Riga IFF apbalvošanas ceremoniju pirmo reizi varēs vērot klātienē

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) pirmo reizi tā pastāvēšanas vēsturē aicina skatītājus klātienē piedzīvot "Riga IFF Awards" – apbalvošanas ceremoniju jeb festivāla konkursu kulmināciju. Pulcējot nominēto filmu veidotājus, vietējos un ārzemju žūriju pārstāvjus, kopumā 84 darbi sacentīsies par balvām septiņās kategorijās. Svinīgā balvu pasniegšana norisināsies Riga IFF galvenajā mājvietā – kinoteātrī "Splendid Palace" – 21. oktobrī, festivāla pirmspēdējā dienā, informēja festivāla rīkotāji. Pasākums notiks angļu valodā.

"Riga IFF konkursi ir drosmīga un novatoriska kino – tāda, kas kalpo zinātkāriem un dedzīgiem prātiem – meklējumu epicentrs," norādīja Riga IFF organizatori. Dalībai Latvijas lielākajos kino svētkos un Riga IFF konkursos kopumā tika iesniegti vairāk nekā 2000 darbu pieteikumi. Pēc rūpīga atlases komisiju darba septiņās kategorijās izvēlēti 84 kino darbi, kas nodoti vietējo skatītāju un festivāla žūriju vērtējumam. Apbalvošanas ceremonijas režija uzticēta jaunajiem aktieriem un režisoriem Gerdam Lapoškam un Matīsam Ozolam, bet to vadīs Dailes teātra un kino aktieris Kaspars Dumburs.

12. oktobrī ar bravūrīgās kungfu komēdijas "Neredzamā cīņa" Baltijas pirmizrādi sāksies ne tikai Riga IFF desmitgades svinības, bet arī viena no festivāla centrālajām skatēm – Riga IFF Pilnmetrāžas filmu konkurss. Tajā par godalgu un naudas balvu 4000 eiro vērtībā sacentīsies astoņas Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstu filmas, kas nepārprotami piesaka pārmaiņas un aktuālās noskaņas reģiona kino ainavā, vienlaikus piedāvājot dažādu vienas jūras pušu un kardināli atšķirīgu kino skolu, tradīciju, ekrāna valodas risinājumu un redzējumu pretnostatījumu.

Apbalvošanas ceremonijā tiks paziņoti arī labākie īsmetrāžas kino darbu veidotāji. Šogad Riga IFF Starptautiskā īsfilmu konkursa skatē četros seansos tiks izrādītas 24 īsfilmas, bet Nacionālais īsfilmu konkurss īpašā seansā pulcēs 10 Latvijas kino veidotāju pirmizrādes. Izvēlētie īsās formas darbi pretendē ne tikai uz festivāla godalgu un naudas balvu, bet arī kandidatūru Eiropas Kino akadēmijas balvai "Eiropas īsfilma 2024".

Konkursā par Riga IFF apbalvojumu un 1000 eiro godalgu sacentīsies arī 16 mūzikas videoklipi no Baltijas valstīm, kurus vērtēs piecu mūzikas, kino un radošās nozares profesionāļu žūrija. "Riga IFF Baltijas mūzikas video konkurss un tā seanss "Splendid Palace" Lielajā zālē ir unikāls notikums Baltijas valstu mērogā, kura ietvaros tiek izvērtēti spilgtākie aizvadītā gada pieteikumi mūzikas videoklipu jomā," atzīmēja festivāla rīkotāji.

Kino nozares pārstāvjiem paredzētajā "Riga IFF Showcase" tiks prezentēti gaidāmo filmu un seriālu projekti, kā arī jau uzņemti darbi, kas meklē atbalstu attiecīgi to uzņemšanai vai izplatīšanai. Tā dalībniekiem ir pieejama iespēja tikties ar potenciālajiem partneriem, veidot jaunas sadarbības un atbalstīt kino nozares attīstību. Starptautiskas žūrijas, kuras dalībnieku vidū būs pārstāvēts arī festivāla galvenais partneris "Tet", izvēlēts labākais projekts saņems balvu – 5000 eiro, ko nodrošina "Tet". Tāpat kādam no konkursa dalībniekiem būs iespēja iegūt "Tet" specbalvu – kļūt par to topošo seriāla projektu, kuru uzņēmums izvēlēsies producēt, lai tas nonāktu pie skatītājiem.

Savukārt īsfilmu veidotāji to ražošanas posma noslēgumā esošos īsmetrāžas projektus jau 9. gadu prezentēs "Short Riga Test Screenings" testa skatēs. Tā ir programma, kurā starptautisku ekspertu panelis sniedz vērtējumu un ieteikumus īsfilmu pabeigšanai, kā arī dod padomus šo filmu labākai nonākšanai festivālu apritē. Vienam projektam tiks piešķirta pēcapstrādes pakalpojumu balva no "BBPostHouse" 5000 eiro vērtībā.

Skatītāji ir aicināti kopīgi godināt laureātu sasniegumus 21. oktobrī pulksten 20.30 (ierašanās no pulksten 20.00) kinoteātrī "Splendid Palace". Pasākumu klātienē varēs apmeklēt ar biļetēm, bet tā tiešraidei varēs sekot portālā LSM.lv.

Par festivālu

No 12. līdz 22. oktobrim, atzīmējot festivāla desmitgadi, Riga IFF skatītājiem piedāvās starptautiski atzītus, izmeklētus pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, kas izgaismo aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus. Profesionālu vietējo un ārvalstu kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā kinoteātros "Splendid Palace" un "Forum Cinemas" Rīgā, un daļa programmas filmu būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā. Paralēli noritēs arī pasākumu programma nozares profesionāļiem, kā arī publisku pasākumu kopums plašākai sabiedrībai.

Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas "Radošā Eiropa – MEDIA", Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti