Daudz laimes, jubilār!

Zīmju valodā. Daudz laimes, jubilār!

Daudz laimes, jubilār!

Zīmju valodā. Daudz laimes, jubilār!

Daudz laimes, jubilār! Aktieris Jānis Paukštello

Aktieris Jānis Paukštello – saruna par dzimšanu, Jāzepu, Raimondu Paulu un peldēšanos lietū

Jānis Paukštello, tautā iemīļots aktieris un dziedātājs, sava rotaļīgā stila un arī filmas dēļ tautā saukts par "nenopietno cilvēku". Taču tikpat labi mēs viņu pazīstam kā Raiņa Jāzepu, ko teātra jaunie kolēģi nodēvējuši par "staigājošu gaismu".

Raidījumam "Daudz laimes, jubilār!" šķiet, ka nav atbilstošāka cilvēka Lielās Piektdienas sarunai, un Jānis aicinājumam labprāt atsaucas un kājām atstaigā uz omulīgo mākslas galeriju "Aminori", kas ir gluži netālu no aktiera dzīves vietas un kur notiek raidījuma filmēšana.

Atkal teātrī

"Čūskas vārdi" ir izrāde, ar ko Jānis pēc septiņu gadu pārtraukuma atgriezies Dailes teātrī: "Es to negribētu saukt par atgriešanos, jo šis ir mans vienīgais teātris, un es no tā nekad neesmu aizgājis," precizē aktieris. "Bet par izrādi esmu laimīgs: mēs runāsim tikai par sauli, bērnību, kustību un mīlestību. Šī ir tā reize, kad teātris man atļāva darīt to, ko vēlos."

Izrādē ir Jāņa paša atlasīti teksti no Raiņa "Piecām Dagdas skiču burtnīcām", kā arī no lugas "Jāzeps un viņa brāļi". Un kā gan ne? Jāzeps ir Paukštello lomu loma, spēlēta 33 gados – Jēzus vecumā, aktiera skatuves daiļrades virsotnē.

Darbam pie Jāzepa tēla Paukštello veltījis daudz vairāk nekā prasījis viņa profesionālais pienākums: atteicies no finansiāli izdevīgas lomas kādā Krievijas daudzsēriju filmā, deviņus mēnešus studējis visdažādākos garīgos avotus, tekstus un mācības, tai skaitā Bībeli, kuras stāstā par visu tautu ciltstēvu Jēkabu un viņa 12 dēliem arī balstās Raiņa luga: "Gatavojot lomu, es ļoti daudz uzturējos saulē, dabā, pie jūras, vienatnē un mācījos lomas tekstu. Joprojām to zinu no galvas, katru vārdu. Un arī katra vārda saturiskais spriegums man ir zināms, skaidrs un izpētīts."

Meditācija par lielām patiesībām

Jaunajā izrādē "Čūskas vārdi" Jāzepa tekstus Paukštello uzticējis teātra jaunajam kolēģim Kārlim Arnoldam Avotam, kuru pārsteigusi ne tikai Jāņa profesionālā varēšana, bet vēl vairāk – personības spēks un garīgums: "Viņš ir meistars, staigājoša gaisma, kas sevī mums visiem jākrāj, īpaši šodien," komentējis Avots.

Izrādes "Čūskas vārdi" žanrs nodēvēts kā meditācija par lielām patiesībām, un tieši šis jautājums: garīgā izaugsme, kas ir ikkatra cilvēka uzdevums mūža garumā, saista arī pašu Paukštello, kas ir ticīgs cilvēks un ļoti atvērts visam jaunajam: viņa attieksmē pret citiem nav pat ne mazuma nosodījuma vai kritikas. Ne velti Mārtiņš Meiers, šodienas Jāzeps [izrāde "Jāzeps un viņa brāļi" pašlaik iestudēta Valmieras drāmas teātrī, režisore Inese Mičule – red.], sveikdams savu kolēģi dzimšanas dienā, uzsver, ka Paukštello savulaik spējis lomā atklāt tādu trešā tēva dēla naivo patiesumu, no kā Meiers, veidojot savu Jāzepu, ļoti iedvesmojies. Un tieši tas piemīt garīgi tīrām dvēselēm.

Sveicinādams visus skatītājus Klusajā Piektdienā, Jānis ieskandina arī kādu savulaik skaitītu un tuvu Imanta Ziedoņa dzejas rindu: "Lūgšana ir stiprāka par mums!"

Bērnība

Jānis ir cēlies no Jaunpiebalgas, un jau pašu savas dzīves sākumu aktieris iezīmē kā likteņa labvēlības apsauļotu: "Mamma nepaspēja tikt līdz slimnīcai: es piedzimu jau pa ceļam – kažokā, ragavās, sniegs vēl bija." Agrāk ziemas bija dižākas, un pat martā beigās  – Jānis dzimis 26. martā! – vēl bieži, īpaši jau Latvijas aukstais gals – Piebalga, bija dziļā sniega segā.

Šarmanta ir arī Jāņa versija, kā viņš radies: "Man māsa stāstīja, ka tēvs ar māti sastrīdējās, tad salabuši un aizgājuši it kā ravēt kartupeļus.  Un tur, vagā, es laikam rados," smejas Jānis.

Jautāts, vai bērnība bija grūta, aktieris mazliet aizdomājas: "Grūta? Nē, skaista! Govis bija jāgana, un cik gan tie agrie rīti dabā ir skaisti, un, kad kājas traki salst aukstajā rasā, tad tu iebrien siltajā govs pankūkā," smejas Jānis, kas dalās arī atmiņās par bērnības dienu nedarbiem, nekāds paklausīgais un prātīgais zēns gan neesot bijis.

Skolas un sports

Kaut arī Jānim ir skaistas atmiņas par Jaunpiebalgas bērnību, dabu un cilvēkiem, tomēr lielu daļu agrās jaunības viņš pavadījis prom no ģimenes un mājām – internātskolās: sākotnēji Palsmanē, vēlāk – Murjāņu sporta skolā.

"Izvēlējos īsās un vidējās distances ar barjerām, tāpēc, ka tās ir visgrūtākās," savā pamatojumā dalās Paukštello, kura varenajā augumā un garā, šķiet, spēks kūsāt kūsājis.

To apliecina Latvijas Televīzijas arhīva dažādie materiāli, kur Jānis redzams dažādās sportiskās aktivitātēs, tai skaitā, šķeļot jūras viļņus ar ūdens motociklu, jau būdams Dailes teātra aktieris.

Jānis Paukštello, juniors un ģimenes tradīcijas

Sveicot tēti dzimšanas dienā, sportošanas tēmu paturpina arī Jānis Jēkabs Paukštello jeb Jānis juniors, dalīdamies atmiņās par peldēšanās prieku Gaujā. Īpaši lietus laikā, izsakot cerību, ka arī nākamā vasara priecēs ar kādām lietainām dienām, lai turpinātu atvēsinošās peldes un pēc tam steigtos paglābties netālajā automašīnā, baudot prieku, ko spēj sniegt tikai tuvība ar dabu.

Protams, ka ģimenei ir daudz citu kopības mirkļu, kas saistīti ar dziesmu un deju, jo Jānis ir ne tikai teātra un kino aktieris, bet arī tautā iemīļots dziedātājs, ilgstoši sadarbojies ar Maestro Raimondu Paulu dažādos projektos.

Savukārt Elīna Paukštello, Jāņa Paukštello sieva, savulaik dejojusi vienā no vadošajiem tautas deju ansambļiem "Rotaļa", kam piedaloties kādās Dailes teātra izrādēs, abi arī iepazinušies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti