Citi notikumi kultūrā

Rīgas Starptautiskā kino festivāla atklāšana

Citi notikumi kultūrā

"Šahs un mats" – noslēguma diskusija par Dziesmu svētkiem

"Riga IFF Awards | Rīgas Starptautiskā kino festivāla apbalvošanas ceremonija"

VIDEO: Riga IFF galveno balvu saņem režisores Tias Kouvo filma «Ģimenes laiks»

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), kas no 12. līdz 22. oktobrim atzīmē savu desmitgadi kinoteātros Rīgā un tiešsaistē visā Latvijā, apbalvošanas ceremonijā "Riga IFF Awards" ir paziņojis šīs sezonas laureātus! Pilnmetrāžas konkursā uzvarēja un festivāla galveno balvu – "Zelta gaili" – saņēma somu režisores Tias Kouvo filma "Ģimenes laiks".

Riga IFF galveno balvu saņem režisores Tias Kouvo filma «Ģimenes laiks»
00:00 / 02:52
Lejuplādēt

Par 2023. gada Riga IFF Pilnmetrāžas konkursa uzvarētāju atzīta režisores Kouvo cilvēciskā komēdija "Ģimenes laiks" ("Family Time"), kas saņēma naudas godalgu 4000 eiro vērtībā un festivāla galveno balvu – "Zelta gaili". Žūrijas komisija darbā "Ģimenes laiks" izceļ "pārdomātas, iespaidu atstājošas mizanscēnas un milzīgu mīlestību pret tēliem, kuriem katram ir sava motivācija. Šī filma izgaismo ne tikai to, cik attiecības ir sarežģītas, bet arī to, cik universālas ir mūsu personiskās problēmas.".

Somu režisore, balvu saņemot, atzina, ka laikā, kad pasaulē notiek tik daudz šausminošu lietu, viņa kā filmu veidotāja savu nostāju var paust, radot darbus, ko caurstrāvo cilvēcība un mīlestība.

Kā uzsvēra Kouvo – katra ģimene ir kā sabiedrība miniatūrā, katrs mēs nākam no ģimenes un atspoguļojam tajā gūto pieredzi. Ja mēs dzīvē gribam kādas pozitīvas izmaiņas, tad mums ir jāsāk tieši ar sevi un savu ģimeni un, ejot cauri šīm pārmaiņām un dziļi ielūkojoties sevī, būtu labi, ja mēs ņemtu talkā arī ļoti daudz mīlestības un arī humora.

Tieši tāds bijis arī bijis pašas režisores princips, veidojot filmu, kas ir cilvēciska komēdija, kurā traģiskais iet ļoti ciešā kopsolī ar humorpilno un dzīvi apliecinošo.

Īpašu ekspertu atzinību izpelnījās igauņu režisores Annas Hints dokumentālā filma "Melnās pirts māsība" ("Smoke Sauna Sisterhood"), kas raksturota kā "visu laiku karstākā kamerizrāde. Ierobežotā telpā mēs uzlūkojam sievieti, kas iemiesota daudzos ķermeņos un burtiski izsvīst visas tēmas, bailes un traumatiskās pieredzes."

Festivāla Īsmetrāžas filmu starptautiskajā konkursā galveno godalgu un 2000 eiro naudas balvu saņēmusi Barbaras Rupikas sirreālisma tradīcijā un animisma pārliecībā iedzīvinātā fabula "Tādi brīnumi notiek" ("Such Miracles Do Happen"). Žūrija norāda, ka "šī filma absolūti oriģinālā veidā rāda, kā uzaugšana konkrētā kultūras un reliģijas vidē veido bērnu personību. Un savukārt tas, par kādiem cilvēkiem viņi izaug, maina pašu vidi un tās sociālās un tikumiskās paražas. Ar tēlainu un pārpasaulīgu jaukto mediju animāciju, kurai tomēr ir arī cieša saikne ar realitāti, šī filma sniedz mums izmeklētu un vienreizīgu skatīšanās pieredzi." Īpašu atzinību žūrija izteikusi Huliana Garsijas Longa eksperimentālajam īsmetrāžas detektīvam "Pērtiķu izmisums" ("The Despair of Monkeys"), kas ir "smalks un zinātkārs darbs, kas izgaismo mazzināmu stāstu, lai pavērtu mums citādu skatu uz kapitālisma un koloniālisma ceļu krustošanos un kopdarbību."

Savukārt nacionālajā konkursā par uzvarētāju kļuvusi un īpaši veidotu statueti un 1000 eiro naudas balvu saņēmusi režisores Ilzes Ances Kazakas animācijas īsfilma "Gruzis". Izvēli žūrija skaidro, atklājot, ka "šajā mānīgi vienkāršajā animācijas filmā režisore izmanto tikai melnbaltas kontūras un tukšu telpu, transcendējot vispārpieņemto loģiku, lai pietuvinātu mūs sev pašiem un ļautu pieņemt savas nepilnības un trūkumus.". Kandidatūrai prestižajai Eiropas Kinoakadēmijas balvai "Eiropas īsfilma 2023" izvirzīta Sārlotas Virri īsfilma "Haosa vidū bija forma" ("In The Midst Of Chaos There Was Shape").

Par uzvarētājklipu Baltijas mūzikas video konkursā izvēlēts režisora Karlosa Lesmesa veidotais videoklips grupas "The Lou Lous" skaņdarbam "Imposer". Tas raksturots kā "mūzikas video, kas sniedz pārsteidzošu un rezonējošu skatījumu uz postu, ko nes reliģiska atmošanās. Tas veidots ar radikālu humoru un liek lietā profesionālākos kino veidošanas rīkus, kā rezultātā ir tapis mākslas darbs, kas ir vienlaikus gan vardarbīgs, gan jautrs." Videoklipa veidotājs saņēmis festivāla godalgu un naudas prēmiju 1000 eiro vērtībā.

Laureāti paziņoti arī festivāla nozares sadaļā "Riga IFF Forum". Par festivāla "Short Riga Test Screenings" jeb testa skašu uzvarētāju un "BBPosthouse" balvas – pēcapstrādes pakalpojumu 5000 eiro vērtībā – saņēmēju atzīta Martinusa Klemeta animācijas īsfilma "Yummy" – "spēcīga, krāsaina vizualitāte un daudz negaidītu pavērsienu – šī melnā komēdija sākas ar mīlasstāstu un beidzas suņu barības bundžā.". Īpašu atzinību žūrija izteikusi Edmunda Jansona animācijas projektam "Brīvais nobrauciens", kura "mūzikas un abstrakto figūru kombinācija skatītājiem rada līksmu un hipnotisku ritmu. Filma mūs aizved animētā kino pirmsākumos." Savukārt starp "Riga Iff Showcase" prezentētajiem pilnmetrāžas filmu un daudzēriju projektiem starptautiskā žūrija par uzvarētāju izvēlējusies Jana Geberta projektu "Europa", kas saņēma 5000 eiro naudas balvu no festivāla galvenā partnera, mediju un tehnoloģiju uzņēmuma "Tet".

Desmitgades sezonas svinības turpinās līdz pat 22. oktobra vakaram – vēl svētdien uz kinoteātra "Splendid Palace" un "Forum Cinemas" ekrāniem tiks izrādīti starptautiski atzīti un godalgoti kino darbi. Tāpat daļu Riga IFF filmu tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv (Latvijas teritorijā) var baudīt līdz 22. oktobra pulksten 23.59.

Pirmie dati liecina – festivāls savu 10. jubilejas reizi aizvadījis īpaši veiksmīgi, par ko liels gandarījums radošajai direktorei Sonorai Brokai.

"Ļoti, ļoti patīkams pārsteigums, man pat šķiet, ka šis būs visapmeklētākais gads festivāla vēsturē. Patiesi ir tā sajūta, ka šis gads ir ne tikai atgriezies ierastajā ritmā, bet pat vairāk – ka cilvēki ļoti izbauda to iespēju nākt uz kinoteātri skatīties klātienē, un, lai arī notikumi visapkārt nav mazāk satraucoši, varbūt ka mēs esam pieraduši dzīvot ar tādu fonu un vienkārši aptvert to, ka šobrīd šeit tiek izrādīts izcils kino un šī iespēja ir jāizmanto – nākt uz kino, satikties, kopīgi pavadīt vakaru. Tā ir ļoti silta sajūta," teica Broka.

Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas "Radošā Eiropa – MEDIA", Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti