Dienas ziņas

Aiztur vīrieti par meiteņu pavedināšanu internetā

Dienas ziņas

Mālpilī – starptautiska jaunsargu vasaras nometne

Dabas muzejā atklāta gladiolu izstāde

Gladiolu izstādē Dabas muzejā – divas trešdaļas Latvijas selekcionāru šķirņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Dabas muzejā atklāta gladiolu izstāde, kurā divas trešdaļas no redzamajām šķirnēm ir vietējo selekcionāru radītas. Izstādes apmeklētāji stāsta, ka viņiem gladiolas atgādina rudens tuvošanos un drīzo skolas gaitu sākumu.

“Gladiolu varavīksne – veltījums manai Latvijai!” Tādu nosaukumu izstādei izvēlējušies tās veidotāji. Un patiesi – graciozie ziedi tur redzami visdažādākajās krāsās. Bet lielākajai daļai pie nosaukumiem Latvijas karoga lentīte – zīme, ka tos radījuši mūsu selekcionāri.

Izstādes veidošana bijusi gana sarežģīta. “Visu vasaru tropisks karstums un sausums. Tā kā gladiolām diezgan grūti klājās. Nu, ja mēs esam spējuši izaudzēt tādas, ko var likt uz čempiona galda, tad mums ir paveicies,” stāsta gladiolu selekcionārs Laimonis Zaķis.

Tomēr kopumā gladiolas nav pārāk izvēlīgas – spēj pielāgoties dažādām augsnēm un arī laikapstākļiem. Selekcionāri gan ir ļoti izvēlīgi – viņi rūpīgi izvērtē, kurš zieds ir izstādes vērts.

“Mēs veidojam šķirnes, kuras ir biezas, blīvas, kuras reizēm pat krusa nespēj sabojāt. Un, protams, gladiolai jāturas kājās. Tādas, kuras krīt ar seju dubļos, – tādas mēs brāķējam," atklāj selekcionārs Zaķis.

Krāšņo izstādi novērtē arī apmeklētāji. Helga katru gadu nāk uz izstādi: “Es kādreiz pati audzēju, un tad man interesē. Es arī pazīstu visus selekcionārus, un man vienmēr ir interese apskatīties, kas viņiem ir jauns.”

 “Gribējās kaut ko skaistu. Vīlusies neesmu ne mirkli – viena skaistāka par otru,” saka Iveta.

Bet kādam, ienākot izstāžu zālē, radusies jau rudens sajūta. “Gladiolas [asociējas] ar pirmo septembri. Tagad varbūt mazāk, bet tad, kad es gāju skolā, un tas bija ļoti sen, tad galvenokārt mēs nesām gladiolas,” stāsta Indra.

Izstādes laikā apmeklētājiem ir iespēja konsultēties ar audzētājiem un selekcionāriem par šķirnēm, kā arī tās iegādāties. Izstāde būs skatāma līdz šai svētdienai, 19.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti