Eksperti: Mikrouzņēmuma nodokļa režīmu ar vienotu likmi varētu izmantot vairāk cilvēku

Saeimas pieņemtie grozījumi "Mikrouzņēmuma nodokļa likumā" paredz, ka no nākamā gada 1. janvāra mikrouzņēmuma nodoklim būs tikai viena likme – 25%. Līdz šim mikrouzņēmumam, kura apgrozījums gadā sasniedza 25 000 eiro, nodokļa likme bija 25%, savukārt, tiem, kam gada apgrozījums pārsniedza 25 000 eiro gadā, likme bija 40%. Eksperti vērtē, ka turpmāk nodokli maksāt būs vienkāršāk, un to novērtē arī autoratlīdzību saņēmēji.

Eksperti vienotas mikrouzņēmuma nodokļa likmes noteikšanu vērtē atzinīgi
00:00 / 04:02
Lejuplādēt

Latvijā mikrouzņēmuma nodokli 40% apmērā maksā neliels uzņēmēju skaits – 3,7% jeb 368, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati. Latvijas Biozinātņu tehnoloģiju universitātes profesore Inguna Leibus vērtēja, ka nākamgad 25% nodokļa režīms būs vienkāršāks un to varēs izmantot vairāk iedzīvotāju, arī tie, kas pamatienākumus saņem kādā citā darba vietā:

"Tā kā ir arī iespēja izmantot šo vienkāršoto nodokļu režīmu, tas ir, noslēdzot līgumu ar banku, banka ietur nodokli, tad, ja ir divas likmes, tad tas ļoti sarežģī arī bankai nodokļu piemērošanu. Šis ir vairāk tādā vienkāršošanas virzienā – tagad būs viena likme. Un otrs tāds virziens, kur ieguvēju būs daudz vairāk – apmēram viena trešdaļa no mikronodokļa maksātājiem, pēc VID datiem, ir arī darbinieki vēl kaut kur.

Pirmkārt, tiem cilvēkiem tagad jau piemēros arī neapliekamo minimumu, ja tāds pienākas, jo, kā mēs zinām, tas ir diferencēts. Arī iespēju saņemt atvieglojumu par apgādājamo personu, tas ir, par bērniem, arī atvieglojumus invalīdiem."

Saeimas opozīcija mikrouzņēmuma nodokļa grozījumu apspriešanas gaitā gan norādīja, ka izraudzītā likme – 25% – ir par augstu un tas veicinās daļas uzņēmumu nonākšanu ēnu ekonomikā.

Tam savā ziņā piekrita arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Jānis Lielpēteris:

"Noteikti labāk, ka ir viena likme, nevis divas likmes, tai pašā laikā – vai tā būs tāda absolūta panaceja tieši ēnu ekonomikas situācijā? Domāju, ka drīzāk ne. Tādā ziņā var pievienoties arī opozīcijas teiktajam, ka

noteikti jāmeklē ir labākā procentu likme, kas tad atkal, no vienas puses, komersantiem atļauj to samaksāt un tajā pašā laikā padarītu režīmu tik pietiekami ērtu, lai viņi nebūtu nekādā mērā ieinteresēti vai motivēti darboties pelēkajā zonā.

Un otrs tikpat nozīmīgs jautājums saistās ar saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu, kas ir bijis tāds gana nozīmīgs valsts projekts. Tad arī šajā saimnieciskās darbības kontā šobrīd tie noteikumi būs uzņēmējiem draudzīgāki, kas noteikti ir laba ziņa no tāda administrēšanas ērtuma viedokļa, un tas, protams, gribētos cerēt, arī sekmēs to, ka šo saimnieciskās darbības kontu izmantos jau daudz vairāk potenciālo lietotāju."

Tikmēr Pašnodarbināto mūziķu biedrības padomes loceklis Guntars Račs vērtēja, ka mikrouzņēmuma nodokļa likme 25% apmērā kopā ar iepriekš ieviestā vienkāršotā nodokļa samaksas risinājuma – saimnieciskās darbības ieņēmumu konta – izmantošanu būs labs risinājums arī autoratlīdzību saņēmējiem:

"Vienīgais, kas ir varbūt kaut kāds ierobežojums, tas, ka šobrīd šo pakalpojumu sniedz tikai viena banka. Bet es domāju, ka tas viss attīstīsies un tas būs jebkuram autoram un jebkuram radošajam, kas realizē savus darbus par maksu, ļoti labs variants tāpēc, ka būtiska daļa no šī nodokļa iet sociālajās iemaksās. Un, kā zināms, sociālā iemaksa ir no iemaksas jūsu pašu pensijas fondā. Līdz šim jau arī, teiksim, visiem, kas slēdza autoratlīdzības līgumus, tāpat nodokļos aizgāja 25%, tikai ar tādu starpību, ka tas neaizgāja tavās sociālās iemaksās. Tā ka es domāju, ka tas nav par augstu.

Mēs taču gribam, lai uz ielas deg gaisma, lai kāds salabo tiltus un tā tālāk. Mums jābūt solidāriem, ja mēs dzīvojam šajā valstī. 25% ir ļoti pieņemams un, es domāju, optimāls variants."

Pēc VID datiem 2022. gadā Latvijā bija 9843 mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti