Balvas «Kilograms kultūras» finālā – skatuves stāsti par vardarbību, izdzīvošanu un piedošanu

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras" fināla balsojumā teātra kategorijā skatītājiem jāizvēlas starp trim spēcīgiem skatuves darbiem – Dailes teātra izrādi "Zēni nav meitenes", Čehova teātra izrādi "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" un Valmieras teātra izrādi "Jāzeps un viņa brāļi".

Balvas "Kilograms kultūras" finālistus nosaka tieši skatītāju, klausītāju un lasītāju viedoklis – visa gada garumā žūrija ir vērtējusi kultūras norises un piedāvājusi tās sabiedrības balsojumam pavasarī, rudenī un ziemā. Nu katra balsojuma uzvarētāji piedalās fināla balsojumā, kas noteikts balvas ieguvējus. Laureātus izziņos svinīgajā ceremonijā 16. februārī, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

LASI PAR:

Izrāde "Zēni nav meitenes"

Dailes teātris, režisore Diāna Kaijaka.

"Ar režisores Diānas Kaijakas uzmanīgo palīdzību aktrise Dārta Daneviča galvenajā un vienīgajā lomā veic varoņdarbu, vispirms saudzīgi, tad skaudri un traģiski atsedzot pa slānim vardarbīgu attiecību pārsteidzoši ikdienišķo un nežēlīgo būtību,"

izrādi komentē "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Henrieta Verhoustinska.

Britu dramaturga Denisa Kellija lugu Dailes teātrī režisore Diāna Kaijaka iestudējusi ar nosaukumu "Zēni nav meitenes". Izrāde, kas pirmizrādi piedzīvoja 2023. gada 10. februārī, pieteikta kā stāsts par mīlestību: "Par iemīlēšanos godīgā, gudrā un asprātīgā vīrietī, kurš sievietei dod iespēju uzplaukt – kā mātei un savā darbā. Viņa ilgi nevar atrast savu vietu, bet viņš nekur viņu nesteidzina. Un, kad viņa beidzot ir atradusi savu aicinājumu kino nozarē, viņas bērni ir tikuši dārziņā, notiek tas, kas mēdz notikt. Idiliskā ģimenes dzīve izjūk brutāli."

Par lomu šajā izrādē aktrise Dārta Daneviča saņēmusi "Spēlmaņu nakts" balvu kā gada labākā aktrise. Savukārt balvas "Kilograms kultūras" žūrija izrādi izraudzījās kā vienu no spilgtākajiem notikumiem 2023. gada pirmajā trimestrī, un pavasara balsojumā tā arī ieguva lielāko skatītāju atbalstu.

Izrāde "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos"

Režisore Laura Groza, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris.

"Šķiet ļoti loģiski, ka skarbais politiķes un rakstnieces Sandras Kalnietes ģimenes stāsts par izsūtījumu ticis iestudēts tieši Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, tieši šī teātra publikai, un izrādē līdzās krievu valodai skan arī latviešu valoda.

Brīnišķīgi aktierdarbi un neparasta kostīmu mākslinieku "Mareunrols" veidota spēles telpa aizved skaudrā un tēlainā vēsturiskā ceļojumā pa latviešu tautas traģiskajām vēstures lappusēm,"

izrādi komentē "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Henrieta Verhoustinska.

Režisores Lauras Grozas skatuves versija "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" pēc Sandras Kalnietes grāmatas motīviem pirmizrādi Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī piedzīvoja 2023. gada 19. maijā.

Izrāde ir patiess stāsts par vienas ģimenes vairākām paaudzēm, kas piedzīvojušas vienu no baisākajiem totalitārā režīma noziegumiem – 1941. un 1949. gada izsūtīšanas no toreizējās Padomju Latvijas uz Sibīriju. "Deportācijām pakļauto stāsti ir tik līdzīgi – mainās darbojošās personas, bet izsūtījuma laiks, vieta, beztiesiskums ir tie paši. Aukstajos Sibīrijas plašumos spēja izdzīvot tie, kuri sirdī nesa cilvēkmīlestību un ticību atgriešanās brīnumam," teikts izrādes pieteikumā.

Izrāde saņēma četras "Spēlmaņu nakts" nominācijas, bet "Kilograma kultūras" žūrija to izraudzījās par vienu no pieciem skatuves notikumiem, ko izvirzīt balsojumam rudenī – izrāde ieguva lielāko balsu skaitu un iekļuva fināla balsojumā.

Izrāde "Jāzeps un viņa brāļi"

Valmieras teātris, režisore Inese Mičule.

"Izrāde – pārsteigums, kurā Raiņa iekodētā brāļu sīvā sāncensība, nodevība un piedošana ievietotas Kristas un Reiņa Dzudzilo izfantazētā… baseinā ar numurētiem peldceliņiem.

Titullomā neticams Mārtiņa Meiera aktierdarbs, kuram cieņpilni pievienojas Aksels Aizkalns. Izcils brāļu tēls – individualitātes, savilkušās atriebības un aizvainojuma pilnā dūrē," izrādi komentē "Kilograma kultūras" žūrijas pārstāve Henrieta Verhoustinska.

Režisores Ineses Mičules versija par Raiņa "Jāzepu un viņa brāļiem" pirmizrādi piedzīvoja 2023. gada 5. oktobrī. Izrādes veidotāji arī norāda: "Jāzeps ir šodienas Hamlets. Viņš savus nokaitētos jautājumus tieši tāpat risina pilnīgā vientulībā. Kā mēs visi. Kad izslēgti visi sociālie tīkli ar īsto un viltus padomdevēju zunoņu, tu paliec viens pret vienu ar savu sirdsapziņu un iekšējo kompasu. Bultiņa raustās. Kur tā nostāsies? Auklēt savas sāpes un audzēt upura aizvainojumu ir tik saldi un kārdinoši. Apslāpēt sava "ego" īdēšanu, iespējams, ir viens no cilvēka mūža grūtākajiem uzdevumiem. Ko mūsdienu pasaulē, kur Jāzepa bedru ir tik daudz, nozīmē pa īstam piedot? Ko nozīmē ļaunu par labu vērst? Just dāvināto spalviņu azotē, nevis ērkšķus?"

Balvas "Kilograms kultūras" žūrija izrādi novērtēja kā vienu no nozīmīgākajām gada pēdējos mēnešos, un ar skatītāju atbalstu rudens balsojumā tā nu iekļuvusi balvas finālā.

Izvēlies savus favorītus un balso!

Līdz 31. janvāra pulksten 23.59 portālā LSM.lv notiek balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums.

Apbalvojuma ieguvējus 16. februārī izziņos svinīgajā ceremonijā, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

Izvēlies savu favorītu vismaz vienā kategorijā un balsojuma apakšā autorizējies ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu! Balsot iespējams vienu reizi dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti