Kultūras ziņas

Baronu fon Klopmanu vērtības Lielvircavas muižā

Kultūras ziņas

Kannu kinofestivāla kulminācija

Svētki Kuldīgā "Taureņiem tik savādiem"

Kuldīgas pilsētvidē mākslas svētki – «Taureņiem tik savādiem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai arī pandēmijas dēļ jau otro gadu nevar svinēt tradicionālo festivālu “Dzīres Kuldīgā”, jūlija trešajā nedēļā, kad svētki parasti notika, cilvēkiem sarūpēta mierīgāka kultūras baudīšana – vides objektu parāde jeb pilsētas defilē “Taureņiem tik savādiem”. Jau no pirmdienas, 12. jūlija, ikvienu garāmgājēju priecē krāšņi mākslinieku veidoti vides objekti gājēju ielā.

Stikla māksliniece Iveta Brence ir viena no 12 māksliniekiem, kuru veidotie vides objekti taureņi salidojuši Liepājas ielā, kas atvēlēta tikai gājējiem. Par savu darbu viņa stāsta: “Šajos var redzēt stikla kausēšanas tehniku, krēsls arī pieskaņots, tas pelēkais tonis pieskaņots taurenim, lai ir vitrāžas noskaņa.”

No vienādām pamatnēm katrs mākslinieks uzbūris savu taureni. Bet katrs garāmgājējs var tajā iesēsties un kļūt par daļu no šī krāšņā un virtuozā vasaras vēstneša. Lai īstenotu šādu vides objektu projektu, galvenokārt uzrunāti vietējie dažādu jomu Kuldīgas mākslinieki.

Floriste, dekoratore Santa Kļava par savu taureni stāsta: “Ceļošana ir mazliet aizliegta, kāpēc es nevarētu atvest dienvidus šeit? Tad tā doma par palmām, saulē kalst, maina krāsu, kļūst sudrabainākas. Šis ir apliecinājums, ka nekas nav mūžīgs, bet viss ir iespējams.”

Vides objektu parāde jeb pilsētas defilē “Taureņiem tik savādiem” izvadā ne tikai pa tiem. Interaktīvi informatīvi taureņi ļaus uzzināt daudz interesantu faktu par šiem lidoņiem. Tā ieved arī brīvdabas izstādē “Kukaiņu salidojums”, kurā ir Mārtiņa Sproģa radītas metāla skulptūras, veidotas no dažādām lūžņos atrastām detaļām. Savukārt naktstaureņu apjukumu ļauj izbaudīt mākslinieces Dzidras Eglītes lielformāta gleznojumi uz zīda. 

Kuldīgas kultūras centra projektu vadītāja Krista Karlsone atzīmē: “Tā taureņu sajūta, mums šķiet, – iedvesmojoša ir tā mainīgā daba, tas, ko varam mācīties no tauriņa. Kad beidz vienu dzīves ciklu, ir kaut kā jauna sākums.”

Stikla mākslas un kukaiņu fotogrāfiju izstādes, ūdenslāšu un lāzerstaru rotaļas Māras dīķī, teiksmains dārzs Kuldīgas estrādē, braucošs džeza bārs, ielu ērģeles, “Spoguļu teātris” no Austrijas un ielu teātra grupa no Francijas – tas visu nedēļu līdz 18. jūlijam Kuldīgā ļauj izbaudīt vasaru un svētku laiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti