Labrīt

Baiba Fromane: Ēnu ekonomika pērn būvniecībā kopumā nedaudz mazinājusies

Labrīt

Rotu dizainere Anna Fanigina radījusi gredzenu kolekciju "Sakura"

Rīgas Pasaules filmu festivāla darbos šoreiz svarīga ir režisora klātbūtne

Rīgas Pasaules filmu festivālā šoreiz filmas ar spēcīgu režisora klātbūtni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vairāk nekā 20 dokumentālo filmu no visdažādākajām pasaules malām piedāvās sestais Rīgas Pasaules filmu festivāls, kas no trešdienas, 24. aprīļa, līdz svētdienai notiks kinoteātrī “Kino Bize”. Katru gadu festivālam ir noteikta tēma, un šoreiz festivāla programmā iekļautas filmas, kurās ļoti spēcīgi jūtama režisora klātbūtne.

Filmu seansus kā allaž papildinās tikšanās ar to autoriem un varoņiem, kopumā festivālā piedalīsies 12 viesu.

Rīgas Pasaules filmu festivāls bijis veltīts gan cilvēka mijiedarbībai ar vidi, gan humora un komēdijas elementiem dokumentālajā kino un citiem tematiem, bet šoreiz uzmanības centrā būs filmas, kuru ļoti svarīga sastāvdaļa ir tieši režisora klātbūtne filmā, kurās bieži vien pats režisors ir viens no filmas galvenajiem varoņiem.

Šai saistībā ne velti par festivāla atklāšanas filmu izvēlēta lietuviešu trimdas režisora, eksperimentālā kino klasiķa Jona Meka 1990. gadā uzņemtā filma „Pastaiga”.

Ņujorka un pats Jons Meks ir filmas galvenie varoņi. Meks kādā lietainā dienā pastaigājas pa Ņujorku, komentē savus novērojumus un dalās nejauši prātā ienākušās pārdomās.

Līdzīgs princips cauraudīs arī citas festivālam atlasītās filmas, kas lielākoties ir nesen tapuši kino darbi.

To vidū, piemēram, ir ukraiņu filma ar nosaukumu „Ma” un norvēģu filma „Tēvišķas jūtas”, abas tās ir ļoti personiski stāsti par ģimeni.

“Ļoti aizkustinoša filma ir „Tēvišķas jūtas”, kur režisore filmē savu grūtniecību un bērniņa ienākšanu ģimenē, un tieši koncentrējoties uz savu partneri, kā viņam veidojas attiecības,” stāsta festivāla organizatore Ieva Lange.

“Vai arī, piemēram, filma, kuras galvenā varone ir mamma, kura dzīvo Ukrainā, netālu no frontes līnijas, un viņa filmē it kā tādu savu ikdienas dzīvi, kā viņa baro zīlītes vai iet uz savu dārza mājiņu. Šie amatiervideo ir paņemti un salikti kopā filmā, kas rada aizkustinošu sajūtu, tādu emocionālu rezonansi,” stāsta Lange.

Pašu autoru skatījums un pieredze ļoti izteikti būs ietverta arī, piemēram, filmā „Ieplaisājusī āda”, kas ir metaforu valodā izstāstīts stāsts par psoriāzes skartiem cilvēkiem, kā arī filmā „Viviana, Viviana”, kuru nīderlandiešu režisore Ingrida Kamerlinga radījusi pēc māsas Vivianas zaudējuma - filmā realitāte mijas ar iztēli, zemapziņu un sapņiem.

Dzīves un nāves slieksnis, slimība un ticība dziedināšanai ir uzmanības centrā arī Indijas filmā „Kashi Labh” un Zviedrijas filmā – „Ceļojums pie brīnumdara”.

“Filmā „Ceļojums pie brīnumdara” abi režisori analizē savu personisko pieredzi ar hronisku slimību, viņi dodas pie pasaulē pazīstama dziednieka Brazīlijā, iet cauri visiem rituāliem un ļoti atklāti stāsta par savām sajūtām gan pirms, gan pēc tam,” atklāj Ieva Lange.

“Ir arī filma „Kashi Labh”, kur režisors ir ilgstoši novērojis tādu pestīšanas namu Indijas pilsētā Varanasi, tā ir vieta, uz kuru ģimenes locekļi aizved savus mirstošos radiniekus, lai pavadītu ar viņiem kopā viņu pēdējās dienas, arī tas režisora vērojums ir ļoti intīms, līdz ar to ir tā klātbūtnes sajūta filmā,” saka Lange.

Īpašas uzmanības vērta noteikti ir arī igauņu filma „Mīlestības zeme”, kas stāsta par kādu ņencu ziemeļbriežu ganu, kurš dzīvo Rietumsibīrijas taigā un mēģina pierādīt, ka arī viens cilvēks var nostāties pret lielu varu, kas iznīcina vietējo iedzīvotāju vidi.

Tāpat arī festivāla noslēguma filma „Tauta”, kas ir stāsts par nelielu etnisku grupu – besermjaniem  Ziemeļudmurtijā. Padomju laikos šīs tautas pārstāvji asimilējās starp udmurtiem un krieviem, kā īpaša saglabājusies vienīgi viņu unikālā dziedāšana, ko sauc par krežu. Viena no filmas galvenajām varonēm ir etnomuzikoloģe Marija Korepanova, kura ļoti aizrāvusies ar šīs tradīcijas izpēti, viņa līdz ar citiem filma veidotājiem ieradīsies arī uz festivālu.

“Filmā „Tauta” dzirdēsim besermjanu valodu, un arī vairākas citas filmas sola interesantu valodu pieredzi, tā, piemēram, filmā „Kashi Labh” skanēs hindi valoda, bet irāņu filmā „”Kā mežs uz savām lapām” - farsi un māzenderāni valoda, protams, ar subtitriem latviešu un angļu valodā,” ar repertuāru iepazīstina Lange.

Filmu seansus papildinās tikšanās ar filmu veidotājiem un filmu varoņiem, kopumā festivālā ciemos gaidāmi 12 ļoti interesanti viesi. Izrādās, daļu no viņiem festivāla atmosfēra tā aizrauj, ka viņi kļūst par festivāla apmeklētājiem arī turpmāk, stāsta "Kino Bize" vadītājs Māris Prombergs.

Sestais Rīgas Pasaules filmu festivāls kinoteātrī „Kino Bize” noritēs no 25. aprīļa līdz 28. aprīlim, piedāvājot vairāk nekā 20 filmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti