Kultūras ziņas

Dziesmu un deju svētki ārvalstu medijos

Kultūras ziņas

Dziesmu un deju svētki skaitļos

Mežaparka Lielā estrāde pēc svētkiem

Pēc svētkiem Mežaparka estrādē atrod pat Jauno derību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmdienas, 9. jūlija rītā, iebraucot Mežaparkā dažas stundas pēc pēdējiem sparīgās sadziedāšanās akordiem, pa ceļam uz estrādi nevienu aizkavējušos svētku dalībnieku vairs nesastapt. To nav arī estrādē, kur skanīgo dziesmu vietā rūc traktori, klaudz āmuri un svētku rotu palēnām atkal nomaina ikdiena.

“Sanāca tā, ka man bija jāierodas gana laicīgi,” stāsta laivu un karogu mastu fabrikas “Amberlat” darbinieks Oskars. “Tad es vēl redzēju, kā [diriģents Ints] Teterovskis un [kultūras ministre Dace] Melbārdes kundze vēl diriģēja pēdējos palikušos septiņos (..) Viss kārtībā – “bardaks” bija liels, bet jauki padziedāja cilvēki. Pats arī biju līdz diviem naktī,” saka Oskars.

Pēc šeit aizvadītajā naktī sabijušajiem vairāk nekā 67 000 svinētāju vientulīgi palikuši neskaitāmi vainagi, pasākuma programmas un plastmasas tara. “Par to mazliet nav padomāts – kad mēs bijām Tartu paši kā dejotāji, tur bija savādāk plānots. Tur bija jābūt katram savam dzeramajam – pudelītei vai traukam līdzi un tad varēja pieiet pie lielām tvertnēm ieliet ūdeni un padzert, cik grib. Šajā gadījumā situācija ir diezgan kritiska,” kritiku neslēpj tehniskais darbinieks Helmuts.

Pirmdienas rītā pēc grandiozi aizvadītās svētku nakts Mežaparka Lielajā estrādē var atrast teju jebko – pledus, somas, deju kurpes un pat Jauno derību.

Svētku rīkotāji mājas lapā “dziesmusvetki.lv” sadaļā “Dalībniekiem” ieviesuši arī virtuālo atrasto mantu biroju. Ja mājaslapā atpazīstams pazaudētais, to no pirmdienas pēcpusdienas varēs saņemt Nacionālā kultūras centra telpās.

Tikmēr skatuves montieris Krišjānis Urlovskis saka, ka atradis 32 eiro.

Līdz pusdienas laikam teritorija jāatstāj arī amatniekiem. Lai arī koncerts būs jāskatās televīzijas ierakstā, tirgotāji gandarīti ar kārtību rekonstruētajā estrādē.

Savukārt tehniskā darbiniece amatnieku tirdziņā brīnās, ka vēl koncerta laikā cilvēki uz tirdziņu nākuši pirkt zābakus.

“Ir laba sajūta – ja cilvēki grib pirkt kurpes, viņi taisās dejot. (..) Kamēr viņi nāk un katrs vismaz vienu dziesmu zina dziedāt līdzi un grib pulcēties, viss ir labi. Tad, kad viņi negribēs, tad sāksim uztraukties,” pauž Ināra.

KONTEKSTS:

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu XVI Deju svētki noslēdzās agrā pirmdienas, 9. jūlija, rītā ar koncertu "Zvaigžņu ceļā" Mežaparkā. Noslēguma koncertā tā dalībnieku un skatītāju kopskaits bija visu laiku lielākais, kāds jebkad ir pieredzēts šajos svētkos. Gan dalībnieku, gan skatītāju un amatpersonas par svētkiem ir teikušas atzinīgus vārdus. Nākamie Dziesmu un deju svētki būs pēc pieciem gadiem, kad tiks atzīmēta šīs tradīcijas 150. jubileja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti