Dienas ziņas

Pēc vētrām iedzīvotāji sāk domāt par māju apdrošināšanu

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

"Stāstu skapji" Pelču pils vēsturiskajā bibliotēkā

Pelču pils vēsturiskajā bibliotēkā izveidota interaktīva ekspozīcija «Stāstu skapji»

Savu bibliotēku Pelču pilī pagājušā gadsimta sākumā firsts Mihaels fon Līvens veidoja pārdomāti, uzkrājot ap 6000 grāmatu. Mūsdienās gan te viņa grāmatu vairs nav, bet saglabājies autentiskais interjers. Lai telpai atdotu sākotnējo nozīmi, izveidota interaktīva ekspozīcija "Stāstu skapji", un plauktus atkal pilda grāmatas, šoreiz gan simboliskas, sevī glabājot stāstus gan par pils, gan Pelču pagasta vēsturi. 

Pelču pils bibliotēku 20. gadsimta sākumā veidojis tās saimnieks firsts Mihaels fon Līvens. Šobrīd var teikt, ka bibliotēka ir gan saglabājusies, gan nesaglabājusies.

Tā ir viena no retajām vēsturiskajām privātajām bibliotēkām Latvijā, kurā interjers ir tāds pats, kā sākumā, tomēr daļa no aptuveni 6000 lielā grāmatu krājuma nonākusi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Vēl daļa gājusi bojā, bet daļa nokļuvusi ārvalstu grāmatu izsoļu namos. 

Viens no ekspozīcijas autoriem Ģirts Jankovskis pauda, ka bibliotēkas ļauj pieredzēt to, kur mūsu nav: "Bibliotēkas mūsdienās daudzi uztver kā tādas informācijas glabātavas, un vārds "informācija" tās nokauj. Bibliotēka ir pieredze, spēja pieredzēt to, kur mēs neesam, un, otrām kārtām, ieraudzīt bibliotēkas turētāju. Ieejot pie kāda mājās, ieraugot grāmatu plauktu, varu pateikt kaut ko vairāk par viņu, nekā viņu pazīstot. Un tad, veidojot šo konceptu, mēs arī gribējām saglabāt to mīklu. Uzminēt šo bibliotēku, uzminēt viņas stāstu."

Bibliotēkas skapji ir valsts nozīmes kultūrvēstures piemineklis, uzsvēra viena no ekspozīcijas autorēm Undīne Celitāne: "Tādēļ mēs nevarējām nevienu urbumu [veikt] vai kādu nagliņu pienaglot. Nācās pieiet ļoti radoši, lai izvilktu vadus šādā vidē."

Interaktīvā ekspozīcija veidota kā detektīvs, kurā no paša apmeklētāja ir atkarīgs, cik daudz viņš atklās no pagaidām piecām sagatavotajām tēmām.

Grāmatas ir melnas, kā pazudušas tumsā, lietas ir klusējošas, kas atdzīvojas tikai ar cilvēka darbību. Vēsture atklājas gaismas projekcijās, audio stāstos, iepazīstinot ar pils un pagasta pagātni. Ekspozīcijas tapšanā ar saviem stāstiem piedalījušies arī paši pelčenieki. 

Pelču pagasta iedzīvotāja Aina Zute: "Gandrīz 20 gadus strādājot skolā, kopā ar bērniem vācām materiālus, bijām gatavi izveidot pagasta vēstures istabu, bet diemžēl dažādu iemeslu dēļ mums nekādi neizdevās. Beidzot, beidzot tas ir."
Pelču pagasta iedzīvotāja Nora Lagzdiņa: "Man patīk atmiņas, es esmu izbijusi kultūras darbiniece un sporta organizatore. Šinī telpā arī man daudzi visādi pasākumi bijuši."

Restaurētas arī koka vītņu kāpnes uz bibliotēkas otro līmeni. Ekspozīcija tiks papildināta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti