Dienas ziņas

Uzņem filmu par Latvijas kinoteātriem

Dienas ziņas

Plaisā Latgales kongresa simtgades piemineklis

"Viņas augstība vimba" Kuldīgā

«Viņas augstība Vimba» – vides objekts Kuldīgā svin rumbai pāri lecošās zivis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pavasaris, un Kuldīgā galvenajā lomā – vimba. Skats, kā šīs zivis, cīnoties par savas sugas turpināšanu, nārsta ceļā lecot cenšas pārvarēt Ventas rumbu, vērojams no tā brīža, kad ūdenskritums te izveidojies, savukārt šai dabas parādībai par godu 2005. gadā sāka rīkot pavasara palu šovu “Lido zivis Kuldīgā”. Šoreiz pandēmijas dēļ šovs iemājojis interaktīvā vides objektā izstādē “Viņas augstība Vimba”, kas novietota līdzās rumbai esošajā Pilsētas dārzā.

Vides objekts “Viņas augstība Vimba” ir aptuveni astoņus metrus gara zivs. Tā kā cilvēki no malu malām uz Kuldīgu pavasarī brauc lūkoties tieši pāri rumbai lecošās vimbas, tad Kuldīgas kultūras centra darbinieki savu izveidoto objektu mīļi nodēvējuši par dīvu. Un kā dīva tā arī ietērpta – 204 krāsainās zvīņās, kas ir fotogrāfijas un vēstī par notikušajiem pavasara palu šoviem “Lido zivis Kuldīgā” no 2005. gada. Te ir iespēja ielūkoties arī vimbas privātajā dzīvē, savukārt tās acu grims un spuras ir stikla mākslinieces Ivetas Brences darbs. Vimbas astē esošajā monitorā var izsekot līdzi tās ceļam no Baltijas jūras līdz pat Kuldīgai.

Kuldīgas kultūras centra projektu vadītāja Krista Karlsone stāsta: “Ļoti ceram, ka šis skatījums būs ierosme atskatīties tai laikā, kad pasākumi notika, vienlaikus priecāties, lai arī pasākumi klasiskā formā notikt nevar, kopā varam svinēt vimbas uzcītīgo garu, mācīties no viņas pacietību, mērķtiecību un neatlaidību.”

Savukārt savā reālajā dzīvē viņas augstība vimba mīt jūrā, bet nārstot dodas uz upēm. Enerģija, ar kādu zivis cenšas pārvarēt Ventas rumbu, ir aizraujoša, tomēr jau pirms tam ar aptuveni 25 kilometriem diennaktī vimbas ir mērojušas vairāk nekā 50 kilometrus no Ventas ietekas jūrā. Latvijā vimba var sasniegt arī 17 gadu vecumu.

Šobrīd laikapstākļi nav no tiem mīlīgākajiem, taču lecošo zivju skata baudītāju netrūkst.

Lai gan šķiet, ka tikai retajai vimbai izdodas pārvarēt ūdenskritumu, tā tomēr nav, jo maijā tās lielākā daudzumā pulcējas virs rumbas. Protams, gluži kā cilvēku, arī vimbu aktīvāku padara saulains un silts laiks. Kuldīdznieki atzīst – te nākot kaut ik dienas, nekad skats nebūs viens un tas pats.

Vimbu lēkāšana rumbā vērojama aptuveni mēnesi – no aprīļa līdz maija sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti