Pirmssvētku kino birums - krāpnieces, narkobaroni un Leonardo Da Vinči

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kā juzdami labo laiku, kurš Latvijas iedzīvotājus pārsteidzošā veidā priecē šovasar, filmu izrādītāji ir apvienojušies īstam pirmssvētku kino bliezienam.

Papildus kinoteātros jau esošajiem Holivudas (“Atriebēji”, “Dedpūls”, “Zvaigžņu kari”, “Juras laikmeta pasaule” u.c.) un arī pašmāju (“Blēži”, “Bille”, “Baltu ciltis” un pat “Kriminālās ekselences fonds” savā 18. izrādīšanas nedēļā) dižpārdokļiem šonedēļ mūs sagaida sešas (!) jaunas filmas. Tā, lai pat slinkākajam kino skatītājam vairs nebūtu variantu – uz kaut ko, bet jāiet:

“Oušenas astotnieks” (“Ocean’s 8”)

Piecus gadus, astoņus mēnešus un 12 dienas – tik ilgi Debija Oušena kaldināja šo pārgalvīgo plānu. Mērķis – nozagt 150 miljonus dolāru vērtu briljantu rotu, kas būs ap kaklu slavenajai aktrisei Dafnei Klūgerei, Metropoles muzeja balles goda viešņai. Plāns ir nevainojams, un visam ir jānorit kā pa diedziņu, lai šī pārdrošā zādzība tiešām izdotos…

Svētki tiem, kas sailgojušies pēc blēžiem un krāpniekiem, kā arī vieglas izklaides - “Oušena banda” ir atpakaļ, tikai šoreiz krietni sievišķīgākā sastāvā! Skatītāju iemīļotā aktrise Sandra Buloka atveido Denija Oušena (Džordžs Klūnijs, filmā neparādās) māsu, vēl slīpētāku un izveicīgāku blēdi, bet viņas “astotnieks” šoreiz sastāv no Keitas Blanšetas, Annas Hetavejas, Riannas un citām apburošām lēdijām. Viegli, eleganti, nepiespiesti - ko vēl vasaras kino vajag?

 

“Viesnīca Artemīda” (“Hotel Artemis”)

Filmas notikumi risinās tuvā nākotnē kādā nelegālā slimnīcā Losandželosā, kur slepus ārstējas pilsētas neģēlīgākie noziedznieki. Slimnīca ir miera osta visiem ļaundariem, taču viss mainās, kad iestādījuma vadītāja Džīna Tomasa atklāj, ka viens no pacientiem patiesībā te atrodas ar mērķi nogalināt otru pacientu…

Ar neparastiem žanru miksiem ir kā ar bitēm - nekad neko… nu ja, jo šoreiz mūsu priekšā ir reizē grāvējfilma, fantastikas filma, melnā komēdija, filma par algotajiem slepkavām un pat nedaudz (citi teiktu - par daudz) melodrāma, kas norisinās nākotnē, bet stilizēta par 80. gadu kino. Izcils aktieru sastāvs (Džodija Fostere, Sterlings K. Brauns, Džefs Goldblūms, Zakarijs Kvinto, Čārlijs Dejs un pat Deivs Batista), bet ļoti, ļoti neparasts kokteilis - ja apraksts jūs uzrunāja, tad dodiet filmai iespēju, bet esat gatavi visam!

 

“Reinkarnācija” (“Hereditary”)

Līdz ar Grehemu ģimenes vecmāmiņas Ellenas nāvi kādreiz viņas tik mierīgajā namā, kurā nu dzīvo meita ar ģimeni, sāk notikt neizskaidrojamas lietas. Šķetinot noslēpumainos notikumus, Ellenas meita atklāj arvien biedējošākus un šausminošākus faktus par savu dzimtu. Enija saprot, ka šausmu pirmssākumi meklējami senā pagātnē, bet vai viņai izdosies atrast lāsta noslēpumu, kas tiek nodots no paaudzes paaudzē?

Režisors-debitants Ari Asters spilgti piesaka sevi ar “Reinkarnāciju”, kura debitēja Sandensas kinofestivālā un jau tur piesaistīja sev visas pasaules uzmanību. Mūsdienu “Sātana izdzinējs”, “Rozmarijas bērns”, “Mirdzums” un citi skaļi vārdi ir pamatoti un vietā, jo aiz šausmu filmas fasādes slēpjas spēcīga psiholoģiska drāma ar izcilu, “Oskara” cienīgu sniegumu no austrāliešu aktrises Tonijas Kolettes. Balvas būs - garantēju!

 

“Mīlot Pablo” (“Loving Pablo”)

Pazīstamā Kolumbijas žurnāliste un TV ziņu raidījuma vadītāja Virdžīnija Valeho tiek uzaicināta īpašiem viesiem domātā ballītē Pablo Eskobaram piederošā rančo. Apburta ar visuvarenā narkobarona šarmu un harizmu, Virdžīnija iemīlas viņā un, lai arī Eskobaram ir ģimene, starp viņiem uzliesmo kaisles pilnas attiecības…

Pretrunīgi vērtētā figūra Pablo Eskobars (būsim godīgi, vienkārši bandīts un slepkava) pēdējos gados ir izpelnījies daudz par daudz uzmanības, sākot ar dokumentālajām un spēlfilmām un beidzot ar Netflix seriālu “Narcos”, kurš, šķiet, Eskobara stāstam pielika treknu punktu. Vai mums ir nepieciešama vēl viena filma par Pablo? Acīmredzot, jā - savu versiju par notiekošo mums piedāvā pāris īstajā dzīvē Havjērs Bardems un Penelope Krūza, kuri centīsies ieviest šajā stāstā papildu romantiskās notis. Tikai kaislīgiem Bardema, Krūzas un Pablo Eskobara faniem.

 

“Foto piemiņai” (“Фото на память”)

Sižeta līkloči novedīs skatītājus baisā un draudīgā namā meža biezoknī. Grupa izbijušos jauniešu tur meklē patvērumu pēc autoavārijas. Nokļuvuši šajā mājā, draugi atrod istabu ar daudzām briesmīgām fotogrāfijām. Vienā no tām viņi atpazīst sava sadauzītā automobiļa fotogrāfiju. Vēlēdamies uzzināt patiesību par noslēpumainajām fotogrāfijām, viņi neapzināti tiek ierauti fatālā spēlē ar likteni...

Skrējienā pēc Holivudas lielā Austrumu kaimiņa kinematogrāfs droši sper soļus arī dažādu žanru virzienā, imitējot pat jauniešu “slasher” tipa filmas. Kamēr veiksmīgākie producenti pamatam izmanto senās slāvu teikas (“Vijs” ir superhits Ķīnā, bet modernizētais “Gogoļs” ir grāvējs vienlaikus kinoteātros un TV), mazāk veiksmīgie cenšas imitēt Holivudas šausmeņu formulu - ar mainīgiem panākumiem. Šis ir tas otrais variants, un stāstā par nāvējošo fotoaparātu redzēts un pazīstams būs gandrīz viss, izņemot asprātīgo filmas saukli. “Uzmanību, tūlīt izlidos nāve” - šito vajag izdomāt!

“Leo da Vinči: Misija Mona Liza” (“Leo Da Vinci: Mission Mona Lisa”)

Jaunais un aizrautīgais izgudrotājs Leonardo ir meties līdz ausīm iekšā kārtējā izgudrojumā. Viņa labākais draugs Lorenco allaž ir klāt, lai viņu atbalstītu, savukārt skaistā Mona Liza dažkārt nevar vien nosmieties par Leo savādajām idejām. Kad meitenes ģimene nonāk nelaimē, Leo nolemj darīt visu iespējamo, lai viņai palīdzētu…

Kārtējā trīsdimensiju animācijas filma jaunākajiem skatītājiem aktualizē Leonardo da Vinči vārdu tiem, kuri vēl ir pārāk jauni seriālam “Da Vinči dēmoni” un tur notiekošajam neprātam. Nekas, laiks iepazīt Leonardo jau no bērna kājas - šobrīd kā animācijas filmas varoni, tad paaugsies arī līdz seriālam, un pa to laiku jau būs iznākusi arī pilnmetrāžas filma ar citu Leonardo (Di Kaprio) galvenajā lomā. Projektu, kurš balstīts uz Valtera Aizaksona (“Stīvs Džobss”) sarakstīto Leonardo biogrāfiju, gaidām ap 2020. gadu!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti