Ogres dome pēkšņi aizliedz muzejam rīkot ceļojumu stāstu vakarus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ogres muzejā ceturtdien, 16. februārī, paredzētais ceļojumu stāstu vakars "Nepieradinātā Omāna" tiek pārcelts uz Ogres Centrālo bibliotēku. It kā ikdienišķa ziņa, taču muzejs, kurš nesen atteicās uzņemt mēra Egila Helmaņa (Nacionālā apvienība) iecerēto Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna izstādi, soctīklos norādīja, ka lēmumu par lekciju pieņēmusi pašvaldība, turklāt ceļojumu lektorijs bijis apmeklētāju ļoti iecienīts.  

ĪSUMĀ:

  • Ogres dome nesaskaņoja Ogres muzejā iecerēto ceļojumu stāstu vakaru.
  • Muzeja mājaslapā skaidrots – šādi pasākumi neatbilstot muzeja uzdevumam.
  • Muzeja vadība notikušo nekomentē.
  • Domes Sabiedrisko attiecību nodaļa sola nodot jautājumus vadībai.
  • Turpmāk stāstu vakari notiks Ogres bibliotēkā, kura piedāvājumu pieņēma ar prieku.
  • Notikušo nekomentē arī stāstu vakara lektore – Ogres Tūrisma attīstības nodaļas vadītāja.
  • Ogres muzejā stāstu vakari rīkoti kopš 2017. gada.
  • Nesen muzejs nevēlējās rīkot mēra piedāvāto Krievijas uzņēmēja Avena fonda porcelāna izstādi.

Ogres dome pēkšņi aizliedz muzejam rīkot ceļojumu stāstu vakarus
00:00 / 03:02
Lejuplādēt

Muzejs turpmāk neorganizēs apmeklētāju iecienītos ceļojumu stāstu vakarus, jo 14. februārī Ogres novada pašvaldība paziņoja muzejam, ka nesaskaņo pasākumu "Ceļotāju stāsti Ogres muzejā".

Ne laiks, kad noticis šis ceļojums, ne Omāna neatbilst Muzeja nolikuma minētajai funkcijai "veikt sabiedrības izglītošanu par Ogres novada vēsturi un kultūru" – tāds ieraksts dienu pirms ceturtdien paredzētās lekcijas par Omānu parādījās Ogres Vēstures un mākslas muzeja mājaslapā.

Muzeja vadītāja Evija Smiltniece Latvijas Radio atteicās komentēt lekcijas pārcelšanu uz citu norises vietu, jo patlaban notiekot sarunas ar pašvaldību arī par citiem jautājumiem.

Smiltniece vien paskaidroja, ka tas ir Ogres novada domes lēmums, kas muzejam darīts zināms tikai divas dienas pirms pasākuma – 14.  februārī.

Arī Ogres novada domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Nikolajs Sapožņikovs sarunā ar Latvijas Radio atbildes par šo lēmumu atteicās sniegt, bet lūdza jautājumus iesniegt rakstveidā, lai varētu nosūtīt vadībai.

Viņš atzina, ka "Ceļotāju stāsti Ogres muzejā" bijuši ļoti iecienīti, līdzīgu lektoriju viņš savulaik pats izveidojis Ogres bibliotēkā, vēlāk tas iedzīvināts muzejā.

"Pēc tam viņi pārņēma bibliotēkas iniciatīvu, tur politiska aspekta nav. Iespējams, grib sasaistīt arī ar to bēdīgi slaveno izstādes epopeju; nē, tur nekā tāda nav," sacīja Sapožņikovs.

Ogres vēstures un mākslas muzejs
Ogres vēstures un mākslas muzejs

Viņš piemin sankcijām pakļautā Krievijas uzņēmēja Pjotra Avena labdarības fonda "Paaudze" porcelāna izstādi, ko Ogres muzejā nesen centās organizēt mērs Egils Helmanis, taču muzejs pret to izteica protestu.

Ogres Centrālās bibliotēkas direktore Jautrīte Mežjāne stāstīja, ka piedāvājumu turpmāk rīkot ceļojumu stāstu vakarus viņas vadītajā iestādē uzņēmusi ar prieku.

"Saziņa ar domi bija, ka šis pasākums šoreiz notiek pie mums. Es laikam nevarēšu konkrētu datumu pateikt uzreiz, jo mēs esam atvērti piedāvājumiem un labprāt saviem apmeklētājiem piedāvājam dažādas iespējas," sacīja Mežjāne.

Komentēt situāciju bez saskaņojuma ar pašvaldību atteicās arī lektore Elīna Baltiņa, Ogres novada Tūrisma attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja.

Savukārt Ogres muzeja profilā "Facebook" platformā var pārliecināties, ka šajā pašvaldības iestādē ceļotāju stāstu vakari notikuši jau vismaz kopš 2017. gada, kad nevienam pret to nebija pretenziju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti