Nedzīvot uz mirušas planētas. Vērmanes dārzā notiks akcija «Klimata krīze mākslā»

Jaunieši un klimata, vides aktīvisti no jaunatnes organizācijas "Protests" šodien, 3. novembrī, pulksten 17.00 aicina ierasties uz klimata krīzes mākslas performanci Vērmanes dārzā. Tās mērķis ir veicināt zaļo kritisko domāšanu un ilgtspējīgu lēmumu pieņemšanu, kam svarīga ir plaša cilvēku līdzdalība gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās 8. jūnijā, kas izšķirs to, vai Eiropa spēs pārvarēt vienu no šī gadsimta lielākajām krīzēm, informēja akcijas rīkotāji.

Piektdien, 3. novembrī, Vērmanes dārza skatuvē tiek solīts aizraujošs vakars ar teātra un audio elementiem bagātinātu performanci, attēlojot cilvēku ietekmi un ignoranci pret notiekošo klimata krīzi.

"Protesta’‘ valdes priekšsēdētāja Marta Bogustova uzsvēra, ka, "klimata krīze ir intersekcionāla un visas dzīves jomas skaroša problēma. To nesauc par krīzi tāpat vien. Šī ir mūsu visu krīze un sekas jutīs (un jau jūt!) ikviens. Aicinām būt vēstures pareizajā pusē un iestāties par labu mūsu un nākamo paaudžu nākotnei!"

Klimata kampaņa veidota arī ar mērķi kliedēt dezinformāciju par notiekošajām dabas parādībām un par Latvijā un pasaulē savā starpā saistītajām dabas katastrofām kā plūdiem, karstuma viļņiem, sausumu un krusu, kas notiek ar neraksturīgu biežumu un neraksturīgā gadalaikā.

"Mans pirmais kliedziens bija dzimstot un, ja vajadzēs, pēdējais būs mirstot. Gan tad, gan tagad es kliedzu pēc dzīvības, pēc saprāta un pēc rīcības…

Es neesmu šeit, lai dzīvotu uz mirušas planētas, es nepiedzimu, lai izmirtu, un es nekliedzu, lai tiktu nedzirdēta," tēlaini izteicās šī projekta vadītāja Beāte Anna Klepere.

Vairāku stundu garās performances priekšdarbi veikti jau pāris mēnešus, tostarp intervējot politiķus, aktīvistus, ekspertus, kā arī Latvijas iedzīvotājus. Dažas no šīm intervijām tiks atspoguļotas performances gaitā.

Kampaņu atbalsta arī citas nevalstiskās organizācijas, tostarp "Zaļā brīvība" un "Pasaules Dabas fonds".

Jaunatnes organizācija "Protests" uzskata, ka jāveic sistēmiskas pārmaiņas klimata krīzes risināšanai, radot iedzīvotājiem tādu vidi, kurā tiem ir viegli būt videi draudzīgiem un rīkoties ilgtspējīgi, piemēram, attīstot pieejamus un ērtus sabiedriskā transporta tīklus visā Latvijā. Kā arī jebkādām pārmaiņām ir jābūt saudzīgām pret tām iedzīvotāju grupām, kas pakļautas socioekonomiskiem riskiem vai nelabvēlīgiem apstākļiem, tai skaitā nabadzību.

Jaunatnes organizācijas "Protests" pirmsākumi meklējami 2018. gadā. "Protests" 2019. gadā sadarbībā ar kustību "Fridays for Future Latvia" rīkoja pirmo klimata gājienu Latvijā. Klimata rīciba ir viena no "Protesta" galvenajām darbības jomām, kuras nopietnību uzsver dažāda veida aktivitātēs kā klimata gājienos un akcijās, jauniešu pasākumos un izglītojošās nometnēs, performancēs u. c. veidos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti