Rīgas bibliotēkas, kafejnīcas un bārus pieskandinās «Prozas lasījumi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sākot ar 3. decembri, visas nedēļas garumā Rīgas kultūrvietas, bibliotēkas, kafejnīcas un bārus pieskandinās ikgadējais starptautiskais literatūras festivāls “Prozas lasījumi”. Festivāla viesu valsts un caurviju motīvs šogad būs Japāna.

Šonedēļ notiks festivāls "Prozas lasījumi"
00:00 / 05:36
Lejuplādēt

Kopumā šī gada programma sastāvēs no 17 pasākumiem, kuros piedalīsies vairāk nekā 50 prozas autoru. Ieeja visos pasākumos kā allaž – bez maksas.

“Taču tad atveras klases durvis, un tajās parādās sieviete baltā halātā. Viņa saka: “Pirmie divi pēc žurnāla – pie zobārsta!”. Visa klase sabrūk klusumā. Tie divi, kuri ģimenes mantojumā dabūjuši šos nelaimīgos uzvārdus, bāli ceļas un iziet ārā. Trešais un ceturtais žurnālā visiem spēkiem cer, ka pirmos divus spīdzinās ilgi un nākamo kārta šodien nepienāks –” ar fragmentu no sava jaunā darba, kurā apcerēts šausminošais, padomju laikā dzīvojošajiem skolēniem labi atpazīstamais izsaukšanas mehānisms pie zobārsta uz Prozas lasījumiem aicina rakstnieks Jānis Joņevs.

Prozas lasījumu viens no galvenajiem mērķiem ir – iepazīstināt ar to, kas rakstniekam vēl tikai top, lai klausītājs būtu līdzdalīgs radošajā procesā un lai autors sajustu, cik viņa rakstītais ir spēcīgs un iedarbīgs.

Festivālā ir iespēja sevi parādīt visdažādāko paaudžu rakstniekiem, kas piesaista arī visu paaudžu lasītājus.

Jaunieši vairāk iecienījuši tādus pasākumus kā “Prozas brokastis”, “Aicinājums” un “Literārā akadēmija”, kuros vārdu dod topošajiem rakstniekiem un kas neiztrūkstoši notiks arī šogad.

Divi pasākumi šogad īpaši veltīti bērniem. Un tie būs “Stāstu tramvajs”, kurā bērni ar vecākiem varēs klausīties lasījumus tramvajā, kā arī ģimenes sestdiena, kam dots nosaukums “Vai puika vēl zīmē kaķus?”.

Kā allaž būs arī klasiskāki pasākumi, viens no tiem – festivāla atklāšana Rīgas Mākslas telpā ar nosaukumu “Saule aust Austrumos”, tādējādi izceļot šī gada festivāla viesu valsti – Japānu, stāsta festivāla koordinatore Inga Žolude.

“Piedalīsies tādi prominenti autori kā Gundega Repše, Inga Ābele, Andris Akmentiņš, Aivars Eipurs, Kristīne Želve, kas tiks papildināts ar smalki izstrādātu performanci, ko veido kustību mākslinieki, kas darbojas tieši šajā Japānas teātra virzienā. Izmantojot japāņu teātra īpašos kodus, tiks būvētas teatrālas etīdes, kas balstītas uz tekstiem, kas sarakstīti tieši šim pasākumam,” skaidro Inga Žolude.

Ar katru gadu arvien populārāks un apmeklētāks kļūst Baltijas stāstu vakars, kurā līdzās latviešu rakstniekiem piedalās arī tieši šobrīd ļoti aktuāli Lietuvas un Igaunijas autori. Šogad tie būs Mehiss Heinsārs un Andrejs Hvostovs no Igaunijas un Lietuvas rakstnieces Virginija Kulvinskaite un Daina Opolskaite.

“Dainas Opolskaites stāstu krājums “Dienu piramīdas”, kas iznāca tikai 2019. gadā, jau ir apbalvots ar Eiropas Savienības literatūras balvu, un mēs dzirdēsim arī vienu stāstu no šī krājuma šeit Rīgā, Baltijas stāstu vakarā,” stāsta Žolude.

Viens no Baltijas stāstu vakara mērķiem ir paplašināt visu triju valstu sadarbību rakstniecības jomā. Tā kā īpašā viesu valsts festivālā šogad ir Japāna, iespējams, pēc šī gada pasākuma paplašināsies arī mūsu sadarbība ar šo valsti.

Līdz šim latviski visvairāk tulkoti tādi japāņu autori kā Murakami, Išiguro un Mišima, bet japāņu valodā no mūsu autoru veikumiem – Sandras Kalnietes grāmata “Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos” un Noras Ikstenas “Mātes piens”, kas Japānā raisījusi ļoti lielu interesi.

Prozas lasījumos Rīgā viesosies trīs japāņu rakstnieki, stāsta viena no programmas veidotājām Līga Buševica.

“Šī ir ļoti ekskluzīva iespēja 7. decembrī pulksten piecos dzirdēt laikmetīgo Japānas prozu. Viena no autorēm ir Ito Ogava, kura ir bestsellera autore Japānā. Viņas romāns 2008. gadā tika izdots viena miljona eksemplāros, kas ir diezgan iespaidīgs cipars Latvijas mērogam, un viņai ir arī tāda ļoti dziļa interese par Latvijas kultūru, un būs iespēja dzirdēt fragmentu no viņas grāmatas “Dūraiņi”, kas ir interesants skatījums no Japānas perspektīvas uz latviešiem un Latviju,” atklāj Līga Buševica.

Līdzās trim rakstniekiem festivālā viesosies arī Japānā dzimusī, bet šobrīd Zviedrijā dzīvojošā māksliniece Mako Išizuka, kura galerijā ISSP izveidos mākslas darbu, kas balstīsies viņas pieredzē par Rīgu un Latviju.

Jau trešo gadu festivālā iekļausies arī žurnāla “Satori” rīkotā “Bāru tūre ar rakstniekiem”, kas šoreiz notiks Āgenskalnā.

Pasākuma dalībnieki brīvā atmosfērā kopā ar prozaiķiem apmeklēs bārus, šoreiz baudīs japāņu dzērienus un klausīsies lasījumus, tūres vadītājs būs Henriks Eliass Zēgners.

“Maršruts vedīs pa pieciem bāriem līdz ar pieciem autoriem. Proti, Daina Tabūna lasīs lokālā “Veldze”, Aksels Hiršs būs dzirdams “Vinilbārā”, Rvīns Varde piestās lokālā “Dēkainis”, Sergejs Timofejevs uzstāsies “Hāgenskalna komūnā” un noslēgumā Elizabete Lukšo-Ražinska lasīs savu stāstu bārā “Pils”,” stāsta Zēgners.

Kopumā “Prozas lasījumi” šoreiz piedāvās 17 pasākumus un tikšanos ar vairāk nekā 50 prozas autoriem. Pasākums sāksies 3. decembrī, ilgs visu nedēļu, un ieeja uz visiem pasākumiem ir brīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti