Ar Simma «Vientuļās salas» TV pirmizrādi ēterā atgriežas «Kinotēka»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar igauņu režisora Petera Simma pagājušajā gadā tapušās spēlfilmas „Vientuļā sala” televīzijas pirmizrādi 12. oktobrī pie Latvijas Televīzijas skatītājiem atgriezīsies raidījums „Kinotēka”.

Jaunajā sezonā LTV1 ēterā būs astoņi tematiskie „Kinotēkas” raidījumi, kas iedziļināsies kādas kino tēmas izpētē. Četri no tiem piedāvās noskatīties arī augstvērtīgas Eiropas kinofilmas.

Pirmais raidījums būs veltīts igauņu kino. "Kinotēka" kopā ar aktieri Andri Keišu dosies uz kaimiņvalsti satikt divreiz par Latvijas labāko režisoru pasludināto igauni Peteru Simmu dažas dienas pirms viņa jaunākās filmas "Vientuļā sala" Latvijas televīzijas pirmizrādes. Raidījums viesosies arī igauņu modernās arhitektūras brīnumā - Baltijas Mediju skolā, kur pašlaik kino mākslu studē 25 latvieši.

Par ko jauns igauņu režisors saņēma amerikāņu „Oskaru”? Kura latviešu aktrise visvairāk filmējusies igauņu filmās? Kāpēc krievu kino ģēnijs Andrejs Tarkovskis savu slaveno filmu "Stalkers" filmēja arī Tallinā? Uz šiem intriģējošajiem jautājumiem „Kinotēka” sniegs atbildes 12. oktobra sezonas atklāšanas raidījumā. Netiks aizmirsts arī par filmām, kuras var un vajag redzēt Latvijas kinoteātros.

Oktobrī „Kinotēka” ar kinokritiķēm Dairu Āboliņu un Ditu Rietumu kino gardēžiem piedāvās trīs tematiskos raidījumus. Sestdien, 19. oktobrī, „Kinotēka” aplūkos franču drosmīgo un provokatīvo kino, atklājot kinematogrāfa uzdrīkstēšanos un skatītājiem mestos izaicinājumus. Savukārt 26. oktobrī „Kinotēkā” spriedīs par franču romantisko kino, pēc raidījuma demonstrējot romantisko komēdiju „Maigās jūtas” („La delicatesse”) ar franču zvaigzni Odriju Tatū galvenajā lomā.

9. novembrī “Kinotēkā” gaidāms latviešu kino veltīts speciālizlaidums, bet vakarā - televīzijas pirmizrāde Dāvja Sīmaņa jaunākajai dokumentālajai filmai „Pēdējā tempļa hronikas”, kurā atspoguļots Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecības process, Gaismas pili pārvēršot pasaules dzimšanas un idejas spēka metaforā. Speciālizlaidumā "Kinotēka" pabūs jauno filmu uzņemšanas laukumos pie dažādiem pašmāju režisoriem, īpaši akcentējot Dāvja Sīmaņa topošo spēlfilmu "Pelnu sanatorija". Tematiskie „Kinotēkas” raidījumi būs arī 16. un 30. novembrī.

Decembrī LTV1 paredzētas divas „Kinotēkas”. Viens tematiskais „Kinotēkas” izlaidums gaidāms 21., otrs - 28. decembrī, kad LTV1 demonstrēs arī dāņu režisores Susannes Bīras filmu „Labākā pasaulē” („Hævnen”), kas ieguvusi „Oskara" un „Zelta globusa” balvas, kā arī citas starptautiskas godalgas.

Raidījuma radošā grupa: kinokritiķes Daira Āboliņa, Dita Rietuma, raidījuma režisore pazīstamā dokumentāliste Inese Kļava, operators Aleksandrs Grebņevs, asistenti Jānis Ābele un Laura Lauziniece. Projekts tiek realizēts LTV sadarbībā ar Kinoskolu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti