Talsos skatāma fotogrāfa Ulda Balgas izstāde «Kniedes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līdz mēneša beigām Talsu galvenajā bibliotēkā skatāma fotogrāfa un Latvijā zināma ugunsskulptūru meistara Ulda Balgas izstāde "Kniedes". Fotogrāfa iedvesmas avots ir metāla kniedes, kas fotografētas Venēcijas mākslas biennāles laikā, kuru regulāri apmeklē arī Uldis Balga. Vienlaikus ar šo radošo veikumu Talsu Tautas namā apskatāma arī viņa vadītā Talsu fotokluba izstāde "Inspirācija".

Talsos skatāma fotogrāfa Ulda Balgas izstāde «Kniedes»
00:00 / 04:56
Lejuplādēt
Fotomākslinieks Uldis Balga stāsta par izstādē redzamajiem video stāstiem, kas uz ekrāna redzami cauri lielajiem bibliotēkas logiem. Tajos Udis Balga atklāj savu redzējumu par fotogrāfiju. Video stāsti ir tikai daļa no izstādes. Talsu galvenā bibliotēka tagad kļuvusi par piemērotu vietu izstādēm, un pirmā uzticēta Latvijas foto mākslā zināmai personībai Uldim Balgam, kurš iedvesmu izstādei "Kniedes" radis Venēcijā pirms desmit gadiem.

"Es esmu intensīvs izstāžu apmeklētājs. Ikdienā gan Talsos, gan Rīgā. Reizi divos gados ir svētceļojums uz pasaules lielāko mākslas skati – uz Venēcijas mākslas biennāli. Viena daļa no šīs izstādes notiek vecajā kuģu būvētavā "Arsenāls", kas ir bijusi labi attīstīta industriāla teritorija. Tad tu ej pa tām telpām, un tur viena ļoti gara ēka, kur vītas tauvas, tā ir simtiem metru gara. Galā, kad izej ārā, tāds apdullis no visas tās mākslas, un tur priekšā atkal ir kanāli, pēkšņi ir zīmes no vecāks kuģu būvētavas – milzīgas mucas," stāsta Uldis Balga.

Uldis Balga uz Venēciju ņem līdzi arī savu fotoaparātu, tāpēc radošais gars nesnauž un ierauga ko tādu, ko vērts fiksēt ar fotokameru un atvest līdzi uz mājām.

"Cik tad var skatīties citu mākslu, un ieraugu kniedes. Tur ir tāda interesanta saspēle starp cilvēka varenību, ko simbolizē kniede, metāls, dizains un simetrija. Tur sāk ložņāt zaļie augi. Viņi ir maigi, lēnām paņem, ietin milzīgās mucas kažokā, tad var meklēt tālāk – augu asimetriju, kniežu simetriju. Dažkārt augi nokalst," saka mākslinieks.

Šķietami mazas formas izstāde piepilda ar saturu askētiski melno izstāžu zāles sienu, kur notiks izstādes arī nākotnē. "Kolekcija ir neliela – tie ir 12 darbi. Vienā elpas vilcienā taisīti. Esmu tur [Venēcijā] bijis septiņas reizes, bet neko jaunu tur neesmu varējis pievienot. Laikam ir svarīgs tas pirmreizējais impulss un tad šo darbu līdz galam veic," stāsta Uldis Balga.

Uldis Balga vienlaikus vada arī Talsu fotoklubu, tāpēc regulāri izstādes notiek Talsu Tautas namā.

"Pagājušā gadā  klubs atzīmēja 20 gadu pastāvēšanas jubileju. Mēs uzrakstījām kultūras projektu, ko atbalstīja Talsu novada pašvaldība, un varējām aicināt pie sevis Latvijā atzītus fotogrāfus, pasniedzējus, teorētiķus.. Tās bija 12 lekcijas. Pēc tam katrs autors varēja parādīt to, kā ir iedvesmojies, inspirējies."  

Pats Uldis Balga izstādei "Inspirācija" izvēlējies darbus no okeāna piekrastes Portugālē, kur fiksējis būdiņas un mājas okeāna krastā, kurām pievilkti elektrības vadi. Tas rosinājis mākslinieka pārdomas, cik ļoti cilvēkam, esot tik tuvu dabai, nepieciešami mūsdienu civilizācijas labumi.

Nākamā izstāde fotoklubam būs saistīta ar dabas aizsardzību, izvēlētā tēma ir sarežģīta – dzīvnieks-pašnāvnieks. Tam ir ļoti cieša saistība ar to, kas šobrīd notiek pasaulē saistībā ar dabas procesiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti