Kultūras ziņas

Paziņoti "Supernova 2020" finālisti

Kultūras ziņas

"Zalkša līgava" – stāsts par robežu pārkāpšanu

"Pilsēta pie upes" piedzīvo Rīgas pirmizrādi

Trāpīga un satriecoša. Filmas «Pilsēta pie upes» vērtējumā vienoti ir garīdznieki, politiķi un mākslinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Filmas “Pilsēta pie upes” Rīgas pirmizrāde kinoteātrī “Splendid Palace” pulcēja Latvijas kino profesionāļus, garīdzniecības pārstāvjus, politiķus un māksliniekus. Klātesošie pēc filmas noskatīšanās uzteica gan darba māksliniecisko vērtību, gan vēstījumu.

Rīgas pirmizrādi režisora Viestura Kairiša jaunākais veikums “Pilsēta pie upes” piedzīvoja četras dienas pēc pirmizrādes Krāslavā, kur uzņemta lielākā daļa spēlfilmas ainu.

Pēc labākajām Latgales viesmīlības tradīcijām viesus cienāja ar tradicionālo šmakovku ar speķmaizītēm.

Dzejniece Inese Zandere pēc pirmizrādes noskatīšanās uzteica filmas kadrējumu: “Man ļoti patika, ka tas kadrējums ir tāds, kas norāda uz to, ka rakurss, kā cilvēki redz vēsturi un ka cilvēku dzīve nav taisna un pareiza. Ar to kadrējumu ir pateikts ļoti daudz.”

Savukārt kinorežisors Vitālijs Manskis pastāstīja, ka, viņaprāt, filma paver iespēju labāk izprast to telpu, kurā šobrīd dzīvojam.

“Tas bija interesanti, nedaudz strīdīgi, un vietām man bija citi priekštati par notikušo. Bet filma ir laba,” filmas veidotājus apsveica Manskis.

Starp pirmizrādes skatītājiem bija arī Latvijas Valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa dalījās pārdomās par filmā atainoto latviešu tautas likteni:

“Cilvēki turpināja dzīvot un mēģināja izdzīvot, bet pamatā viss ir traģiski. Latviešu tauta vidū pa to vēstures straumi vienkārši tika nesta līdzi. Bieži par ļoti dārgu un sāpīgu cenu.”

Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs redzēto filmu raksturoja kā ļoti trāpīgu:

“Ļoti lieliem triepieniem. It kā būtu uzgleznots. Kā tās varas mainās un kā tie cilvēki cieš. Un mūzika ļoti patika. Spēcīga. Ļoti uzrunāja.”

Pēc pirmizrādes iespaidos dalījās arī latviešu disidente, PSRS okupācijas laika pretošanās kustības dalībniece Lidija Doroņina-Lasmane:

“Nu patika! Ļoti patika. Ir diezgan satriecoša. Bet priekš manis jau tur daudz nekā jauna nav.”

Vēsturiskā attiecību drāma tapusi pēc trimdas autora Gunara Janovska romāna motīviem. Filmas darbība risinās uz pagājušā gadsimta 30.-40. gadu vēsturisko notikumu fona.

Darbs pie filmas ilga trīs gadus, un tā tapusi sadarbībā ar Lietuvas un Čehijas kino institūcijām. Galvenajās lomās Dāvis Suharevskis, Gundars Āboliņš, Agnese Cīrule un čehu aktrise Brigita Cmuntova. Bet filmas radošajā komandā ilggadējie režisora Viestura Kairiša partneri – māksliniece Ieva Jurjāne un operators Gints Bērziņš.  

Filma “Pilsēta pie upes” Latvijas kinoteātros būs skatāma no piektdienas, 17. janvāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti