Kultūras rondo

Ceļojums kopā ar Edīti Pauls-Vīgneri personālizstādē "Kafijas kantāte"

Kultūras rondo

"Pilsēta pie upes": saruna par filmas estētiku un vēsturisko stāstu

Filmas “Piļsāta pi upis” varoņi: prieks, ka Latgale tagad iekļausies Latvijas filmu kartē

«Piļsāta pi upis» Latgales aktieri: Filmā varēsim just Krāslavas garu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Režisora Viestura Kairiša jaunā spēlfilma, vēsturiskā attiecību drāma “Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes" ir attiecību stāsts uz pagājušā gadsimta 30.-40. gadu vēsturisko pārmaiņu fona. Scenārija pamatā ir latviešu trimdas autora Gunara Janovska tāda paša nosaukuma romāns. Sestdien, 11. janvārī, filma pirmizrādi piedzīvos tās galvenajā tapšanas vietā – Krāslavā. Filmā dažādās lomās iejutušies arī vietējie Latgales iedzīvotāji.

Viestura Kairiša filma “Piļsāta pi upis” devusi jaunu impulsu un jaunu pieredzi ne vienam vien Latgalē, kurš dažādu likteņa sakritību dēļ nonāca filmēšanas laukumā. Tā bija arī ar mākslinieci Unu Guru, kura filmā atveido Bernšteina kunga (Gundars Āboliņš) sievu. Tas, ka apstiprināta lomai, bijis jocīgs pārsteigums un nejaušība, jo filmēties vedusi savu dēlu.

"Es biju vairāk kustīga dekorācija, man pilnīgi pretēji manai personībai bija skumjai visu laiku jāstāv, Bernšteins tāds valdonīgs, mana vienīgā ebreju sievietes lieta ir bērns un dārzs. Puķes es kopu," stāsta Una Gura.

Una Gura
Una Gura

Šī bija viņas pirmā pieredze filmējoties. Uz pirmizrādi Krāslavā Una Gura dosies kopā onkuli un dēlu, kuri arī piedalījušies filmā. 

"Interesē, kā izdevies, kā izskatīsies tīri vizuāli, kā tas sarežģītais mīlas trīsstūris un varu maiņa, kā tas Kairišam būs izdevies," atklāj Una Gura.

Latgales radošais darbinieks Māris Susejs filmā “Piļsāta pi upis” ir otrā plāna lomas atveidotājs un kā svarīgāko šajā filmā uzsver Krāslavas kā kultūrvides un arī te dzīvojošo cilvēku iemūžināšanu.

"Priekš manis lielākā šīs filmas bagātība ir tā, ka dokumentēs tieši Krāslavu, jo Krāslava ir spilgtākais piemērs Latgales koka arhitektūrai," norāda Māris Susejs. "Šajā filmā viennozīmīgi mēs dokumentēsim Krāslavu tādu, kāda viņa ir. Faktiski var teikt, mēs arī šajā filmā varēsim just to Krāslavas garu."

Māris Susejs filmā atveido Biti - vienkāršu latgalieti, kuram dzīvē nesanāk tikt uz augšu.

"Saprotu pašu galveno, ka šajā vēstures posmā, diemžēl vai par labu, mūsu cilvēkiem vajadzēja izdzīvot ļoti lielas vēstures pārmaiņas, kuras īstenībā plēsa mūsu likteņus un lauza dzīves," atzīst Māris Susejs. "Ja šīsdienas kontekstā mēs runājam, ka dzīve varbūt ir sarežģīta, sāpīga, nu beidziet, beidziet."

Māris Susejs ir gandarīts, ka filmai izraudzīti neprofesionāli aktieri un ka vienkāršajiem Latgales cilvēkiem šajā filmā ir bijusi iespēja sajust filmas burvību. Tiesa, pašam filmēšanās dēļ nācies šķirties no bārdas.

Māris Susejs
Māris Susejs

"Ieraugot filmēšanas laukumā krāslaviešus, domāju, nu kur, kur viņš tādus cilvēkus atrada, vēl jo vairāk viņus, ietērpjot tālaika tērpos, tad man likās, ka viss ir vienkārši desmitniekā, notiek tā maģija, suģestija, ka tie cilvēki iedzīvojas tēlos un es saprotu, ka tā ir viena liela "piļsāta pi upis"," gandarīts Māris Susejs.

Māksliniece Mairita Folkmane bija tā, kurai filmēšanas grupa uzticēja savākt cilvēkus filmas masu skatiem, gala rezultātā filmā ir gan viņas vīrs – tēlnieks Ivo Folkmanis, gan meita Marta.

"Man pienāca aicinājumi sameklēt masu skatu dalībniekus, ātri pārskatīju domās visus pazīstamos cilvēkus, viņiem zvanīju un pierunāju, un mēģināju iedvesmot. Bija interesanti paskatīties filmas tapšanas aizkulišu procesu. Man likās kā piedzīvojums, ka var ikviens šajā filmā līdzdarboties," vērtē Mairita Folkmane.

Ivo Folkmanis atzīst, ka piedzīvojis to, kā varēja justies ebreju cilvēki, kurus sūtīja pēdējā gaitā.

"Manuprāt, tā ir pieredze par to, kā mēs, kas neesam aktieri, varam izjust un piedzīvot savas tautas vēsturiskos notikumus. Redzēt, kā mākslinieciskā veidā tas tiek organizēts un pasniegts. Visā ir arī zināms brīnums un noslēpums iekšā," atzīst Ivo Folkmanis.

Marta Folkmane, kurai šī nav pirmā pieredze filmēties masu skatos, atzīst, ka ir gandarīta, ka šoreiz tā bijusi mammas dzimtajā pilsētā un ar pazīstamiem cilvēkiem blakus.

Filma “Piļsāta pi upis” uz ekrāniem Latvijas kinoteātros gaidāma no 17. janvāra. 11. janvārī filma pirmizrādi piedzīvos tās galvenajā tapšanas vietā – Krāslavā, tad Rēzeknē un 15. janvārī Rīgā.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti