Rīta Panorāma

Intervija ar iekšlietu ministru Māri Kučinski (AS)

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

"Jauno Jāņu orķestris" ieskandina Valmiermuižas etnomūzikas festivālu

FOTO un VIDEO: «Jauno Jāņu orķestris» rīta agrumā pārsteidz garāmgājējus

Brīvības laukumā 12. jūlija rītā garāmgājējus pārsteidza "Jauno Jāņu orķestris" (JJO), kas ar vienu no savām jaunākajām un enerģiskākajām dziesmām modināja rīdziniekus, ieskandinot jau šajā nedēļas nogalē gaidāmo Valmiermuižas etnomūzikas festivālu, informēja festivāla rīkotāji. 

"Valmiermuižas etnomūzikas festivālam gatavojam gan "Jauno Jāņu orķestra" labi zināmo dziesmu kamolīti, gan mazāk dzirdētu mūziku. Turpinot lidot uz Dziesmu svētku viļņa, esam domājuši par to, lai šoreiz koncertā varētu arī kārtīgi izdejoties un satikties, uzsmaidot viens otram!" stāsta "Jauno Jāņu orķestra" balss Juris Kaukulis.

Līdz ar jūnijā notikušajiem Jāņu koncertiem 15. jūlijā Valmiermuižā būs iespēja pēc ilgāka laika atkal dzirdēt JJO, kas rudenī plāno izdot jaunu deju dziesmu albumu. Pie Brīvības pieminekļa JJO atskaņoja dziesmu "Kur palika muzikanti", kas būs dzirdama arī Valmiermuižā un ir iekļauta jaunajā albumā.

"Novērojumi rāda, ka arvien biežāk cilvēki atgriežas pie savas kultūras saknēm un dabas, meklē autentiskas pieredzes, īstumu, tai skaitā mūzikā. Etnomūzika to piedāvā, aizraujot ar valodu, instrumentu un mūzikas daudzveidību. Turklāt etnomūzika ir dzīva – tā sader ar jebkuru citu žanru, piemēram, roku, ko dzirdam arī JJO sniegumā. Mums tepat blakus, Eiropā, ir liela etnomūzikas dažādība un daudzi muzicēšanas veidi, par kuriem nemaz nenojaušam un kas bieži vien nāk kā pārsteigums un atklājums. Arī Valmiermuižas etnomūzikas festivālā būs pārsteigumi un atklājumi," arvien pieaugošo etnomūzikas popularitāti skaidro festivāla rīkotāja – Valmiermuižas kultūras biedrības vadītāja Sabīne Vandāna.

JJO ir jaunfolka apvienība, kuru 2012. gadā kopā ar domubiedriem izveidoja grupas "Dzelzs vilks" līderis Juris Kaukulis. JJO studijas albumi "Kālabad" (2013) un "Ieviņa" (2018), kā arī skaņu celiņš Latvijas simtgades animācijas filmai "Saule brauca debesīs" (2018, režisore Roze Stiebra) izpelnījušies kritiķu atzinību – visi ieraksti nominēti Latvijas mūzikas ierakstu gada balvai "Zelta mikrofons". Grupas dziesmas regulāri iekļūst populārās mūzikas raidstaciju topos, bet JJO koncertos skatītāji novērtē priekšnesuma enerģijas lādiņu. JJO sastāvā apvienojušies dziedātājs Juris Kaukulis, bundzinieks Artis Orubs un taustiņinstrumentālists Kaspars Tobis, pulkā aicinot arī košo folkloras vijolnieci Ievu Mūrnieci, basģitāristu Kārli Alviķi un multiinstrumentālistu Valēriju Cīruli.

Valmiermuižas etnomūzikas festivālā uz divām skatuvēm muzicēs arī "Jakob Noiman Festival Band", Kārlis Rudra Jirgens, "Rāva" (Latvija), sāmu tradicionālās dziedāšanas caurvītais, džeziskais, tumšais "Torgeir Vassvik Band" (Norvēģija), par "slāvu Sepultura" dēvētie "Joryj Kloc" (Ukraina) un karstasinīgā tarantellas grupa "Canzoniere Grecanico Salentino" (Itālija).

Izturīgākajiem naktī pēc dzīvās mūzikas programmas – etnodisko duets Dīvs Reiznieks un Kaspars Zaviļeiskis ar savu iecienītāko pasaules mūziku līdz pēdējam dancotājam. Festivāla teritorijas centrālais objekts būs spāņu mākslinieka Jordi NN uguns skulptūra "Pretstati pievelkas – pievilkšanās spēks". Gaidāma arī iespēja apgūt tradicionālo amatu prasmes kopā ar meistariem no Tradicionālās kultūras iniciatīvu centra "KasTe" un piedzīvot mākslu, teātri, jaunāko latviešu kino, baudīt izcilu alu, garšīgus dažādu tautu ēdienus un vasarīgu atmosfēru.

Valmiermuižas etnomūzikas festivālu rīko Valmiermuižas Kultūras biedrība un kultūras menedžmenta centrs "Lauska". Atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Valmieras novada pašvaldība, Valmiermuižas alus darītava, Vidzemes plānošanas reģions, "Gardu muti" zelteri, ZAAO, "Ramirent" un citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti