Labrīt

Speciāliste: Latvija vēl izvērtēs jaunākos EZA datus par "AstraZeneca" vakcīnu

Labrīt

Lauku tūrismā īpaši pieprasīts komplekss pakalpojums - mītnes ar ēdināšanu tuvu pilsētām

Īsfilmu festivāla "2ANNAS" fokusa tēma šogad ir "Zeme"

7 dienas un gandrīz 120 filmas – tiešsaistē sāksies īsfilmu festivāls «2Annas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ko mēs nodarām dabai un paši sev ar savu bezrūpīgo patērēšanu? Kā to pārtraukt, un kādus alternatīvus dzīves modeļus izvēlēties? Ja neko nemainīsim, kas notiks ar Zemi nākotnē? Šādi un līdzīgi jautājumi šogad būs 25. Rīgas starptautiskā īsfilmu festivāla “2Annas” uzmanības centrā, jo festivāla fokusa tēma šoreiz ir “Zeme”.

Cilvēka un dabas attiecības kopumā tiks apskatītas piecās festivāla programmās, kam paralēli būs četras konkursa programmas, kas pievērsīsies arī citiem aktuāliem jautājumiem. Festivāls sāksies piektdien, 9. aprīlī, notiks tiešsaistē un nedēļas garumā piedāvās noskatīties gandrīz 120 filmu no 30 pasaules valstīm.

Programmas filmas atlasītas no vairākiem tūkstošiem festivālam pieteikto īsfilmu. Atlasi veicot, ik gadu var labi ieraudzīt globālās tendences gan satura, gan mākslinieciskajā ziņā. Programmas direktore Laima Graždanoviča stāsta:

“Attiecīgi šogad varēja just, ka vairāk darbu ir tieši par stereotipiem, par pagātnē aizgūtām idejām, kas vairs nav aktuālas. Tāda kā pagātnes konfrontēšana sanāk – gan vēsturiskā, gan politiskā ziņā.

Šādas tēmas dominē, kaut arī sākumā šķita, ka būs uzsvars uz Covid-19 tēmu.”

Dokumentālā īsfilma no Korejas “Tīģeris un vērsis” meklē atbildes uz jautājumu – ko nozīmē šķiršanās sievietei Korejas sabiedrībā? Spēlfilma no Ķīnas “Sānslīde” iepazīstina ar vīrieti, kurš izaudzis Ķīnas viena bērna politikas laikā un kuram bērnībā bija jāizliekas par meiteni, bet īsfilma no Krievijas “Zelta pogas” ielūkojas Krievijas prezidenta dibinātās organizācijas “Nacionālā gvarde” aizkulisēs.

Konkursa īsfilmas pievēršas arī tādām mūsdienās aktuālām tēmām kā vientulība, vecums, atkarības, taču smagās tēmas līdzsvaro arī humora caurstrāvotas īsfilmas.

Laima Graždanoviča atzīmē: “Katrā programmā ir kāda smieklīgāka filma. Piemēram, mums ir starptautiskā konkursa programma “Neaizmirstamās tikšanās”, un tur ir ļoti interesanta filma no Korejas, kur maza meitenīte iepazīstas ar citplanētieti, kurš vērš uzmanību uz dabas problēmām šeit uz planētas Zeme. Vai arī animācijas filma “Veļas mašīna”, kur var redzēt, kā cilvēks veido attiecības ar veļas mašīnu ļoti smieklīgā veidā. Pirms šīm konkursa programmām ir iespējams noklausīties jautājumu un atbilžu sesijas ar režisoriem, un tur arī šīs animācijas filmas režisore teica, ka, jā, tas ir balstīts uz patiesiem notikumiem, un tiešām ir iespējams iemīlēt savu veļas mašīnu pa īstam.”

Līdzās četrām konkursa programmām festivāls jau ierasti piedāvā tematiskas ārpuskonkursa programmas, un šogad tās ir piecas, kas visas apspēlē šī gada tēmu “Zeme”.

“Nu, protams, ka galvenais ir cilvēka attiecības ar dabu. Tas, kā mēs komunicējam ar dabu un kādas ir šīs komunikācijas versijas un iespējamie nākotnes scenāriji,” skaidro Laima Graždanoviča. “Piemēram, programmā “Antropocēna laikmets” tiek pavērsts jautājums, ka cilvēks šobrīd ir galvenais planētas Zeme ietekmētājs un, iespējams, arī iznīcinātājs.

Varbūt pēc tam arī skatītājiem būs iespēja veidot savus scenārijus un pārdomāt, ko viņiem pašiem tas nozīmē.”

Cik lielā mērā mēs vispār spējam dzīvot dabai draudzīgi? Vai, piemēram, tad, kad beigsies ierobežojumi, mēs esam gatavi atteikties no tālākas ceļošanas, labi zinot, cik lielu kaitējumu dabai nodara lidošana ar lidmašīnu? Šādus un līdzīgus jautājumus uzdod festivāla tematiskajās programmās iekļautās īsfilmas.

Līdzās filmām tēmu aktualizēs arī “2Annu” forums “Vai varam būt zaļi?”, kurā dažādu festivālu pārstāvji tiešsaistē diskutēs, kā pašus festivālus veidot videi draudzīgāk. Festivāla “2Annas” producente Agnese Krastkalne stāsta: “Arī iepriekš daudzi filmu nozares pārstāvji – režisori un citi – izvēlējās nelidot. Ja viņi nevarēja atnākt, atbraukt vai atpeldēt, tad viņi nemaz neieradās uz festivāliem. Tas bija viens tāds moments, kas jau ilgu laiku notiek. Un kaut kā tieši tagad pandēmijas laikā, kad mēs nevarējām ceļot, kad mēs nevarējām savu ikdienu veidot tādu, kādu bijām pieraduši, tas ir ļoti aktualizējies. Arī festivāli arvien aktīvāk domā, kā veidot festivālus pēc iespējas dabai draudzīgākā veidā. Un šogad “Industrijas dienā” mēs arī uzdosim šo jautājumu – vai mēs varam būt zaļi?

Un beigu beigās pēc šīs “Industrijas dienas” mēs varēsim apkopot dokumentu, kā vajadzētu rīkoties jebkuram festivālam, ja tas grib būt atbildīgs par vidi.”

Daba un augi būs galvenais elements arī festivāla atklāšanas performancē, ko varēs vērot vietnē “Facebook” un kurā māksliniece Sabīne Moore parādīs, kā ir iespējams veidot mūziku sadarbībā ar sēnēm.

Tēmu turpinās arī atklāšanas filma – “Delikātie ķermeņi: Persija Smita apslēptā pasaule”. Stjuarts Steipls to veidojis kā kolāžu no dabaszinātņu filmām, ko 20. gadsimta sākumā radīja Persijs Smits, izmantojot īpašas tehnikas, lai atklātu cilvēka acij apslēptus dabas noslēpumus.

Festivāls "2Annas" šogad notiks tiešsaistē, un filmas bez maksas būs iespējams vērot festivāla mājaslapā. Vietu skaits būs ierobežots, tāpēc sākot ar 1. aprīli festivāla tiešsaistes apmeklētāji ir aicināti rezervēt sev vietu, reģistrējoties seansiem festivāla mājaslapā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti