Baltijas balvas Lībekas filmu dienās tiek islandiešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nedēļas nogalē Vācijas pilsētā Lībekā notika 57. Ziemeļvalstu filmu dienu noslēguma ceremonija, kurā tika pasniegta arī Baltijas balva. To, kā arī Baltijas žūrijas specbalvu, ieguva islandieši.

Latvijā tapušo dizainera Egila Medņa darināto balvu - stikla smilšu pulksteni B burta formā - žūrija piešķīra islandiešu režisora Grimura Hakonarsona filmai "Auni", kas nupat Rīgā demonstrēta Rīgas Starptautiskajā filmu festivāla (Riga IFF) programmā, bet Baltijas žūrijas speciālbalva tika islandiešu aktierim Gunnaram Jonsonam par darbu filmā "Vientuļais kalns".

Lībekas festivāls "Nordische Filmtage Lubeck" notiek kopš 1956. gada, kopš 1991. gada balvu pasniedz arī Baltijas žūrija. Šogad žūrijā strādāja un 16 filmas vērtēja Agnese Zapāne no Nacionālā Kino centra, Kārels Kuurmaa no Igaunijas Filmu institūta un Liāna Rokīte-Jonsone no Lietuvas Kino centra.

Lībekas filmu dienās tradicionāli piedalās arī vairākas filmas no Latvijas, šogad dokumentālo filmu programmā mūsu valsti pārstāvēja Dāvis Sīmanis ar filmu "Escaping Riga", Ieva Ozoliņa ar filmu "Mans tēvs baņķieris", kam tā bija starptautiskā pirmizrāde, un Viesturs Kairišs ar filmu "Neredzamā pilsēta", tika izrādīta arī Lailas Pakalniņas jaunākā dokumentālā filma "Čau, Rasma!".

Citās programmās bija iekļautas arī Daces Rīdūzes animācijas filma "Sārtulis", Nila Skapāna plastilīna animācija "Spoku stunda" un Jura Kursieša pilnmetrāžas spēlfilma "Modris" (Bērnu un jauniešu filmu programmā), tāpat arī Vladimira Leščova animācijas filma "Lietus dienas" (Īsfilmu programmā).

Ziemeļvalstu filmu dienu dokumentālo filmu žūrijas speciālbalvu izpelnījās Islandes, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopražojuma filma "Tie, kas uzdrošinās" (Those Who Dare: On Solidarity of Small Nations) – Atmodas laika stāsts, kura centrā ir Islandes tālaika ārlietu ministrs Jons Baldvīns Hanibalsons; viņa darbības rezultātā Islande bija pirmā valsts pasaulē, kas 1991. gada 22. augustā atzina Latvijas, Lietuvas un Igaunijas neatkarību. Hanibalsons arī bija vienīgais no rietumvalstu līderiem, kurš uzdrošinājās ierasties padomju tanku apdraudētajā Rīgā, Tallinā un Viļņā, lai iedvesmotu tautas un demokrātiski ievēlētās Baltijas valstu valdības.

Filmas “Tie, kas uzdrošinās” režisors ir islandietis Olafurs Rognvaldsons, Latvijas puses kopproducents ir Vides filmu studija, filma saņēmusi arī Nacionālā Kino centra finansiālo atbalstu. Pirmizrāde Latvijā un plašāka izrādīšana citur Eiropā plānota 2016. gada janvārī, barikāžu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti