Dienas ziņas

Pedagogi neatsakās no nodoma streikot

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Ogres muzeja direktore pamet darbu

Ogres dome lemj uz 3 mēnešiem atstādināt muzeja direktori; vēl pirms sēdes viņa pati uzteikusi darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nespēju pildīt savus pienākumus terora dēļ – ar šādiem vārdiem savu atlūgumu pilsētas domei pirmdien, 17. aprīlī, iesniedza Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore. Kopš piektdienas vakara, kad direktore atteicās pašvaldībai atdot dokumentu oriģinālus, viņas darba kabinets muzejā ir aizzīmogots. To šodien kādu brīdi apsargāja pašvaldības policija, un jau pēc direktores atlūguma iesniegšanas pilsētas dome viņu uz trīs mēnešiem atstādināja no amata.

Ogres muzeja direktore pašvaldībai uzteic darbu
00:00 / 03:40
Lejuplādēt

ĪSUMĀ:

  • Ogres domes ārkārtas sēdē lemts uz 3 mēnešiem no amata atstādināt muzeja direktori Eviju Smiltnieci.
  • Īsi pirms sēdes sākuma Smiltniece pati uzteikusi pašvaldībai darbu.
  • Uz 3 mēnešiem no amata atstādināts muzeja galvenais vēsturnieks Arno Smiltnieks. 
  • Ogres muzejā 14. aprīļa vakarā direktores kabineta durvis tikušas aizlīmētas ar norādi par aizdomām par dokumentu viltošanu.
  • VARAM: šī situācija nav labas pārvaldības paraugs; ministrija konfliktā var iesaistīties tikai kā vidutāja.

Pirmdien, 17. aprīlī, Ogres novada pašvaldības izpilddirektors Pēteris Špakovskis no amata uz 3 mēnešiem atstādināja Ogres Vēstures un mākslas muzeja galveno vēsturnieku un Ogres muzeja direktores Evijas Smiltnieces vīru Arno Smiltnieku.  Viņam tiek inkriminēta iespējama dokumentu viltošana, ko viņš nosauca par absurdu, "jo es esmu tikai vēsturnieks". Viņš atklāja, ka Ogres muzejā strādā no 1987. gada, un pauda nožēlu, ka muzeja darbs tiek paralizēts "vienas Avena izstādes dēļ".

Rīkojums paredz atstādināt Smiltnieku no 17. aprīļa uz trijiem mēnešiem, saglabājot darba samaksu. Smiltniekam aizliegts atstādināšanas laikā atrasties savā darba vietā un veikt kādus amata pienākumus.

Tāpat pirmdien rīkota Ogres novada pašvaldības ārkārtas sēde, kurā lēma par Ogres muzeja direktores atstādināšanu no amata. Taču īsi pirms tās muzeja direktore Evija Smiltniece pašvaldībai darbu uzteikusi.

"Plkst. 11.40 Ogres novada pašvaldībā iesniedzu darba uzteikumu saskaņā ar 100. panta piekto daļu, kas nozīmē to, ka

es no darba dodos prom nekavējoties un tūlīt, jo es nespēju pildīt savus darba pienākumus šādos – nemitīga presinga, terora, psiholoģiskā spiediena un klajas apmelošanas publiskajā telpā – apstākļos.

Muzeja darbs ir dezorganizēts, un arī mans darbs ir dezorganizēts, ierobežots un traucēts jau kopš 1. februāra, tātad jau trešais mēnesis, šādos apstākļos nav iespējams strādāt, un es dodos prom," norādīja Smiltniece.

Neņemot vērā muzeja direktores uzteikumu, Ogres domes priekšsēdētāja vietnieks Gints Sīviņš (Nacionālā apvienība) vadīja domes ārkārtas sēdi, kurā lēma par Smiltnieces atstādināšanu no muzeja direktores amata uz trīs mēnešiem. Domes sēdē lēmuma pieņemšanā nepiedalījās tās priekšsēdētājs Egils Helmanis (Nacionālā apvienība), kurš devies uz Ukrainu. Tieši viņa un muzeja vadības attiecības sašķobījās pēc muzeja atteikuma atvērt Helmaņa iecerēto krievu miljonāra Pjotra Avena izstādi.

Pret domes lēmumu iestājās tikai viena deputāte, bet 13 bija "par".

Ārkārtas sēdē ziņoja par muzeja pārbaudēs konstatētajām aizdomām par interešu konfliktu kopš 2016. gada, kā arī dokumentu viltošanu. Tāpat informēja, ka pašvaldība šodien ir vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, lūdzot pārbaudīt pašvaldības konstatētos faktus. Ogres novada Domes priekšsēdētāja vietnieks Gints Sīviņš norādīja: "Pagājušajā piektdienā tika veikta muzejā pārbaude – datu pārbaude datoros, dokumentu pārbaude. Muzeja vadība neizrādīja nekādu vēlmi sadarboties, dokumenti netika izsniegti, tika atstāti kabinetā, pēc darba laika rīkojums nevienu netraucēja, tāpēc šodien tika saņemts no izpilddirektores ziņojums par to, ka ir šāda situācija, un likums paredzēja tikai vienu izeju, – uz laiku atstādināt muzeja vadītāju no amata, lai šo pārbaudi veiktu."

Sīviņš norādīja, ka situāciju vērtēs un pārbaudīs pašvaldības izveidota komisija un arī attiecīgās izmeklēšanas iestādes.

Domes sēdē piedalījās arī Smiltniece, kura lūdza vārdu sēdes noslēgumā. Saņemot atbildi, ka sēde beigusies, viņa vēlējās atspēkot domes pārmetumus. Līdz ar viņas uzstāšanās brīdi, tika sēdes tiešraide pārtraukta un atslēgts mikrofons.

Smiltniece taisnību sola meklēt tiesā.

"Ar aizdomām par dokumentu viltošanu durvis ir slēgtas". Šāds uzraksts ir uz Ogres muzeja direktores Evijas Smiltnieces kabineta durvīm, kas tika aizlīmētas 14. aprīļa vakarā. Viņa Ogres novada pašvaldības pārstāvjiem atteikusies izsniegt oriģināldokumentus – 2016. gada 27. janvārī parakstītu vienošanos ar Arno Smiltnieku par pārcelšanu galvenā vēsturnieka amatā un rīkojumu par to.

"Es neesmu pieņēmusi darbā savu vīru, viņš te strādā no 1987. gada. 2016. gadā bija vakanta galvenā vēsturnieka vieta, kad es viņu tur arī iecēlu," skaidroja Smiltniece.

Muzeja direktore uzsvēra, ka apgalvojumi ir nepatiesi un pašvaldības pārstāvji nejautāja uzrādīt konkrētos dokumentus, lai gan muzejā tie ir, un tie būtu rādīti, ja būtu tāda prasība. Tāpat arī pieprasīto paskaidrojumu no pašvaldības puses Smiltniece iesniegusi, izskaidrojot situāciju, un tajā pašā dienā iesniegusi arī oriģināldokumentu kopijas.

"Kādā ir zīmogs, varbūt kādā arī nav. Tas viss ir iespējams, tas ir septiņi gadi atpakaļ, es tā nevaru komentēt, kāpēc uz viena ir zīmogs, otra nav. Katrā ziņā zīmogs arī nav obligāta prasība uz visiem dokumentiem. Es varu apliecināt tikai to, ka šie dokumenti sastādīti 2016. gada 27. janvārī, kā arī tie ir datēti, un tā tas arī ir. Lai tiek veikta pārbaude un skatīts, bet noraidu šos apgalvojumus par viltošanu," sacīja Smiltniece.

Domes sēdē deputāti lēma Ogres muzeja direktores pienākumus uzticēt Andreja Pumpura Lielvārdes muzeja vadītājai Anitai Streilei, nosakot 30% piemaksu par papildu darbu.

Sprindžuks: VARAM Ogres konfliktā var iesaistīties vienīgi kā vidutāja

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks ("Apvienotais saraksts") vērtēja, ka situācija starp Ogres pašvaldības vadību un muzeju ir nesaprotami ieilgusi un tas noteikti nav labas pārvaldības paraugs. Tomēr viņa vadītā ministrija neiejauksies, lai to risinātu.

Māris Sprindžuks par Ogres konfliktu
00:00 / 00:23
Lejuplādēt

"Lai atsauktu mēru vai izvērtētu, ir jābūt tiešām nacionālā likuma pārkāpumiem, kurus mēs šeit šobrīd neredzam. Jo tiešām pašvaldība drīkst savus muzejus gan vērt vaļā, gan vērt ciet, kā arī pašvaldība var mainīt savas amatpersonas likuma ietvaros. Tas, ko VARAM varētu darīt, ja ir vajadzība, – moderācija, vidutājs starp pusēm. Domājot vairāk par demokrātisko sistēmu kopumā, šeit ir tas gadījums, kur noteikti vairāk būtu jāstrādā vietējai demokrātijai, jo šādus lēmumus nepieņem mērs, bet dome. Tātad dome ir pārstāvēta no partijām, un šeit ir partiju atbildība pret saviem vēlētājiem," atzīmēja Sprindžuks.

Sprindžuks arī atgādināja, ka no 1. janvāra tamlīdzīgu ieilgušu konfliktu risināšanai būs spēkā jauns instruments – pašvaldību iedzīvotāji varēs pieprasīt domes atsaukšanu.

KONTEKSTS:

Novada domes un Ogres muzeja konfliktu, kas rezultējās izstāžu programmas atcelšanā, izraisīja nesenais atteikums uzņemt domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa iecerēto sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena kolekcijas porcelāna izstādi.

Pēc šī soļa, kā norādīja muzeja darbinieki, sākušās pašvaldības sankcijas pret muzeju – no muzeja telpām uz citām vietām pārcelti iepriekš plānotie pasākumi, muzejam aizliegts komunicēt ar sabiedrību, un līdz 21. februārim nebija saskaņots šī gada izstāžu plāns muzejā, kaut arī muzejs pašvaldībai to iesniedzis jau pagājušā gada augustā.

Tāpat pašvaldība bija liegusi rīkot sapulci Ogres muzeja atbalstam, tomēr pēc atkārtota pieteikuma saņemšanas mītiņa dienā kļuva zināms, ka sapulces rīkošana tomēr atļauta. Mītiņā pulcējās aptuveni 200 cilvēku.

Pastāv bažas par to, kā Ogres pašvaldība ierobežo iedzīvotāju pulcēšanās brīvību, vērtējot domes sākotnējo lēmumu aizliegt vietējai biedrībai rīkot sapulci, secināja tiesībsargs.

Ogres novada pašvaldība 6. aprīlī publiski paziņoja, ka vērsusies KNAB, jo muzejā veiktā pārbaudē konstatējusi iespējamu likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pārkāpumu.

Pašvaldību darbu pārraugošā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) paudusi, ka neredz iemeslu iejaukties strīdā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti