Lietuva piedalīsies Pakalniņas un Kolmanes filmu veidošanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Mazajiem ir jāturas kopā, jo tikai tā ir iespējams sasniegt lielāku auditoriju - tā uzskata Lietuvas Kino centra direktors. Šonedēļ kļuva zināms, ka kaimiņvalsts nolēmusi finansiāli atbalstīt divus kopprojektus ar Latviju. Proti, 10 000 eiro piešķirs Lailas Pakalniņas dokumentālajai filmai un 50 000 eiro - spēlfilmai "Bille".

Vizmas Belševicas stāsts par Billi, ko publicēja Latvijā un ASV, ir uzrunājis arī Lietuvas kinoekspertus. Režisore Ināra Kolmane veidos pilnmetrāžas spēlfilmu ar tik ļoti pazīstamo meitenīti vārdā Bille. Filma tiks veidota pēc slavenā romāna motīviem.

Tieši šis stāsts uzrunāja arī tos ekspertus, kuri šogad Lietuvas Kino centra vārdā atlasīja konkursā iesniegtos darbus. Par papildu finansējumu minoritārās kopražošanas kategorijā šogad cīnījās deviņi projekti, stāsta Lietuvas Kino centra direkstors Rolands Kvietkausks.Taču atbalstīt nolēma tikai četrus.

Divus no tiem paredzēts veidot kopproducēšanā ar Latviju.

10 000 eiro ir atvēlēti Lailas Pakalniņas dokumentālajai filmai. Savukārt 50 000 eiro piešķirs jau pieminētai spēlfilmai "Bille". Pārējās divas atbalstītās filmas ir kopdarbi ar Vāciju, Ukrainu, Poliju un Ungāriju.

"Visupirms, no vienas puses projekts ir mākslinieciski interesants. Abās mūsu valstīs nav daudz filmu par bērniem, kas būtu veidotas, pamatojieties uz labiem literāriem dabiem. Tā arī bija mūsu interese. Mēs redzējām arī tos nofilmētos materiālus, kas jau bija prezentēti, un mēs redzējām arī to, kā ir iesaistīti lietuviešu producenti. Daļa no darbiem, kas ir saistīti ar filmas uzņemšanu, ir plānota Lietuvā," stāsta Kvietkausks.

Filmā būs iesaistīti daudzi Latvijas aktrieri - Elīna Vāne būs mazās Billes māte, un Billi atveidos Rūta Kronberga. Meitenītes ekrāna tēvs būs Artūrs Skrastiņš. Zvaigžņu sastāvā ir pieminēti arī Gundars Āboliņš, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Lilita Ozoliņa, Intars Rešetins un citi latviešu aktieri.

Šo projektu atbalsta Nacionālais kino centrs - tā ir viena no tā dēvētām Latvijas simtgades filmām. Taču kaimiņu atbalsts un iesaistīšanās jau ir sena prakse. Arī Latvijas Nacionālais kino centrs atbalsta sadarbību ar kaimiņiem, stāsta Lietuvas Kino centra direktors, norādod uz to, ka mazām valstīm tas ir ļoti svarīgi:

"Lietuvas pienesmumam jābūt arī radošam. Tā nav vien finansiāla vai tehniska sadarbība.

Piemēram, šajā konkrētajā gadījumā Lietuvā notiks pēcfilmēšanas darbi - Lietuvā ir ieplānots darbs ar skaņu, kā arī dažus vizuālos efektus veidos Lietuvā. Tā kā šeit notiks arī darbi, kas ir saistīti ar pēcuzņemšanas posmu," norāda Kvietkausks.

"Billes" pirmizrāde ir iecerēta 2018. gadā, un to gaidīs ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti