4. studija

Vai šoruden uz ziemas laiku pāriesim?

4. studija

Dzīvībai bīstamā Ziemeļu iela Liepājā

Latviešu dejotāji izaicina Ņujorku

Ar tautas deju Ņujorkas ielās uzsver latvisko identitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Video, kurā divi latviešu puiši izdejo tautas deju “Es izjāju prūšu zemi” dažādās vietās Ņujorkā, tika radīts ar domu mudināt cilvēkus ceļot, bet neaizmirst savu etnisko identitāti. Pateicoties sociālajiem tīkliem, šis video ir iemantojis lielu popularitāti gan Latvijā, gan ārpus tās. Par šī interesantā projekta īstenošanu sīkāk stāsta LTV raidījums "4.studija".  

Juris un Rūdolfs ir dejotāji ar stāžu, tikmēr Ģirts, kurš ar dejošanu ir uz “jūs”, darbojās kā operators, iemūžinot draugu dejoto.  

Juris, kurš dejai pievērsies 17 gadu vecumā, saka, ka ideja radusies pirms viņa trešā brauciena uz Ņujorku, un viņš nolēmis pieaicināt talkā draugus.

"Tas bija viens no mazajiem posmiem, ko gribējās tā latviski iemūžināt Ņujorkā, jo mums katram ir tā latviskā piederība, identitāte, ko pie sevis pieturam. Mums ar Rūdi tā ir deja, un, lai arī kur cik tālu mēs būtu Latvijā, pasaulē aizbraukuši, tad mēs pie tās pieturamies," viņš teica.

Par dejas izvēli puiši galvas nelauzīja – uzreiz bija skaidrs, ka jādejo īsteni vīrišķīga deja, un “Es izjāju prūšu zemi” ir tieši tāda.

Apceļojot Ņujorku, puiši izdejojušies aptuveni 23 vietās, no kurām vairākas varam redzēt arī video.

Latvijā puišu izveidotais video ir kļuvis par sensāciju, un šobrīd ar "Facebook" starpniecību to apbrīnot sākuši arī ņujorkieši, taču filmēšanas laikā vietējie par puišu dejām nav likušies ne zinis. 

"Vietējie ir tikpat traki, trakāki nekā mēs, tur bija trakāki kadri par mums, bet tūristi gan, tiem bija interesanti, ķīnieši nāca plaudēt un atbalstīt, no malas skatījās, kliedza, filmēja, smējās līdz, bet vietējie nē," stāsta Juris.

Projekta nolūks bija iedvesmot cilvēkus Latvijā, Baltijā un Eiropā ceļot, bet vienlaikus pieturēties pie savas identitātes. Uzņemot video Ņujorkā, puiši cerēja, ka viņu projekts tiks pamanīts, bet negaidīja, ka tas kļūs tik ļoti populārs, divās dienās izpelnoties 150 000 skatījumu.

Puiši ir apņēmības pilni turpināt savu radošo darbību – gan dejojot, gan iestudējot, gan filmējot, vēl jo vairāk tāpēc, ka cilvēki vaicā: kura būs nākamā vieta, uz kurieni dosieties?

"Tas noteikti dod stimulu turpināt. Latvieši ir visur, mēs esam mazā daudzumā, bet mēs esam visur, un bez latviešiem nekas nenotiek, un mēs apzināmies to, cik mēs esam vērtīgi, cik mēs esam stipri, un ar tādu domu mēs arī ejam tālāk pasaulē," uzsver Rūdolfs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti