Aizsaulē devies kinooperators Raimonds Ritums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mūžībā devies kinooperators Raimonds Ritums, informēja Latvijas Kinematogrāfistu savienībā.

"Atmiņu zibsnī skrien garie Rīgas kinostudijas koridori un Tu, steidzīgs, taisnu muguru, ar operatora somu plecā un filmu bundžām padusē, domās jau darbos, kaut kur nesies. Tu vienmēr nesies, nevis steidzies! Un to taisno muguru, to Tev iedresēja Valsts deju ansamblī "Daile", kurā Tu ilgus gadus bija dejotājs un solists. Savas stājas dēļ bija sajūta, ka Tu uz visiem skaties nu tā kā no augšas. Lepnā stāja bija arī Tavā raksturā un attieksmē pret dzīvi. Brīžiem tā palīdzēja, brīžiem traucēja," teikts režisores Lucijas Ločmeles atvadvārdos.

Rīgas kinostudijā Ritums sācis strādāt kā operatora asistents, vēlāk iestājies Maskavas kinoinstitūtā.

Režisore Lucija Ločmele atvadu vārdos ierakstījusi: "Mana sadarbība ar Tevi, kā operatoru- inscenētāju, sākās pie spēlfilmas "Saulessvece" 1986. gadā. Tā bija Tava pirmā pilnmetrāžas filma un arī Tavs diplomdarbs. Tev kā operatoram bija daudzpusīga stila un attēla izjūta. Tā bija neaizmirstama vasara un arī prieks, ka mūsu kopdarbs tika novērtēts ar "Lielo Kristapu"! Mūsu nākošajā kopfilmā "Svešais" 1988. gadā meklējām attēla psiholoģisko slāni gan filmas kadra kompozīcijā, gan padomju filmas "Svema" tonalitātē. Filma tapa smagi, gandrīz kā pārvarot zemes pievilkšanas spēku. Taču beigās, atkal prieks – filma saņēma žūrijas balvu kinofestivālā Florencē.

Lai nu kā, Raimond, zini, Tava talanta pēdu nospiedumi un spilgtā personība paliks Tavos darbos un mūsu atmiņās! Un Tu jau zini, ka tur, augšā, Tevi gaida daudz darba, jo priekšā jau nopietna kinošņiku blice, ar visiem saviem stiķiem un negantajiem jociņiem!"

Ritums kopā ar režisoru Genādiju Zemelu veidojis filmas "Latvieši!" (1989), "Cilvēkēdājs" (1991) un "Faraona izgudrotājs" (1993), kopā ar režisori Ināru Kolmani 2000. gadā tapusi dokumentālā filma "Latviešu leģions".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti