Ko dzirdēsim dziesmu konkursa «Supernova» pusfinālā?

Jau 3. februārī Latvijas Televīzijas konkursa "Supernova" pusfinālā sacentīsies 15 mākslinieki, prezentējot savas dziesmas kā pieteikumu Latvijas dalībai šī gada Eirovīzijas dziesmu konkursā. 

Ap "Supernovu" izsenis valda lielas kaislības, un šāda plašas auditorijas uzmanība konkursu padara interesantu gan jauniem, gan labi zināmiem mūziķiem. Šoreiz publikā vilšanos raisīja ziņa, ka Markus Riva nav ticis atlasē, un vēl pirms konkursa par uzvarētāju tika pasludināts Dons. Un tomēr, nesteidzoties notikumiem pa priekšu, piedāvājam iepazīties ar šī gada "Supernovas" pusfināla dziesmām. 

Pusfināla tiešraidi pulksten 21.10 pārraidīs, LTV1, LSM.lv un REplay.lv.

Agnese Rakovska – "AI"

Agnese Rakovska piedāvā dziesmu "AI", kas iedvesmo uz sarunām par mākslīgo intelektu, cilvēku, kosmosu, globalizāciju un individualizāciju. Muzikāli dziesma ir ieturēta elektropopa stilistikā un tur ieskanas pasaules mūzikas motīvi. 2017. gadā ar grupu "Triānas parks" Agnese Rakovska lielajā Eirovīzijā izpildīja dziesmu "Line" – lielās skatuves pieredze ir liela priekšrocība. 

Alekss Silvers – "For the Show"

Alekss Silvers populārajā mūzikā darbojas jau ilgāku laiku, viņam ir sava auditorija, un iepriekš viņš jau ir startējis arī nacionālajā atlasē. Šoreiz "Supernovai" viņš piedāvā dziesmu "For the Show", kas ir popdziesma ar elektroniskās mūzikas elementiem un atsaucēm uz 90. gadu popu. Eirovīzijas fani dziesmu novērtē atzinīgi, sakot, ka nevar sagaidīt, ar kādu šovu šī dziesma tiks prezentēta. 

Avéi – "Mine"

Avéi ar dziesmu "Mine" ir enerģisks deju mūzikas pieteikums, kas kopējā dziesmu izlasē ir interesanti, jo Latvijā deju mūzikas žanram vēl ir attīstības iespējas. Dziesmai svarīgs būs šovs, kas palīdzēs noturēt skatītāju uzmanību. 

"B/H" – "Amsterdam"

"B/H" iepriekš bija pazīstami kā "Bad Habits", nomainot nosaukumu mainīja arī mūzikas stilu, virzoties vairāk uz indiepop žanru, kā tas saklausāms dziesmā "Amsterdam". Tai piemīt elegance un dejojama melodija. "B/H" mūziķiem ir liela skatuves pieredze, kas konkursa ietvaros arī ir labs priekšnosacījums. 

Dons – "Hollow"

Dons dziesmu vispirms piedāvāja Latvijas klausītājiem, kas "Lauzto šķēpu karaļvalsti" uzņēma atzinīgi. Dziesmā ietvertas Donam raksturīgās kvalitātes – piesātināti eksistenciālas metaforas, kuras atver un iekustina dziedātāja balss. Vēlāk dziesmas versija angļu valodā "Hollow" sajūsmināja arī citās valodās runājošos, kas Donu salīdzināja ar tādiem labi zināmiem dziedātājiem kā Hozier un Rag'n'Bone Man. Popmūzikā šādi salīdzinājumi ir pat vēlami, jo raisa asociāciju saikni. 

Ecto – "Outsider"

Liels prieks "Supernovas" konkursā dzirdēt arī šādas alternatīvas dziesmas kā elektroniskā mūziķa Ecto "Outsider" – tā iekrāsos gan kopējo vakara programmu, gan iepazīstinās plašu auditoriju ar mūziku, kura par savu uzdevumu nav izvirzījusi izpatikt klausītājiem, kas savukārt ir svarīgs nosacījums kopējās skatuves attīstībai. Ecto ir no Liepājas un 2023. gadā izdevis EP "Waves".

Edvards Strazdiņš – "Rock n’ Roll Supernova"

Edvarda Strazdiņa dziesma "Rock n’ Roll Supernova" rada labu, dejojamu gaisotni, tikai jaunais mūziķis pārāk tieši ir ņēmis vērā klasiskas vērtības – rokenrolu un tā aktuālos izpildītājus, ka no viņa paša attieksmes daudz nav saklausāms. 

"Funkinbiz" – "Na Chystu Vodu"

Kolektīvā "Funkinbiz" apvienojušies latviešu un ukraiņu mūziķi. "Supernovai" viņi piedāvā "Na Chystu Vodu" – dziesmu ukraiņu valodā, kas prātā paliek ar savu melodiskumu un izsmalcināto aranžējumu. 

"Jar of Kings" – "Wildfire"

Dažādību konkursā ienes grupa "Jar of Kings" ar dziesmu "Wildfire", kas ieturēta smagā roka stilistikā. Klasiski "dad rock" jeb tēti rokeri, bet līdz ar to jo īpaši sirsnīgi, jo dziesmā saklausāms autentiskums. Prātā paliek ģitāras sarežģīto rifu mežģīnes un solista balss smeķis. Jautri!

Katrīna Gupalo – "The Cat’s Song"

Dziedātājai Katrīnai Gupalo piemīt apburoši nešpetna humora izjūta, kā piemēru var minēt dziesmas "Svārki?", "Dur prom", kā arī 2018. gada "Supernovas" pieteikumu – "Intoxicating Caramel". Piemīlīgā "The Cat’s Song" sākumā aizrauj ar savu teju naivo rotaļību, pakāpeniski pāraugot deju mūzikas piedziedājumā. Kontrasti labi nostrādā un paliek prātā, ne velti dziesma Eirovīzijas fanu prognozēs ir otrajā vietā. 

"Papīra lidmašīnas" – "Mind Breaker"

"Papīra lidmašīnas" pēdējā gada laikā ir iemantojuši popularitāti un "Supernovā" startē ar poproka manierē ieturētu "Mind Breaker", kas prātā paliek ar viegli atkārtojamo piedziedājumu "la-la-lā" un kopējo ironisko vēstījumu, bet vai publika to ironiju sapratīs?

Patrīcija Spale – "Heaven’s Raining Down on Me"

Patrīcijas Spales dziesmā "Heaven’s Raining Down on Me" var saklausīt gan kantri mūzikas ietekmi, kas Latvijas populārajā mūzikā nav tik ierastas. Tas ir interesants piegājiens, jo šie stili pasaulē ir labi zināmi un tiem ir liela auditorija. Konkurētspējai tomēr būtu svarīgi, lai Patrīcijai būtu biezāka šāda stilu dziesmu vācelīte jeb dziesmu katalogs.

St Levića – "Tick Tock"

St Levića dziesmas tēmu atver jau tās ievadā, šādi piesaistot "Tick Tock" uzmanību. Prātā paliekošs, melodramatisks piedziedājums mijas ar repa pantiņiem, šādi radot balansu. Dziesmu veido dažādas atšķirīgas daļas, kura vienā mirklī var pazaudēt nepacietīgo klausītāju uzmanību. Eirovīzijas fani "Tick Tock" novērtējuši atzinīgi. 

Sasha Sil – "Love is a Language"

Sasha Sil piedāvā klasisku balādi par nemainīgi aktuālu tēmu "Love is a Language", kas pārdomāta priekšnesuma ietvaros varētu rezonēt ar plašu auditoriju. Dziesmai arī ir kantri mūzikas elementi. Dziedātājai ir laba angļu valoda, bet noderētu arī plašāka fanu bāze. 

"Vēstulēs" – "Kur?"

Apvienība "Vēstulēs" ar dziesmu "Kur?" ir neierasts konkursa pieteikums – tā ir balāde latviešu valodā, kurā ieskanas arī roka ģitāras tēma. Šāda veida dziesmas skatītājiem lieti atgādina to, ka latviešu valodai piemīt sava burvība un, iespējams, tā ir mūsu uzvaras veiksmes atslēga. Kas attiecas uz jauno apvienību "Vēstulēs", jācer, ka pēc šīs dziesmas drīz vien sekos arī nākamā. 

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti