Kultūra

Latviešu dziedošais cālis Hugo ceļo uz Berlināli

Kultūra

Lūznavas muižā sestdien atklās Kristapa Priedes izstādi "Mehāniskie eņģeļi"

Zigurda Vidiņa filma "Augusta kinosprādziens" piedzīvo pirmizrādi

Pirmizrāde Zigurda Vidiņa filmai «Augusta kinosprādziens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kinoteātrī „Splendid Palace” 26.janvārī plkst. 19 notiks Zigurda Vidiņa dokumentālās filmas „Augusta kinosprādziens” pirmizrāde. Filma vēsta par leģendāru notikumu Rīgā pirms 30 gadiem – „Kino dienām”, kas risinājās nedēļu, piedāvājot līdz tam nebijušus ar kino saistītus pasākumus. No Kino dienām izauga slavenais kino forums „Arsenāls”, Kino muzejs un Videocentrs.

Lai arī Kino dienu atklāšanas uzruna izskanēja kā padomju laika standarts, pats vērienīgais pasākums septiņu dienu garumā bija absolūts nestandarts tam laikam.

Dažādi ar kino saistīti notikumi piepildīja Vecrīgu, Rīgas centru un Arkādija parku Pārdaugavā. Rīgā pirmo reizi tika izrādītas tā sauktās plaukta filmas, kas līdz tam bija aizliegtas, notika diskusijas, videoperformances, izstādes un koncerti, tika uzstādītas instalācijas.

Būtībā Kino dienas pat līdz mūsdienām ir ambīciju ziņā nepārspēts kino veltīts notikums Latvijā.

„1986.gads bija tāds liels sprādziens, no kura atdalījās vairākas lielas komētas. Mēs radījām Kino muzeju, Videocentru, viena no komētām bija „Arsenāls”.

No jebkura viedokļa tie mērķi bija nereāli, ja tu paskaties no normāla cilvēka viedokļa. Bet, ja tu tādus uzstādi, tad kaut kāda iemesla dēļ, ceļi pašķiras,” - tā tagad uzņemtajā Zigurda Vidiņa filmā jau ar 30 gadu distanci atzīst Kino dienu galvenie rīkotāji Augusts Sukuts un Māris Gailis.

Mūsdienās ierakstītās intervijas filmā mijas ar videohronikām no 1986.gada, ko Zigurds Vidiņš savulaik iemūžinājis, jo viņš tolaik bija viens no ļoti retajiem, kurš to varēja izdarīt.

Zigurds Vidiņš: „Es tikko biju atgriezies no Maskavas, beidzis mācības, un man toreiz jau bija videokamera – VHS videokamera. Tajā laikā Rīgā kameru bija ļoti maz. Kā smejas un ironizē mans draugs Vlads Goldbergs – viņš saka: „Nu toreiz 1986.gadā Rīgā bija trīs kameras. Tev – Zinātņu akadēmijā, tad Kalnbērza institūtā un tad, protams, čekā." Bet man tas materiāls ir ļoti apjomīgs, ko es uzņēmu, un tagad tas ir filmā."

Zigurds Vidiņš uzskata – Kino dienas ar savu atmosfēru, vērienu un jauneklīgo garu savā ziņā bija kā būtisks priekšvēstnesis notikumiem, kas sekoja pēc tam.

Zigurds Vidiņš: „Tik plašs pasākums tajos laikos faktiski nebija bijis. Bija Mākslas dienas, kas dažas dienas turpinās, vai Teātra dienas… Bet septiņu dienu garumā – ar milzīgu cilvēku daudzumu! Es domāju, ka tas ir pirmssākums tai milzīgajai tautas kustībai, kas sākās pēc tam. 1987.gadā tur jau sākās politiskas lietas, bet šī bija tāda radošo cilvēku, mākslinieku milzīga akcija, kurā visi ar tikpat milzīgu entuziasmu piedalījās."

Viena no vietām, kur sevišķi spilgti izpaudās Augustam Sukutam un viņa komandai raksturīgais vēriens, bija Arkādija parks. Kino dienu laikā to piepildīja ļoti neordināras instalācijas, dažas no kurām peldēja arī Māras dīķī un, lai tās īstenotu, tika izmantoti visdažādākie paņēmieni.

Zigurda Vidiņa dokumentālās filmas „Augusta kinosprādziens” pirmizrāde notiks šovakar kinoteātrī „Splendid Palace”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti