Apstādināta Ogres muzeja izstāžu programma; darbinieki solīto algas pielikumu nesaņems

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

16. februārī plānotais pasākums "Nepieradinātā Omāna" ciklā "Ogrēnieši ceļo", ko no Ogres muzeja uz pilsētas Centrālo bibliotēku lūdza pārcelt pašvaldība, nav vienīgās korekcijas muzeja šī gada plānos. Arī muzeja izstāžu programma ir apstādināta. Tas noticis pēc tam, kad muzejs protestēja pret domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (Nacionālā apvienība) iecerēto Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna izstādi.

Apstādināta Ogres muzeja izstāžu programma; darbinieki solīto algas pielikumu nesaņems
00:00 / 03:18
Lejuplādēt

Martā nenotiks Arņa Balčus fotoizstāde "Latvija Covid laikā", patlaban nav dota zaļā gaisma ne aprīlī iecerētajai izstādei "Latviešu mūzika vinilā toreiz un tur" par skaņuplatēm emigrācijā, ne jūnijā paredzētajai izstādei "Koronetes. Edītes Pauls-Vīgneres vainagi". Situācija Ogres Vēstures un mākslas muzejā ir neapskaužama, Latvijas Radio šodien atzina muzeja sabiedrisko attiecību darbiniece Inga Zvirbule:

"Mums ir pamatotas bažas, ka tiek apšaubīta mūsu kompetence, profesionalitāte. Kāpēc nav nekāda nolikuma, cik ilgā laikā pašvaldībai jāatbild uz tās pakļautībā esošas iestādes vēstuli, cik ilgā laikā jāsaskaņo kaut kas?"

Pēc Zvirbules stāstītā, pasākumu un izstāžu plānu muzejs pašvaldībai aizsūtījis jau pagājušā gada 31. augustā. Līdz Arņa Balčus fotoizstādi bija paredzēts eksponēt Māras Kažociņas gleznas, jo Artūra Riņķa kinētiskās mākslas izstādē, kam bija jānotiek šajā laikā, radušās tehniskas problēmas. Taču decembra beigās muzejs no pašvaldības vadītāja Egila Helmaņa saņēma rīkojumu, ka februārī šeit notiks sankcijām pakļautā Krievijas uzņēmēja Pjotra Avena labdarības fonda "Paaudze" porcelāna izstāde.

Zvirbule atzīmē, ka decembrī mērs Helmanis novada kultūras dzīves pārraudzīšanai arī izlēmis izveidot īpašu komisiju, pats kļūstot par tās priekšsēdētāju.

Avena porcelāna izstādi muzejs 1. februārī tomēr neatklāja. Pēc šī soļa arī sākušās pašvaldības sankcijas pret savu muzeju. Ilggadīgais lekciju cikls "Ogrēnieši ceļo" atzīts par neatbilstošu muzeja nolikuma punktam, kurā iestādei uzdots veikt sabiedrības izglītošanu par Ogres novada vēsturi un kultūru, kaut gan pats Helmanis šajā ciklā 2015. gadā nolasījis lekciju "Nepieejamā Ziemeļkoreja".

Šonedēļ muzeja darbinieki saņēmuši arī ziņu, ka nav iespējams iepriekš solītais algu pieaugums.

"Ja godīgi, mēs uzskatām, ka izrēķināšanās ar mums par mūsu publiskā viedokļa paušanu sākusies ar to, ka solītais algu pielikums… Ir domes lēmums, ka mums nepaaugstina algas. Tas ir pirmais sitiens – gribējāt, dabūjāt!" skaidro Zvirbule.

Savukārt Ogres novada pašvaldība uz 16. februārī uzdotajiem Latvijas Radio jautājumiem par muzeja programmas ietekmēšanu piekrita atbildēt vien rakstiskā veidā. 17. februārī saņemtajā izpilddirektora vietnieces Danas Bārbales vēstulē skaidrots, ka Ogres muzeja 2023. gada budžetu apstiprināja vien 15. februāra domes sēdē, tāpēc arī nebija akceptēts muzeja šī gada izstāžu un pasākumu plāns, turklāt iepriekšminētā Māras Kažociņas izstāde tajā neesot bijusi iekļauta. Muzeja direktorei Evijai Smiltniecei pašvaldība pārmet nepatiesas informācijas izplatīšanu.

Pilns vēstules teksts:

Labdien!
 
Atbildot uz Radio uzdotajiem jautājumiem, sniedzam šādu informāciju:
 
"Ņemot vērā, ka Ogres novada pašvaldības dome nebija apstiprinājusi Ogres Vēstures un mākslas muzeja (turpmāk – Muzejs)  2023. gada budžetu (budžeta apstiprināšana notika 15.02.2023. domes sēdē), attiecīgi nebija apstiprināts Muzeja izstāžu un pasākumu plāns 2023. gadam, kā arī Māras Kažociņas izstādes rīkošana nebija iekļauta nevienā no Muzeja izstāžu un pasākumu plāniem 2023.
 gadā, Muzeja  direktore E.Smiltniece atzina Ogres novada pašvaldības vadībai, ka, balstoties uz Muzeja sniegto informāciju, ir notikusi nepatiesas informācijas izplatīšana, maldinot sabiedrību par to, ka Muzeja 2023. gada budžets, izstāžu un pasākumu plāns it kā esot bijis apstiprināts jau 2022. gada rudenī, kā arī par to, ka Muzejam it kā ir nācies atcelt iepriekš plānotu un 2023. gada izstāžu plānā apstiprinātu Māras Kažociņas gleznu izstādi.
 
Muzejs ir sniedzis nepatiesu informāciju, turklāt Muzejs savā budžeta pieprasījumā 2023. gadam bija pieprasījis finansējumu par pasākumiem un darbībām, kas netiek veiktas vai kam pat Muzejs neplānoja izlietot budžetā pieprasītos finanšu līdzekļus. Tā rezultātā Ogres novada pašvaldībai ir pamatotas aizdomas par Muzeja nesaimniecisku rīcību un finanšu līdzekļu nepamatotu izlietojumu, līdz ar to Ogres novada pašvaldība, īstenojot tai likumā paredzētās kontroles funkcijas, veiks arī  Muzeja finanšu auditu. Muzeja darbiniekiem plānotais atalgojuma paaugstinājums tiks izskatīts pēc funkciju un finanšu audita pabeigšanas un rezultātu izvērtēšanas."
 
Ogres novada pašvaldība lūdz Radio, tam gatavojot jebkāda veida sižetu vai informāciju par šo, Ogres novada pašvaldības sniegto informāciju paust pilnā apjomā atbilstoši šajā atbildes vēstulē minētajam.
 
 
Ar cieņu,
Dana Bārbale
Ogres novada pašvaldības
Izpilddirektora vietniece

Muzeja sabiedrisko attiecību darbiniece Inga Zvirbule Latvijas Radio sacīja, ka 17. februārī no domes saņemts rīkojums komunikāciju gan medijos, gan sociālajos tīklos turpmāk saskaņot ar pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti