«Dvēseļu puteņa» režisors cer – filma piešķirs dziļāku saturu tam, kāpēc 11. novembrī aizdedzinām svecītes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Ļoti ceru, ka filma piešķirs vēl daudz dziļāku saturu tam, kādēļ mēs 11. novembrī ejam aizdedzināt svecītes, pieminot Latvijas brīvības cīnītājus" – to pirms 8. novembrī Latvijā paredzētās filmas "Dvēseļu putenis" pirmizrādes intervijā Latvijas Radio sacīja režisors Dzintars Dreibergs.

Intervija ar filmas "Dvēseļu putenis" režisoru Dzintaru Dreibergu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
"8. novembris ir lieli svētki, un tā lielā cerība, ka tie svētki būs ne tikai mums par to, ka tas ir izdarīts, bet no šī brīža tā kļūs par tādu kā tradīciju – uz valsts svētkiem mums būs iespēja paskatīties šo filmu un priekš sevis nodefinēt to strēlnieku pieredzi, kas ir bijusi, vai varbūt vairāk saprast, kas tad notika, kas aizveda līdz novembra notikumiem," teica režisors.

 

Viņš atzina, ka vēlētos, lai cilvēki Latvijā ne tikai noskatītos šo filmu, bet arī palasītu strēlnieka Aleksandra Grīna romānu "Dvēseļu putenis", pēc kura motīviem tapusi vēsturiskā kara drāma.

Režisors atklāja, ka viņam filmas veidošanā bija būtiski saglabāt vēsturisko precizitāti, kā arī nezaudēt Grīna romāna "pamatdomu".

"Priekš manis tas stāsts joprojām ir par to, ka tikai mēs paši savā valstī varam nodrošināt to, lai mēs būtu laimīgi, lai mūsu zemē būtu kārtība. 

Brīvība nav viegla, bet viennozīmīgi tas ir vienīgais ceļš, kā mums nekļūt kā daļai no kādas lielas, kopīgas manipulācijas (..)."

Tāpat režisors izteica cerību, ka filma "Dvēseļu putenis" piešķirs vēl daudz dziļāku saturu tam, kādēļ mēs Lāčplēša dienā 11. novembrī aizdedzinām svecītes un citādi pieminam Latvijas brīvības cīnītājus.

"Dvēseļu putenis" ir vērienīgākais kino projekts atjaunotās Latvijas vēsturē, tā tapšana ilga apmēram sešus gadus. Filmas satikšanās ar skatītājiem būs 8. novembrī.

Filmu sāks izrādīt vienlaicīgi visā Latvijā, bet vēl nebijušas pirmizrādes būs Rīgā, kinoteātrī "Forum Cinemas", kur visās 14 zālēs vienlaicīgi demonstrēs tikai šo vērienīgo kara drāmu.

KONTEKSTS:

Vēsturiskā kara drāma pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem ved 100 gadus senā pagātnē. Sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību – pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu.

Galveno varoni filmā atveido Oto Brantevics no Turlavas, kuram šī ir pirmā pieredze lielajā kino. Pārējo filmas aktieru ansambli veido Mārtiņš Vilsons, Rēzija Kalniņa, Raimonds Celms, Gatis Gāga, Jēkabs Reinis, Vilis Daudziņš, Renārs Zeltiņš, Ieva Florence, Grēta Trušiņa un daudzi citi. Kopā ar aktieriem filmā nofilmējās vairāk kā 1500 brīvprātīgie masu skatu aktieri.

Lielāko daļu filmas "Dvēseļu putenis" veidošanas izmaksu sedz valsts.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti