Dziesmu un deju svētkos skatuviskās dejas lielkoncertā «Balts» deja veidos simbiozi ar latviešu glezniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pandēmijas laikā Latvijā tapa 18 jaunas skatuviskās dejas. To mūzika un horeogrāfija piedzima no baltas lapas. Skatuviskās dejas lielkoncertā "Balts" Dziesmu un deju svētku programmā jaunās dejas veidos kustīgu simbiozi ar latviešu glezniecību.

Dziesmu un deju svētkos skatuviskās dejas lielkoncertā «Balts» deja veidos simbiozi ar latviešu glezniecību
00:00 / 03:34
Lejuplādēt

Zemessardzes deju ansamblis "Bramaņi" mēģinājumā deju ar nosaukumu "Visapkārt gaisma ausa". Mūziku uzrakstīja Juris Kaukulis. Bet horeogrāfijas autore ir deju kolektīva vadītāja Taiga Ludborža.

"Horeogrāfija iet līdzi laikam. Un ne tikai izmanto un attīsta latviešu tautas dejas soļus un interpretē pēc sava skatījuma, bet arī dzen, viņa izpaužas savādāk. Es arī ļoti iedziļinājos indiešu kultūrā, jo indiešu kultūra, kā vēsta gudras grāmatas, ir arī mūsu sākumposms. Un arī no tās pusītes nāk bramaņi, brahmas. Un arī kustības no tās puses, tā kociņa augšana jeb vieduma izaugsme," stāsta Taiga Ludborža.

"Visapkārt gaisma ausa" ir viena no 18 dejām, kas tapa speciāli jaunrades lielkoncertam "Balts", kurš veidots ar jaunu mūziku, jaunām horeogrāfijām un jaunu māksliniecisko risinājumu, kurā saplūst skatuviskā deja un latviešu tēlotāja māksla. Lielkoncerta "Balts" mākslinieciskā vadītāja Dace Adviljone stāsta: "Mēs sapratām, ka ir tik daudz gleznu, kurās ir dejotāji, tautas tērpi. Mēs sapratām, ka gleznotāji ir ļoti iedvesmojušies no tautas dejas un dejotājiem, un mums tā bija kā atgriezeniskā saite, ka arī deja var iespaidoties no gleznas."

Jaunas dejas atklāj septiņas latvietim svarīgas būtības – bērnība, daba, darbs, zeme, dzīvošana, tīrradnība un esība. Tas viss tiek savienots ar intermēdijām, kurās dejotāji atdzīvina gleznas. Piemēram, iegriež dzirnakmeni, kas tiks projicēts uz laukuma.

Tas viss ir redzams maketā. Ekrāns, kas realitāte "Arēnā Rīga" būs 10 reiz 26 metrus liels, maketā ir samazināts mērogā – 2 centimetri pret vienu metru. Proporcionāli tam dejotāju figūriņas ir vien trīsarpus centimetrus lielas.

Skaidro viodeoscenogrāfe Ineta Sipunova: "Katrs tas mazais klucītis ir cilvēka izmērā. Tautu meitiņām vēl tie bruncīši. Tad mēs tur spēlējamies kā tādā leļļu namiņā. Un tad mēs balansējam, kad tur var iziet, un tur var tā vai tā. Un tad mēģinām vēl iejaukt. Lai dabūtu to dejotāju gleznā, mēs izmantosim tillu. Ekrāns būs tills, un tad, ja aiz viņa liek gaismas un kompozīcijas, tad tas optiskais apmāns izveidojas."

Īstajā mērogā latviešu skatuviskās dejas lielkoncertu "Balts" varēs redzēt Dziesmu un deju svētkos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti