Panorāma

Grūtāk, nekā domāts

Panorāma

Pirmoreiz Latvijā veic trahejas rekonstrukciju

V.Kairiša filmas "Pilsēta pie upes" pirmizrāde Krāslavā

Kairiša filma «Pilsēta pie upes» piedzīvojusi pirmizrādi Krāslavā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Trīs gadus ritēja Viestura Kairiša jaunākās spēlfilmas “Pilsēta pie upes” tapšanas process. Kinodarbs uzņemts pēc Gunāra Janovska tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Prāgā pabeigta filmas montāža un ieskaņošana, no 17. janvāra to izrādīs visā Latvijā, bet filmas pirmizrāde notika 11. janvārī Krāslavā – pilsētā, kur tā lielākoties uzņemta.

Zālē pulcējās cilvēki, kas ir bijuši vai nu aculiecinieki filmēšanas procesam vai arī paši piedalījušies masu skatos.

Filmas veidotāji uzsver, ka “Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes” ir attiecību stāsts uz pagājušā gadsimta 30.-40. gadu vēsturisko pārmaiņu fona. Pirmo reizi vienā Latvijas filmā ietverti daudzi un dažādi vēsturiskie notikumi, kas tobrīd nepielūdzamā ātrumā sekoja cits citam – ulmaņlaikus nomainīja padomju okupācija, tad nāca nacistu režīms; šajā laika posmā notika arī deportācijas un holokausts.

Neskatoties uz dramatisko un haotisko vēsturisko situāciju, filmai ir dzīvi apliecinoša intonācija. Romantiskās attiecību figūras pamatā ir mīlas trīsstūris starp daiļkrāsotāju Ansi un viņa sievietēm. Anša iecerētā ir ebreju meitene Zisele, taču jaunās sievietes tēvs liek mīlai šķēršļus. Sagadās tā, ka šajā laikā Anša dzīvē uzrodas arī glītā latviete Naiga. Starp trīs varām, kas sabradā Anša pilsētu, un divām sievietēm, kuras plosa viņa sirdi, iespējama tikai viena izvēle.

Filma ieskaņota latviski, vāciski, krieviski un idišā. Pamatvaloda – latgaļu valoda. Tātad Latgale kā Latvijas vēstures koncentrāts.

“Es domāju, ka tā vairāk ir nevis koncentrēta Latvijas vēsture, bet gan koncetrēta Latvijas šodiena,” filmas pirmizrādē saka režisors Viesturs Kairišs. “Tā ir politiskā izvēle, savas sirdsapziņas pārdošanas izvēle, garīgās brīvības izvēle. Tieši šādi mūsdienīgi efekti man lika ķerties pie šādas filmas.”

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti