Kultūrdeva

Bohēmas zibsnis Rīgas ielās – Tēlniecības kvadrinnāles atklāšana

Kultūrdeva

Kultūrdevas ABC: Latvijas Nacionālās operas un baleta ēka

Uz Petrenko "Mališ" Liepājā kultūrrandiņā dodas dziedātāja Aija Andrejeva

Dziedātāja Aija Andrejeva: Liepājas teātrī jūtos kā savējā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dziedātāja Aija Andrejeva ar teātri “uz Tu” pārgājusi jau ļoti sen, laikam, kopš sevi atceras, un kultūrrandiņi, kas ved uz teātri Rīgā vai Liepājā, viņai ir visai ierasta lieta. Liepājas teātris ir Aijas Andrejevas mīļākais teātris, tajā viņa piedalījusies arī iestudējumā “Pūt, vējiņi”, kur spēlēja Baibiņas lomu astoņu gadu garumā.

Randiņš ar Kristīni

Kristīne Komarovska LTV "Kultūrdevā" uz neordināru tikšanos aicina dažādu nozaru pārstāvjus, apmeklējot aktuālas kultūrvietas un pasākumus.

Kultūrrandiņam uz Liepājas teātra 114. sezonas atklāšanu Aija Andrejeva piekrita nekavējoties, jo tas esot “viņas teātris”, kurā viņa jūtas kā mājās. Pēdējā izrāde, kuru Andrejeva apmeklēja, izrādās, arī ir Liepājas teātrī – “Ričards III,” kas savu pirmizrādi piedzīvoja neilgi pirms Covid-19 ārkārtas situācijas izsludināšanas, tāpēc šis gājiens uz teātri ir īsti svētki!  

Marjus Ivaškevičs ir autors ne vien šai lugai “Mališ” , bet arī 2014. gadā uz Dailes teātra skatuves uzvestajiem “Izraidītajiem”, kurus kultūrrandiņā atsauca atmiņā Aija Andrejeva un Kristīne Komarovska, izsakoties, ka tā bijusi spēcīga un neaizmirstama izrāde un neizskatās, ka šī būs “vieglāka”, tāpēc nākas sagatavoties skaudram stāstam vienā daļā latviešu un krievu valodās.

Režisora Dmitrija Petrenko uzvestā luga, kurā lomās iespējams redzēt četrus aktierus – Karīnu Tatarinovu, Ilzi Trukšāni, Mārtiņu Kalitu, Kasparu Godu –, aizkustināja tik ļoti, ka kādu brīdi nebija iespējams kamerā paust redzēto. Pēc izrādes bija ļoti grūti par to runāt, jo vajadzīgs laiks, lai to “sagremotu”, pārdomātu, paanalizētu pie sevis, domās.

Īpaši uzrunāja aktieru spēja runāt krieviski un latviski, veikli žonglēt ar valodām, poētiskā izrādes valoda, simboli un spēcīgie aktierdarbi. Īpaši atmiņā iespiedās teksts “kāpēc tev ausis pilnas ar ūdeni”.. skaisti teikts par raudāšanu, un tādas vietas, kas aizkustināja, bija ne viena vien. Nolemtam un zināt savu likteni ir vieglāk, nekā nezināt un turpināt cīnīties.

Aija Andrejeva šobrīd lasa grāmatu “Ardievu, Atlantīda” par Valentīnu Freimani, tāpēc savelk paralēles par laiku ap Otro pasaules karu un apkārt valdošo bezcerību, bet Kristīne Komarovska nule kā izlasījusi Ingas Gailes “Skaistās”, kurā arī iezvanās cilvēku sačakarēto dzīvju, izkropļoto likteņu un emociju gamma pilnā amplitūdā. Abas nospriež, ka izrāde atstāj spēcīgu pēcgaršu un noteikti iesaka to redzēt un piedzīvot visiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti