Panorāma

Bojāgājušajam vadītājam nebija motociklista tiesību

Panorāma

Panorāma

Skolēni gatavojas dziesmu un deju svētkiem

Skolēni gatavojas dziesmu un deju svētkiem

XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki būs nākamgad, bet daļa programmas jau apgūta, un nu paveiktais jāparāda žūrijai. "Tie ir repertuāra pārbaudes svētki," par skatēm saka noslēguma koncerta mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols. Kori tādējādi var pārliecināties par savām spējām un uzklausīt žūrijas ieteikumus, lai nākamgad izdotos pēc iespējas labāk.

Kuldīgas Jauniešu māja šoreiz atdota tām dziesmām, kuras nākamgad skanēs XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Repertuāra pārbaudes visā Latvijā jau rit pilnā sparā. Te atbraukuši 16 kori no visas Kurzemes. Šai vecuma grupā dziedātāji pagaidām ir apguvuši deviņas dziesmas. No tām žūrijas vērtējumam tiek nodotas trīs: viena obligātā, otra izlozēta, bet trešā – pašu koru izvēlēta. Jāteic, ka pandēmija pilnvērtīgas koru skates pārtrauca uz vairākiem gadiem. 

"Koru skates, pārbaudes bija tikai 2019. gadā. Ir pagājuši apaļi pieci gadi. Mēs varam teikt, ka skolēni, kas bija piektajā klasē, šobrīd jau vidusskolā vai pat jau vēl vecāki. Mēs esam arī, kā mēs sakām, motivējošā žūrija. Katram ir iespēja kādus secinājumus izdarīt, veikt uzlabojumus, lai jau nākamajā gadā tas skaņdarbs mums kopā sanāk visiem tajā izcilākajā skanējumā, kādu mēs varētu vēlēties," stāstīja žūrijas pārstāvis Edgars Vītols.

Uzrunātie kori atzina – skatei gatavojušies cītīgi, lai dziesmas ne tikai tehniski iemācītos, bet spētu tās uz skatuves arī izdzīvot. 

"Mēs, kā reiz, izmantojam visus brīvlaiciņus, visas sestdienas, svētdienas, nu ne visus, protams, bet bija vajadzība pēc papildu mēģinājumiem, lai sevi parādītu no labākās puses skatē," sacīja E. Vīgnera Kuldīgas mūzikas skolas kora "Cantus" diriģente Amanda Gertnere. 

Savukārt Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas meiteņu kora vadītājs Andris Kontauts atzina, ka dziesmu svētku process vienmēr dod prieku: "Un īstenībā mums gaidīšanas moments ir tik ilgi. Viss izpalicis, kā zināms, ar visādām likstām un ķibelēm, bet tagad visi tik nogaidījušies būt Dziesmu svētkos. Man liekas, ka katrs mēģinājums ir kā svētki un ar Dziesmu svētku sajūtu."

Ne viens vien no dziedātājiem atzina, ka vēl nav bijis Dziesmu svētkos, bet vai vēlas tur nokļūt? Atbilde ir viena – ļoti. 

Nākamajā mācību gadā būs jāapgūst vēl aptuveni tikpat daudz dziesmu, bet šai reizē neviens no koriem mājās neaizbrauca ar trešo pakāpi – pārsvarā ar pirmo vai augstāko.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti