Latvijas kino delegācija dodas uz Berlināli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Berlīnes filmu festivāls šogad piedāvā jaunas, iespējams, intelektuālākas programmu sadaļas, piemēram, gadiem ilgi kultivēto kulinārā kino programmu ir nomainījusi sadaļa “Sadursme”, kurā demonstrēs izaicinošas neatkarīgā kino filmas. Bet sarkano paklāju Berlīnes pils priekšā un atklāšanas ceremoniju vēl neviens nav atcēlis, un uz Berlīni ir devusies arī kupla Latvijas delegācija, tostarp filmas “Dvēseļu putenis” radošā komanda.

Vairāk nekā trīs simti jaunu filmu, no kurām par “Zelta lāci” sacentīsies 18. Tāds šogad būs 70. Berlīnes kinofestivāls.

Berlīnes kinofestivālā šogad ne tikai jubileja, bet ilggadīgo festivāla direktoru Dīteru Kosliku ir nomanījis jaunizveidots tandēms: izpilddirektore vāciete Mariete Rīzenbeka un mākslinieciskais direktors itālis Karlo Katrians. Galvenajam konkursam izvirzītas britu, franču, amerikāņu, korejiešu, krievu, poļu filmas, kaut gan atlases komisija skatījās arī Baltijas filmas.

“Dvēseļu putenis” tiks rādīts divos seansos festivāla kino tirgus skatēs. Negulētas naktis un agri rīti sagaidāmi arī citiem Latvijas kino pārstāvjiem. Speciāli Berlīnes kino festivālam ir sagatavots pirmais ieskats trīs talantīgu brāļu jaunajā filmā, kuru veido režisori Raitis un Lauris un operators Mārcis Ābeles, filma saucas “Nemierīgie prāti”.

Berlīnes kinofestivāls šogad  pirmo reizi mērķtiecīgi pārbīdīts pēc ''Oskara'' ceremonijas, lai strikti iezīmētu jaunā kino gada sākumu.

Atklāšanas ceremonija sākās ar klusuma brīdi, pieminot Vācijas pilsētas Hānavas terorakta upurus, un šis notikums aizēno svinības tāpat kā vispasaules bailes no koronavīrusa, kā dēļ akreditācija atteikta deviņām ķīniešu kinoorganizācijām. Bet žūrijas priekšsēdētāja pirmā uzruna festivālā - par sieviešu tiesībām.

 “Mūsu prātus šajās dienās ļoti ietekmējušas trīs tēmas – seksa verdzība, piespiedu laulības un aborti. Es ceru, ka līdzās citām aktuālajām tēmām mūsu pasaulē festivāla filmas reflektēs arī par šīm problēmām,” uzsver Berlīnes kinofestivāla žūrijas priekšsēdētājs Džeremijs Airons.

Kino pasaule mainās, Berlīnes kinofestivālā šogad liela intriga ar sadaļu ''Sērijas un seriāli'', kur šogad tiks prezentēta dokumentāla filma par Hilarijas Klintones dzīvi, pašai varonei klātesot, Keitas Blanšetas veidots seriāls “Bezvalstnieks” un dāņu seriāls “Sekss”.

Balvu par mūža ieguldījumu saņems britu aktrise Helena Mirena, tiks demonstrēta arī viņas filmu retrospekcija. Berlīnes kinofestivāla laikā tiks parādītas 380 jaunas filmas, labākās no tām noteikti sasniegs arī Latviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti