Rīgas Doma tornis ietinies grafiķa Pauļa Liepas mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jūnijā uz Rīgas Doma torņa rekonstrukcijas laikā uzstādīti atzītā grafiķa Pauļa Liepas jaunradītie darbi, kuru motīvi vēsta par pašas katedrāles arhitektūras senajām vērtībām.

Jau vēstīts, ka Rīgas Domā notiek vērienīgi restaurācijas darbi, kuru laikā tiek atjaunotas katedrāles rietumu kapelas un nostiprināts tornis - tiek mainītas un protezētas Doma torņa nesošās sijas, kā arī likts jauns jumta segums. Rīgas Doma tornis tiks papildināts arī ar septiņiem jauniem zvaniem, kas līdz šim savu skanējumu gaidījuši Doma dārzā.

Biedrība “Ascendum” sava īstenotā projekta “Mans Doms” ietvaros nākusi klajā ar iniciatīvu atjaunot latviešu mākslinieku saikni ar seno katedrāli. Sadarbībā ar būvuzņēmumu “Arčers” ir tapuši un līdz pat vasaras beigām uz Rīgas Doma torņa būs skatāmi atzītā latviešu grafiķa Paula Liepas speciāli katedrālei radītie mākslas darbi, kuru motīvi vēsta par ēkas interjera un arhitektūras vērtībām.

“Jau 800 gadus katedrāle ir Rīgas kultūras un mākslas veicinātāja. Pēdējos gados mākslinieku sadarbība ar Rīgas Domu ir atjaunojusies, un spilgtākais piemērs ir ikvasaras brīvdabas mākslas izstādes Rīgas Doma dārzā. Izmantojot torņa rekonstrukciju, tehnisko tentu esam pārvērtuši par estētisku vērtību, paceļot mākslas darbu virs Rīgas 65 metru augstumā un ļaujot to baudīt ikvienam pilsētniekam un tās viesim,” stāsta iniciatīvas līdzautors, projekta “Mans Doms” vadītājs Gatis Vectirāns.

Projekta vadītāji atbildīgo mākslas darbu Rīgas Doma tornim uzticēja izveidot Paulim Liepam (1978). Mākslinieks ir uzskatāms par vienu no spožākajiem savas paaudzes grafiķiem ar izteikti unikālu rokrakstu. Liepa ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmiju, veidojis vairākas personālizstādes, ieguvis augsto "Grand Prix" apbalvojumu Starptautiskajā Baltijas jūras valstu biennālē un Starptautiskajā Krakovas grafikas triennālē.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti