Kinolektoriju «Tas, ko tu nedrīksti nezināt» atklās ar grieķu klasiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 2020. gada janvāra līdz martam jau 15. reizi norisināsies Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja un kinoteātra “Splendid Palace” rīkotais kinolektorijs “Tas, ko Tu nedrīksti nezināt”, kas šoreiz skatītājus aicinās iepazīties ar filmām par varas spēlēm. Kinolektorija jauno sezonu atklās grieķu izcelsmes kino klasiķa Kosta-Gavrasa filma “Z” (1969), medijus informē Rīgas Kino muzeja kuratore Agnese Logina.

Kino muzeja kuratore Agnese Logina par kinolektoriju "Tas, ko tu nedrīksti nezināt"
00:00 / 05:34
Lejuplādēt

Šī gada kinolektorija programmā ir iekļautas sešas filmas, kas dažādos veidos apskata varas attiecības ar sabiedrību gan uz ekrāna, gan aiz tā, ietekmējot filmu izrādīšanas procesus. Programmā atrodamas gan filmas par vēstures politiskajiem pavērsieniem, gan par cilvēku pašnoteikšanās tiesībām un kontroli pār pašu dzīvi.

Katru filmu ievadīs kāda pazīstama lektora ievadvārdi.

Pirmais seanss norisināsies 8. janvārī. Kinolektorija jauno sezonu atklās grieķu izcelsmes kino klasiķa Kosta-Gavrasa filma “Z” (1969). Šī filma, kas ir politisks trilleris, asa sižeta trilleris un vēsturisks eposs vienlaikus, vēsta par pārsteidzošajiem notikumiem Grieķijā 1960. gadu sākumā, kad jauns un daudzsološs opozīcijas politiķis tiek nogalināts pēc valdošās elites pasūtījuma. Filmu ievadīs kino teorētiķa un režisora Jāņa Putniņa lekcija.

22. janvārī būs iespējams noskatīties Rolanda Kalniņa aizliegtās filmas “Akmens un šķembas’’ (“Es visu atceros, Ričard’’) (1966) restaurētās filmas pirmizrādi. Pirms filmas, kuras ceļš pie skatītājiem varas spēļu dēļ ir bijis sarežģīts, runās Latvijas Universitātes pētniece Aija Rozenšteine. Filmas seansu papildinās saruna ar filmas veidotājiem.

Februārī būs iespējams noskatīties divas filmas. 5. februārī piedāvājumā būs čehu “jaunā viļņa” 1966. gada Jirži Mencela režisētā klasika “Rūpīgi novēroti vilcieni” par Milošu, kurš strādā dzelzceļa stacijā Otrā pasaules kara laikā. Pirms seansa vārds tiks dots kino kritiķei Ditai Rietumai. Savukārt 20. februārī kinoteātris piedāvās noskatīties mazāk zināmo franču kino klasiķa Ērika Romēra filmu “Marķīze fon O…” (1976) par kādu jaunu, dižciltīgas izcelsmes atraitni 19. gadsimta sākumā Eiropā. Filmu ievadīs 18. gadsimta pētnieka Denisa Hanova lekcija.

Kinolektorijs noslēgsies martā. 4. martā ar zviedru režisora Roja Andersona pilnmetrāžas debiju – filmu “Zviedru mīlas stāsts” (1970) par diviem jauniešiem, kuri ir tikko iemīlējušies un pirmo reizi sastopas ar pieaugušo dzīves bezkrāsainību. Pirms filmas – kino kritiķes un kinoteātra “Splendid Palace’’ mākslinieciskās vadītājas, kuratores Dairas Āboliņas lekcija. 18. martā būs kinolektorija noslēdzošā filma - unikālā “Pauls un Paula” (1973), Austrumvācijas režisora Hainera Karova filma, kas kļuva par filmu studijas “DEFA” 1970. gadu hitu. Filma atklāj dzīvi Austrumberlīnē neparasti dzīvās, kā arī periodam un režīmam netipiskās krāsās. Pirms filmas būs iespējams noklausīties kino teorētiķa Viktora Freiberga lekciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti