Ikstena: Dziesmusvētku dalībnieki Latvijas atdzimšanu apliecina katru dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Svētdienas vakarā Mežaparka Lielajā estrādē ar noslēguma koncertu gan kulminēs, gan noslēgsies Dziesmu un deju svētki. Koncerta atslēgas vārds šoreiz ir „Līgo - Lai top!”, kas simbolizē fizisku un garīgu attīrīšanos, auglību un gaismu. Scenārija autore ir rakstniece Nora Ikstena.

Koncerts balstīsies uz autentiskumu, tajā būs maz ārišķīgu tehnisku efektu, tādējādi vairāk izceļot pašu dziesmu un deju, kā arī dalībnieku skaistumu dažādu novadu tautastērpos.

„Jā, tas ir brīnišķīgs piedzīvojums un liela pieredze – rakstīt scenāriju noslēguma koncertam,” saka koncerta scenārija autore Nora Ikstena. „Dziesmu svētki ir izgājuši garu attīstības ceļu, man bija būtiski iziet cauri šim stāstam, lai saprastu, ka tīrās, labās un skaistās lietas ir ļoti vienkāršas. Koncertā visvisādos veidos cenšamies pie šī autentiskuma atgriezties. Scenogrāfija ir Ivara Mailīša Sidraba birzs. Būtiski ir paši dziedātāji - kā viņi izskatās, skaistums tautas tērpos, vainagi, balsis… Diriģenti, virsdiriģenti, goda diriģenti… Un pirmoreiz svētku vēsturē lielāko daļu koncerta ideju sasaistošo tekstu runās paši dziedātāji – mēs parādām, ka kopkoris sastāv no individuāliem cilvēkiem, viņu stāstiem.”

Darba gaitā Ikstena daudz tikusies ar koristiem, dejotājiem, un viņa nešaubīgi domā, ka tā ir labākā Latvijas daļa, cilvēki, kuri apliecina Latvijas atdzimšanu katru dienu viņu domās, darbos un arī caur dziesmu. Dziesmusvētku ideja parāda, ka ir kopīgs tautas gars, ka tas ir sajūtams – un visspilgtāk tieši Dziesmusvētkos.

Noslēguma koncertā piedalīsies vairāk nekā 15 000 dziedātāju, 700 dejotāju un pāri par tūkstoti pūtēju orķestru mūziķu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti