Ne «tipiskās Ziemeļu filmas» – Ziemeļvalstu kino sasniegumi Riga IFF programmā

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) programmas sadaļā "Nordic Highlights" tiks izrādīti Ziemeļvalstu ekrāna sasniegumi, kas atklāj baltiešiem tuvu izpratni par kino tempu, kolorītu, noskaņu un, protams, humoru. "Šīs filmas tiecas kliedēt jau radušos priekšstatus par "tipisku Ziemeļu filmu", parādot ietekmīgās Eiropas kino sastāvdaļas niansētību un naratīvo daudzveidību," norādīja festivāla rīkotāji. Filmu izlase, kas tiek veidota sadarbībā ar Norvēģijas, Zviedrijas, Dānijas un Somijas vēstniecībām, kā arī Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā un Dānijas Kultūras institūtu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, Riga IFF programmā būs skatāma no 12. līdz 22. oktobrim.

Programmā iekļauta Karulīnes Lingbijas psiholoģiskā drāma ar šausmu žanra ielaidumiem "Superpozīcija" ("Superposition"), izklaidējošā un satīras pārpildītā komēdija "Hipnoze" ("The Hypnosis"), kas ievedīs skatītāju neērtā sveškauna pasaulē, un poliamorijas dabas izzināšana Selmas Vilhunenas pilnmetrāžā "Četri mazi pieaugušie" ("Four Little Adults"). Tāpat tiks izrādīta Somijas kandidatūra Amerikas Kinoakadēmijas balvai "Oskars", režijas klasiķa Aki Kaurismeki absurda komēdija "Kritušās lapas" ("Fallen Leaves") un Henrika Martina Dālsbakena kino darbs "Munks" ("Munch"), kas dekonstruē biogrāfiskās filmas uzbūvi, pārdroši pārveidojot mākslinieku Evardu Munku (1863–1944) dažādos vecumos, dzimumos, posmos un estētikās.

Filma "Četri mazi pieaugušie"
Filma "Četri mazi pieaugušie"

Skatītājiem būs iespēja iepazīties arī ar Ziemeļvalstu vēstures labirintiem – spēles pilnmetrāža "Ļaujiet upei plūst" ("Let the River Flow"), kuras pamatā ir vēsturiskas liecības un dalībnieku atmiņas par Altas protestu 1979. gadā. Savukārt dokumentālā filma "Divreiz kolonizēta" ("Twice Colonized"), dokumentālais portrets par dažādu vardarbības formu pēctecību, atklās inuītu tiesību aizstāves Āju Pīteres nesalaužamo stāju. Unikāls notikums būs filmas "Ar pajūgu un ziemeļbriežiem Inkas Lentas ziemzemē" ("With Reindeer and Sled in Inka Länta’s Winterland", 1926) seanss – šī filma 2021. gadā tika restaurēta un uzskatāma par vienu no agrīnajiem Zviedrijas etnogrāfiskās fikcijas piemēriem. Pilnmetrāžas filmu izlasi papildinās īpašs režisora Roja Andersona īsfilmu un reklāmu seanss, kas iepazīstinās ar pasaulslavenā zviedru kino autora unikālo stilu īsmetrāžas darbu rāmī.

Filma "Divreiz kolonizēta"
Filma "Divreiz kolonizēta"

Programmas sadaļa tiks atklāta 14. septembrī ar īpašu Modas Nīkanderes dokumentālās filmas "Mīlestība un šķiršanās" ("Love & Divorce") seansu, kurā piedalīsies arī filmas galvenie varoņi – Lēna un Johans. "Mīlestība un šķiršanās" ir pāra šķiršanās anatomija, kas neatstāj cerību, bet arī neiznīcina tās dalībniekus. Dokumentālā kino autore Nīkandere Lēnas un Johana stāstam ir sekojusi teju 20 gadu garumā – 2006. gadā tapusi dokumentālā īsfilma "Mīlestība un zivju pirkstiņi" ("Love and Fishsticks"), kurā iemūžināta toreiz reibinoši iemīlējušos partneru sākotnējā laime, neziņa un gatavība risināt laulības problēmas.

Filma "Mīlestība un šķiršanās"
Filma "Mīlestība un šķiršanās"

Uzturot savstarpējās attiecības un piekļūstot pārim tieši tik tuvu, lai atraisītu tīru jūtu vaļsirdību, jaunākajā darbā režisore tiem piedāvā terapeitisku pašrefleksiju. Viņi atskatās paši uz sevi, lai izprastu, kas īsti šo 20 gadu laikā abu starpā noticis, bet skatītājam ir atļauts klātbūt šajā intīmajā un godīgajā līguma pārtraukšanas stāstā. Attiecību diptiha pirmo daļu "Mīlestība un zivju pirkstiņi" festivāla tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv iespējams noskatīties jau no 28. septembra.

No 12. līdz 22. oktobrim, atzīmējot festivāla desmitgadi, Riga IFF skatītājiem piedāvās starptautiski atzītus, izmeklētus pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, kas izgaismo aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus. Profesionālu vietējo un ārvalstu kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā kinoteātros "Splendid Palace" un "Forum Cinemas" Rīgā un daļa programmas filmu būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā. Paralēli noritēs arī pasākumu programma nozares profesionāļiem, kā arī publisku pasākumu kopums plašākai sabiedrībai.

Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Eiropas Savienības programmas "Radošā Eiropa – MEDIA", Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti