Kad negribas svinēt Ziemassvētkus. 12 citādi kultūras notikumi decembrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Katra diena ir kā svētki un tās svinēšanai iemesli var būt daudz un dažādi. Jā, arī decembrī bez ziemai, Ziemassvētkiem un Jaungadam veltītajiem pasākumiem ir pietiekami daudz alternatīvu kultūras un izklaides iespēju. LSM.lv iedvesmai piedāvā 12 kultūras pasākumus brīžiem, kad gribas atpūsties no Ziemassvētku svinēšanas.

Starptautiskā literatūras festivāls "Prozas lasījumi”

Laikā no 3. līdz 8. decembrim dažādās norises vietās Rīgā notiks Starptautiskas literatūras festivāls "Prozas lasījumi”. Tā pirmsākumi ir meklējami jau 1995. gadā, un laika gaitā pasākums izaudzis par festivālu, ļaujot satikties rakstniekiem un lasītājiem ne vien no Latvijas, bet arī viesos uzņemot autorus no ārzemēm. Piemēram, šogad programmā ir sekojoši tematiski pasākumi: “Baltijas stāstu vakars”, “Stāstu tramvajs bērniem”, “Japāņu stāstu vēstnieki” “Prozas brokastis”, “Grāmatžurnāla “Paģiras” atklāšana” un citi pasākumi.

Festivāls “Kontrkultūra”

No 6. līdz 8. decembrim Kaņepes Kultūras centrā Rīgā notiks festivāls “Kontrkultūra”, kas piedāvās izzināt vēsturisko kontrkultūru kino un mūzikas programmu, iepazīstinot ar hipiju, panku un metālistu subkultūru ietekmi Padomju savienības krišanā un jaunas sabiedriskās identitātes radīšanā. “Kontrkultūras” vakaru programmas secība: pēc konkrētā vakara filmas noskatīšanās notiks diskusijas kopā ar filmas veidotājiem un kultūras pētniekiem,  bet noslēgumā būs arī koncerts, piedaloties Mārim Švernam, grupai “Inokentijs Mārpls”.

Terijs Railijs un Gianns Railijs Ventspilī

7. decembrī koncertzāle “Latvija” Ventspilī pie sevis uzņems izcilo amerikāņu komponistu - minimālistu Teriju Railiju, kurš Latvijā uzstāsies kopā ar dēlu – ģitāristu Giannu Railiju. “Terijs Railijs, Stīvs Reihs, Filips Glāss un Džons Adamss ir četri vaļi, kuri cēluši un pēdējās desmitgades uz saviem pleciem turējuši veselu žanru un neskaitāmus tā atvasinājumus mūsdienās, kuri iespaidojuši vairāku klausītāju un mūziķu paaudžu domu, un dara to joprojām,” saka koncerta organizatori.

Terijs Railijs un Gianns Railijs
Terijs Railijs un Gianns Railijs

Alfreda Hičkoka retrospektīva

No 7. līdz 12. decembrim kino “Bize”  Rīgā tiks atzīmēta režisora Alfrēda Hičkoka 120. jubileja - nedēļas garumā vienā seansā varēs noskatīties astoņas Alfreda Hičkoka filmas: Psiho (Psycho, 1960), Svešinieki vilcienā ( Strangers on a Train, 1951), Logs uz sētu (Rear Window, 1954), Šaubu ēna (Shadow of a Doubt, 1943), Apmātais (Spellbound, 1945), Vertigo (1958), Putni ( The Birds, 1963) un Sliktā slava (Notorious, 1946).

Filma "Shadow of a Doubt"
Filma "Shadow of a Doubt"

Multimediāls brīvdabas uzvedums “Sapnis” Siguldā

Sākot no 13. decembra vakaros, pulksten 17.00, 18.30 un 20.00, Siguldas pilsdrupu estrādi izgaismos multimediāls brīvdabas uzvedums “Sapnis”, kurā atdzīvosies mākslinieces Elitas Patmalnieces darbi. Uzvedums ir 40 minūšu garš un tā laikā tiks uzburtas 10 dažādas Elitas sapņu tēlu pasaules. “Es esmu pārliecināta, ka cilvēkiem viss šis šķitīs trakoti interesanti. Gribu, lai viņi pēc uzveduma dodas projām uzlādēti, priecīgi par dzīvi un aizmirst drūmo ziemu un tumsu. Dzīve taču ir tik skaista un interesanta,” par uzvedumu saka pati māksliniece – Elita Patmalniece.

Izrāde “Puscilvēki”

Piektdienā, 13. decembrī, Leļļu teātrī gados jaunāki un arī vecāki skatītāji tiek aicināti uz dramaturģes Lindas Rubenes izrādi “Puscilvēki”, kuras galvenie varoņi ir Lietuvēns, Sumpurnis, Vadātājs. “Tie ir spoki, mirušu cilvēku gari, kas mīt mežos, laukos, pilsētās, un pat mūsu mājās. No drošiem vēstures avotiem ir zināms, ka šie gari ir mituši jau gadsimtiem ilgi un joprojām atrodas starp mums. Izrādē tiks dota iespēja uzzināt, kādi tie izskatās, ar ko tie ir bīstami, un, pats galvenais, – ko darīt, ar tiem sastopoties,” vēsta izrādes apraksts. “Puscilvēki” režisors ir Edgars Kaufelds, scenogrāfiju veidojis mākslinieks Kristians Brekte, mūzikas autors ir Juris Kaukulis, bet tērpu māksliniece – Rūta Briede.

Nakts pārgājieni "Satiec zvērus tumsā" Līgatnē

Lai gan skatīties Gaujas ielejas krāšņos skatus ierasti brauc rudenī, arī ziema iepriecina ar pastkartes cienīgu krāšņumu un dzīvo radību aktivitāti. Tāpēc 14. decembrī no pulksten 17:00 Līgatnes dabas takās norisināsies vakara pastaiga “Satiec zvērus tumsā”, aptuveni 3,5 km garumā pa meža takām. Līgatnes dabas takas dibinātas 1975. gadā – ar mērķi iepazīstināt parka apmeklētājus ar Latvijas dabas vērtībām un vietējām savvaļas augu un dzīvnieku sugām. Pārgājienā droši var ņemt līdzi arī mazos dabas pētniekus.

Izstāde “Krāsu jauda: Terija Frosta māksla” Daugavpilī

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā visu decembri un līdz pat maijam apskatāma izstāde “Krāsu jauda: Terija Frosta māksla”. Sers Terijs Frosts ir viens no atzītākajiem Lielbritānijas abstrakcionisma māksliniekiem. Savos darbos viņš izmanto ģeometriskas formas – viens otru pārklāj pusapļi, spilgtu krāsu taisnstūri un kvadrāti, kas atspoguļo mākslinieka dzīvesprieku un uztveres īpatnību.  

Duo PRAGAII koncerts

20. decembrī Pļavniekos esošajā klubā “Farons”  uz debijas albuma “Sorry, Can’t Talk Right Now” prezentācijas koncertu aicina elektroniskās mūzikas duets “PRAGAII”. Koncertā uzstāsies arī viesi: grupa “Polifauna”, Alise Joste, Bobijs Velns, DJ VESTIENA un Smiltis69.

PRAGAII
PRAGAII

Grupas “Rīgas Modes” balle

20. decembrī uz balli Briāna ielas kvartālā esošajā klubā “OneOne” aicina grupa “Rīgas Modes”, kas šobrīd aktīvi strādā ierakstu studijā pie jaunā albumam, un koncerta apmeklētājiem grupa nospēlēs šīs – visjaunākās dziesmas. Par labu muzikālo atmosfēru rūpēsies arī DJ Little Freddy.

"Rīgas Modes"
"Rīgas Modes"

Tommy Cash koncerts

21. decembris koncertzālē “Palladium Rīga” uzstāsies igauņu reperis Tommy Cash, kas starptautisku popularitāti iemantojis ne vien savas mūzikas dēļ – mūziķis pavisam noteikti ir uzskatāms arī par stila ikonu. Rīgā reperis prezentēs savu jaunāko albumu ''¥€$'.

Nikolaja Gogoļa “Revidents”

Gada nogale ierasti saistās arī ar dokumentu atskaitēm un rēķiniem, kas ātri var sabojāt visu prieku. Šo visu tvert ar smaidu palīdzēs teātra repertuāru klasika – Nikolaja Gogoļa komēdija “Revidents”. Izrāde visu decembri un arī nākamgad skatāma Latvijas Nacionālajā teātrī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti