Starpbrīdis

Festivāls “Zelta ritmi” priecēs apmeklētājus, izceļot paaudžu solidaritāti

Starpbrīdis

Garšīgi ceļot pa Latviju var akcijā "Mājas kafejnīcu dienas"

Kāpēc jauniešus šodien uzrunā Eduards Veidenbaums?

«Vieta, kur omītes var satikties ar pankiem» – Veidenbauma muzejā notiks «Veidenfests»

19. augustā Eduarda Veidenbauma memoriālajā muzejā "Kalāči" notiks mūzikas un mākslas festivāls "Veidenfests".  Šo notikumu veido jaunieši, kurus ir ieinteresējusi dzejnieka daiļrade un kuri radoši līdzdarbojas "Kalāču" rīkotajās rezidencēs un projektos. 

Eduarda Veidenbauma mūžs, kā zināms, bija pavisam īss un arī literārais mantojums ne tas apjomīgākais – nesen atrasts viņa 77. dzejolis –, tomēr dzejnieka daiļrade allaž turpina uzrunāt jaunākas un vēl jaunākas paaudzes. Vaicāts, kur, viņaprāt, slēpjas Veidenbauma atslēga jeb kāpēc viņa sarakstītais mums ir tik svarīgs, "Kalāču" pārstāvis Kristaps Broks Latvijas Radio raidījumā "Starpbrīdis" uzsver dzejnieka tiešumu: "Viņš neizrotā dzīvi, viņš saka, kā viņš jūtas; viņš saka, ka viss beidzas ar nāvi un mūs zemē ēdīs tārpi. Tiešums un brutālisms, kā viņš to visu pasniedz, manuprāt, ir tas, kas uzrunā tieši jauniešus. Viņi spēj saskatīt sevi caur Veidenbaumu un varbūt kaut kādā veidā arī labāk sevi saprast un iegūt tiešumu. [..]

Veidenbaums ir interesants visiem, un visi var sevī atrast daļiņu viņa."

Eduarda Veidenbauma memoriālajam muzejam jauniešu auditorija ir ļoti svarīga. "Kalāču" darbinieki jau otro vasaru pēc kārtas rīkoja rezidences, kur jaunieši visas jūnija nedēļas nogales radoši darbojās kopā ar māksliniekiem no Ķīnas, Kanādas un Latvijas," pastāsta muzeja pārstāvis. Starp citu, šie paši jaunieši lielā mērā esot "Veidenfesta" kodols.

Vēl "Kalāču" šībrīža stāstā noteikti jāizceļ nesen saņemtā Latvijas Muzeju biedrības Gada balva par pērn atklāto ekspozīciju "Vairāk gaismas!"  Arī šīs izstādes tapšanā muzejs iesaistīja jauniešus, kas piedalījās projektā ar tādu pašu nosaukumu – "Vairāk gaismas!", atzīmē Kristaps Broks. Viņš turpina: "Ieejot ekspozīcijā, pirmais, kas paveras [skatam], ir skaista, balta telpa ar lielu saimes galdu. Uz saimes galda ir apraksts par katru ģimenes locekli, kas Eduardam ir bijis. Tas parādīts ne tikai teksta formātā, bet arī interaktīvā veidā – caur projektoru projicējot darbības uz galda, piemēram, ko darīja māte, kā viņa ģimenei gatavoja ēst." 

Kādu mūziku mūslaikos klausītos Veidenbaums? 

Gaidāmo mūzikas un mākslas notikumu "Veidenfests" Kristaps Broks piesaka sekojoši: "Tā būs vieta, kur omītes var satikties ar pankiem un kur iepazīt vienam otra kultūru, saprasties labāk. Veidenbaums mums asociējas ar jauniešu reālismu, ar veidu, kā būt brutālam un tiešam, un festivālu mēs vēlamies veidot tā, ka varam viens otram pasniegt, kā to redz vecākā paaudze un kā – mēs, jaunieši, un arī vienkārši labi pavadīt laiku." 

Festivāla programma, kā sola Broks, būs ļoti interesanta un piedzīvojumiem bagāta:

"Būs dažādas performances, iespēja izpausties lielformāta gleznās, paklausīties dzejas slamu, kurā jaunie dzejnieki rāda savu dzeju, apmeklēt mūsu īpašo atpūtas zonu un piedalīties vēl dažādās citās aktivitātēs." 

Veidojot "Veidenfesta" mūzikas sadaļu, jaunieši prātojuši, ko varētu klausīties Eduards Veidenbaums. "Mēs nonācām pie tā, ka viņam būtu ļoti plašs mūzikas spektrs. Tāpēc arī ir Chris May – mūziķis no Austrijas, Kārlis Rudra [Jirgens] ar meditatīvajiem instrumentiem un pāris jauniešu grupas, kurām vēlējāmies dot iespēju būt sadzirdētām.

Beigās būs "Grēcīgie partizāni"; tā būs tā panku daļa, kur mūsu omītes varēs iepazīties ar pankiem un, cerams, saprast mūs."

Ieeja mūzikas un mākslas notikumā "Veidenfests" ir bez maksas. Festivāla aktualitātēm var sekot līdzi "Veidenfesta" "Facebook" lapā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti