ Latvijas Autoru apvienība” (AKKA/LAA) Latvijā kolektīvi administrē autoru mantiskās tiesības.

Kopš biedrības dibināšanas 20 gadu laikā tā izsniegusi licences autoru darbu izmantojumam, iekasējusi atlīdzību gandrīz 40 miljonu latu apmērā, sadalījusi to saskaņā ar darbu lietotāju iesniegtajām programmām un izmaksājusi autoriem un citiem tiesību īpašniekiem.

AKKA/LAA pārstāv vairāk nekā 4800 Latvijas un vairāk nekā četrus miljonus ārvalstu muzikālo, literāro, dramatisko, vizuālo un audiovizuālo darbu tiesību īpašniekus. Biedrība administrē autoru mantiskās tiesības attiecībā uz ļoti daudziem viņu darbiem daudzos izmantojuma veidos - darbu publicēšanu, publisko izpildījumu, reproducēšanu, raidīšanu un retranslēšanu, publiskošanu internetā.

68% jeb 26.8 miljonus latu no 20 gados iekasētās atlīdzības autoru biedrība ir izmaksājusi pārstāvētajiem tiesību īpašniekiem.

20%, ieskaitot nodokļus, bijuši faktiskie izdevumi komunālajiem maksājumiem, darbinieku atalgojumam, juridiskajiem un informācijas tehnoloģiju pakalpojumiem un citiem izdevumiem biedrības darbības nodrošināšanai.

Autoratlīdzība, kuru līdz šim nav bijis iespējams izmaksāt tiesību īpašniekiem neiesniegto programmu dēļ, ir 11% jeb 4 338 504 latu. Pēc pabeigtajiem tiesu procesiem vairāki lielie lietotāji (piemēram, televīzijas) ir iesnieguši izmantoto darbu programmas, pēc kurām tiek dalīta atlīdzība par vairākiem iepriekšējiem gadiem. Tā pakāpeniski tiks sadalīta un izmaksāta.

1% no savāktās autoratlīdzības bijuši Kultūras un izglītības fonda līdzekļi, kurus veido atskaitījumi par ārvalstu tiesību īpašnieku darbu administrēšanu Latvijā. No Kultūras un izglītības fonda – ārvalstu autoru naudas – apmaksā Autoru dienas un Autoru akadēmiju informatīvās un izglītojošās autortiesībām veltītās nodarbības un seminārus, Autortiesību bezgalības balvas un Autora balvas norises.

Pēc Pasaules bankas un Starptautiskās Autoru un komponistu biedrību konfederācijas (CISAC) datiem par 2012. gadu Latvijā iekasētā autoratlīdzība bija 2,7 eiro uz vienu iedzīvotāju. Latvija un Igaunija ir 30. vietā starp 35 valstīm, kuru iekasētā autoratlīdzība 2012. gadā pārsniedza pasaulē vidējo 1,79 eiro uz vienu iedzīvotāju.

CISAC pētījums par autoru organizāciju iekasēto autoratlīdzību un to sadalījumu ir pieejams konfederācijas mājas lapā.

Detalizēta informācija par AKKA/LAA iekasēto un izmaksāto autoratlīdzību laika posmā no 1994. līdz 2013.gadam attēlota infografikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti