Valmieras novadā satraukums par kultūras iestāžu tīkla reorganizāciju

Valmieras novada iedzīvotāji ir neizpratnē par publiski izskanējušo informāciju par desmit kultūras iestāžu likvidāciju dažādos Valmieras novada pagastos, par ko lemts pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta komitejā. Taču novada Kultūras pārvaldē mierina – buldozeri nebraukšot, iestādes netikšot nolīdzinātas līdz ar zemi, jo lielākoties paredzēta vienīgi juridiska un administratīva reorganizācija.

ĪSUMĀ:

  • Lēmums likvidēt desmit kultūras iestādes Valmieras novada pagastos izraisījis iedzīvotāju sašutumu.
  • Valmieras novada domē skaidro – notikusi neveikla vārdu izvēle, jo likvidācija neesot paredzēta, bet gan reorganizācija.
  • Plānots Ķoņu un Skaņkalnes bibliotēku funkcijas, darbiniekus un grāmatas novirzīt uz Naukšēnu bibliotēku un Mazsalacas bibliotēku.
  • Sarakstā par likvidējamiem nosauktajos kultūras centros un tautas namos kultūras notikumi tikšot rīkoti tāpat kā līdz šim.
  • Arī darbinieki saglabāšot darbavietas.
  • Izņēmums ir divas iestādes – Ķoņu tautas nams un Valmieras pagasta kultūras nams.

Valmieras novadā satraukums par kultūras iestāžu tīkla reorganizāciju
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Lēmums likvidēt desmit kultūras iestādes Valmieras novada pagastos izraisījis sašutumu sociālās tīklošanās vietnē "Facebook". Ierakstu ar pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdes darba kārtību, kurā redzams likvidējamo iestāžu saraksts, pārpublicējusi rūjieniete Agrita Gruzdiņa.

Valmieras novada pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdes darba kārtība 16. novemb...
Valmieras novada pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdes darba kārtība 16. novembrī.

Arī sarunā ar Latvijas Radio viņa izteicās emocionāli – ka laukos jau tā slēdz vienu iestādi pēc otras, tāpēc ziņa par bibliotēku un kultūras centru likvidāciju šķitusi satriecoša. "Cilvēku, kurš ir pieredzējis tuvākajā apkaimē četru skolu likvidēšanu, visu apkārtējo lauku pasta nodaļu likvidēšanu, Rūjienas autoostas telpas slēgšanu (ne paša maršruta). No Rūjienas ir aizgājušas banku filiāles. Šis vārds "likvidācija" izskan kā baiss signāls," sacīja Agrita Gruzdiņa, kura pati ir ļoti aktīva arī kultūras dzīvē un ar priekšnesumiem esot uzstājusies vai visos likvidējamajos pagasta kultūras namos, un vada senioru sieviešu vokālo kopu, tāpēc viņa skaidri zina, cik nozīmīgi ir šādi kultūras punkti, arī attālās vietās. Viņas vārdiem – kultūra cilvēkus ceļ spārnos.

Vēlāk gan domes pārstāvji Agritai Gruzdiņai atsūtījuši skaidrojumus, ka notikusi, iespējams, neveikla formulējuma izvēle, jo likvidācija neesot paredzēta, bet gan reorganizācija. Tomēr Skaņkalnes un Ķoņu pagastos bibliotēku vairs nebūs. Darbinieki tiks pārcelti attiecīgi uz Mazsalacas un Naukšēnu bibliotēkām, jo tās atrodas vien pāris kilometru attālumā, bet grāmatas izdalīs citām krātuvēm.

Skaņkalnes pagasta bibliotēkas vadītājai un vienīgajai darbiniecei Ievai Bāliņai gaidāmās pārmaiņas nav bijis nekāds pārsteigums: "Jā, es to zināju jau rudenī. Tās vēsmas jau virmoja. Situāciju droši vien grūti saprast cilvēkam, kas nav uz vietas, jo Skaņkalne ir tieši Mazsalacas pievārtē – vienā pusē Salacai ir Mazsalaca, otrā Skaņkalne. Es Mazsalacas bibliotēku, var teikt, redzu no sava pagalma."

Taču sarakstā par likvidējamiem nosauktajos kultūras centros un tautas namos kultūras notikumi tikšot rīkoti tāpat kā līdz šim. Arī darbinieki saglabāšot darbavietas.

Izņēmums ir divas iestādes – Ķoņu tautas nams vairs nav izmantojams, jo tajā iemeties brants – koka trupe, ko izraisa sēne, savukārt Valmieras pagasta kultūras nams jau esot pārdots izsolē privātpersonai, jo tas kļuvis tukšs pēc reģionālās reformas, kad no tā izvākušies visi administrācijas darbinieki. Tikmēr pārējie kultūras nami un iestādes – Jērcēnu tautas nams, Brenguļu kultūras nams, Ramatas pagasta kultūras centrs, Sēļu pagasta tautas nams, Vecates pagasta kultūras centrs, Zilākalna kultūras nams – turpinās rīkot pasākumus un piedāvās kultūras saturu iedzīvotājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti